Можете отримати навіть на здачу: українцям дедалі частіше попадають на руки фальшиві гривні та як розпізнати підробку

Попри те що в Україні суттєво знизився рівень підробки банкнот гривні, фальшифки повністю не зникли. Наприклад, за підсумками 2022 року на 1 млн справжніх купюр припадало близько 2,2 підроблених. Перевірити справжність банкнот можна в кілька способів – зокрема, на дотик.
Про це повідомили в НБУ. Там зазначили: на дотик перевіряється банкнотний папір та рельєфність окремих зображень з лицьового боку банкноти, "що забезпечується спеціальним видом друку
Можна також перевірити справжність купюри, змінюючи кут нахилу. Звертати увагу потрібно на:

Зображення.

Виконані оптично-змінними фарбами, вони змінюють колір під час розгляду банкноти під різними кутами зору. А також при зміні кута нахилу банкноти змінюється напрямок руху фонового зображення стрічки (кінетичний ефект).

Частково введену в товщу паперу полімерну стрічку.

Вона містить зображення цифрового позначення номіналу банкноти та графічного знака гривні (у банкнотах номіналом 100-500 грн), Державного герба України та має яскраво виражений кінетичний ефект.

Зображення цифрового позначення номіналу.

Під час розгляду банкноти на рівні очей проти світла під гострим кутом воно стає видимим – темне на світлому тлі під час розгляду банкноти з довгого боку. А світле на темному тлі – із короткою.
Крім того, можна провести перевірку, розмістивши купюру проти світла. Так перевіряються:

наявність водяних знаків;
фрагментарне зображення цифрового позначення номіналу з лицьової та оборотної сторін – воно набуває цілісного вигляду без розривів та зсувів під час розгляду банкноти проти світла;
наявність повністю зануреної в товщу паперу захисної стрічки – за допомогою збільшувального скла при розгляді банкноти проти світла можна побачити у прямому та перевернутому вигляді зображення цифрового позначення номіналу, написи ГРН та зображення тризубу.

Як повідомляв OBOZREVATEL, підроблені банкноти вилучаються без відшкодування їхньої вартості. Причина – такі гроші є недійсними, а їхній обмін на справжні гривні фактично легітимізує фальшивки.
Джерело: 5692.com.ua

Цей податок потрібно обов’язково заплатити до 31 серпня: кому потрібно поквапитися

31 серпня – остання дата, коли можна заплатити податок на нерухомість, щоб не зазнати штрафу. Потрібно зазначити, що цей податок платять не всі, а лише власники так званих "зайвих" метрів. "Зайвими", нагадаємо, вважаються метри, що перевищують норми для квартир – 60кв. метрів, для приватних будинків – 120 кв. метрів.
Сума, яку необхідно заплатити, розраховується з прив'язкою до мінімальної заробітної плати, яка наразі становить 6500 гривень. За встановленого нормативу 1,5% за кв. метр, максимальна сума, яку доведеться заплатити за один житловий метр – 97 гривень 50 копійок.
Щоб розрахувати суму, яку необхідно буде заплатити як податок на нерухомість, потрібно помножити кількість "зайвих" метрів на півтора відсотка від мінімальної зарплати, тобто на 97,50.
Таким чином, якщо площа квартири становить 75 метрів, то "зайві" 15 метрів потрібно помножити на 97,5