Коли не можна пити каву: лікар назвав найнебезпечніший період дня

Ранок багатьох людей починається з чашки кави. Для більшості це стало не тільки чудовим способом збадьоритися, а й перетворилося на щоденний ритуал. Проте, за словами лікаря Карана Ранджа, це не найкращий спосіб почати день.
Коли не можна пити каву
За словами медика, після пробудження в організмі людини автоматично підіймається рівень гормону кортизолу, який відповідає за бадьорість. А тому чашка кави до сніданку абсолютно ніяк не допоможе почуватися краще.
Навіть навпаки, кофеїн здатен погіршити ситуацію, адже почне додатково підіймати рівень кортизолу. Як наслідок у людини може погіршитися настрій, з'явитися втома та проблеми зі сном.
Саме тому в проміжки, коли організм автоматично підіймає "гормон стресу", каву вживати не варто. Зокрема, це стається в періоди:

з 9 до 10 ранку;
з 12 до 13 години;
з 17 до 18 годин.

Однак між цим часом чашка кави може, дійсно, допогти почуватися бадьоріше.
Джерело: 5692.com.ua

На Бахмутському напрямку загинув 19-річний Володимир Кошеленко з Дніпропетровської області

27 липня 2023 року, захищаючи свободу та незалежність України, під час виконання бойового завдання під Кліщіївкою Бахмутського району загинув мешканець села Софіївка Володимир Іванович Кошеленко.

Більше новин на REPORTER.UA

Жодного дня без сцен і з’ясування стосунків: імена невиправних стерв, які змушують чоловіків забезпечувати всі їхні потреби

Фахівці з'ясували, що певні імена здатні перетворити жінок на стерв. Вони спочатку зачаровують і приваблюють чоловіків, змушуючи їх слухняно вкладатися біля своїх ніг, а потім перетворюють їхнє життя на тортури.
Ольга
Жінки з цим іменем можуть зробити життя будь-якого чоловіка нестерпним. Жоден день з ними не минає без скандалів, сварок і з'ясувань відносин. Що би чоловік не робив, яких би зусиль не докладав, щоб дати Ользі все по максимуму, все одно її це не влаштовуватиме. Але річ у тім, що власниці цього імені самі не можуть визначити, що саме їм насправді потрібно.
Катерина
Найбільша проблема цих жінок – в їхньому переконанні, що тільки вони знають, як і що робити правильно. Життя з ними – мов їзда мінним полем, адже ніколи не вгадаєш, де саме чекає помилка та небезпека. Чоловік знаходитиметься під постійним контролем Катерини, без права зробити крок убік.
Карина
Названі цим іменем жінки намагаються підлаштувати життя інших так, щоб було зручно їм. Вони мріють про розкіш та багатство, часто порівнюючи свій шлюб з життям інших пар. Якщо хтось має більше, чим є в Карини, вона висловлюватиме претензії чоловікові та не вгамується, поки він не задовольнить чергову забаганку.
Неллі
Жінки з цим іменем – невиправні скандалістки, яким для чергового з'ясування стосунків навіть не потрібен привід. Тому їхнє сімейне життя постійно перебуває на межі розриву. Чоловікам важко витримати нестерпний характер Неллі, які ніколи не визнають власних помилок і провину через безпідставні звинувачення у всіх можливих гріхах.
Джерело: 5692.com.ua

Три обстріли за день: безпекова ситуація на Дніпропетровщині станом на вечір 9 серпня

Сьогодні вдень, 9 серпня, ворожі війська тричі накрили артилерійським вогнем Нікопольщину. Руйнівні снаряди сипалися на районний центр та Марганецьку громаду.

Більше новин на REPORTER.UA

Для кого сало є забороненим продуктом і як правильно вживати цей продукт: відповідь дієтолога приголомшує

Сало – улюблений продукт багатьох українців і справжня візитівка нашої країни. Якщо його вживати у помірних кількостях, можна принести організму багато користі. Проте деяким людям навіть невелика кількість цього продукту може суттєво нашкодити.
Як отримати від сала тільки користь і кому варто від нього відмовитись, розповіла дієтолог Наталія Самойленко, пише "24 канал".
Яка користь сала
Насамперед слід зазначити, що корисним є тільки солоне чи мариноване сало. Смажене та копчене втрачає корисні властивості і погано впливає на здоров'я.
Серед корисних складників сала дієтолог виділяє холін – вітамін В-комплексу, що бере участь у метаболізмі. Крім того, в ньому міститься лецитин, який чудово впливає на судини та клітинні мембрани.
Щодо побоювань, що у салі міститься значна кількість холестерину, дієтолог зазначила, що вони є перебільшеними та навіть неправильними.

"При споживанні 20 – 30 грамів сала в день (рекомендована кількість) в організм потрапляє 30 міліграмів холестерину", – сказала Наталія Самойленко.

Найкраще їсти сало вранці та в обід, щоб отримати максимум користі та енергії. Натомість якщо споживати сало у вечірній час, це може призвести до погіршення сну.
Кому не можна їсти сало
За словами дієтолога, сало не має входити у звичний раціон людей, які страждають на проблеми з нирками. Також уникати його споживання варто людям із патологіями печінки, панкреатитом та холециститом в гострій фазі. Не принесе користі цей продукт людям, які прагнуть скинути зайві кілограми, адже сало – дуже калорійний продукт.
Крім того, дієтолог остерігає давати сало маленьким дітям, оскільки холестерин у його складі може негативно вплинути на здоров'я малюків.
Джерело: 5692.com.ua

Зірвав золотий ланцюжок та втік: у Камʼянському затримали раніше судимого зловмисника

2 серпня до поліції звернулась 40-річна жінка та повідомила, що її пограбували в центральному районі міста. Потерпіла розповіла, що о 18:25 на вулиці до неї підійшов чоловік, зірвав з шиї золоту прикрасу та втік.

Більше новин на REPORTER.UA

Зірвав із шиї золотий ланцюжок: у Кам’янському затримали грабіжника

2 серпня до поліції Кам'янського звернулась 40-річна жінка та повідомила, що її пограбували в центральному районі міста. За словами потерпілої, о 18:25 на вулиці до неї підійшов чоловік та зірвав з її шиї золоту прикрасу: ланцюжок з кулоном. Після чого грабіжник утік. Про це повідомили в ГУ Національної поліції в Дніпропетровській області.
Зазначається, що злодія викрили оперативники Камянського РУП, з використанням можливостей сектору кримінального аналізу. Грабіжником виявився 25-річний раніше судимий житель Камянського району. Золоту прикрасу чоловік здав до ломбарду, а гроші витратив.
Затриманому повідомили про підозру у скоєні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 186 (грабіж) ККУ. Наразі він знаходиться під вартою.
Джерело: 5692.com.ua

З початку серпня на дорогах Кривого Рогу виявлено 45 нетверезих водіїв

На всіх кермувальників поліцейські склали протоколи ст. 130 (Керування транспортним засобом у стані сп’яніння) КУпАП. Їх подальшу долю вирішуватиме суд.

Більше новин на REPORTER.UA

До 18 років їздити за кордон самостійно заборонять: депутати розглянуть новий законопроєкт

Нещодавно зареєстрований у Верховній Раді законопроєкт №9480 передбачає заборону дітям до 18 років перетинати кордон самостійно. Нагадаємо, що наразі українські підлітки, старші за 16 років, можуть виїжджати за кордон без супроводу дорослих.
Ця норма вступає в деяке протиріччя з європейськими законами. Річ у тім, що в більшості європейських країн дорослими вважаються особи, які досягли 18 років. З цього віку в них з'являється і право подорожувати самостійно.
Українські ж діти віком від 16 до 18 років наразі не потребують ні супроводжуючого, ні спеціального дозволу. Врегулювати цю невідповідність вирішили депутати одразу з кількох партій і груп – "Слуги народу", "За майбутнє" і "Батьківщини".
У пояснювальній записці депутати вказали, що: "українські підлітки, які самостійно приїхали на територію ЄС, підпадають під пильну увагу соціальних служб, також за ними часто встановлюють спостереження поліції, поміщають до спеціальних притулків і призначають тимчасових опікунів".
Якщо законопроєкт №9480 буде схвалений парламентом, то підлітки віком 16-18 років зможуть виїжджати за кордон за таких умов:

за наявності супроводжуючого, у якого є всі необхідні документи;
діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування зможуть виїхати тільки з дозволу органу опіки та піклування;
у супроводі одного з батьків, за наявності дозволу другого з батьків.
ці норми не діятимуть щодо осіб 16-18 років, якщо вони перебувають у зареєстрованому шлюбі або мають власних дітей.

Згідно зі статистикою, за перше півріччя 2023 року було зафіксовано щонайменше 240 випадків, за яких українські діти потрапляли в поле зору європейських соціальних служб.
Отруїти підлітка в притулку можуть, навіть якщо ним поруч перебуває родич. Щоправда, таке може статися тільки якщо родич не зможе довести, що перебуває з дитиною в родинному зв'язку.
Джерело: 5692.com.ua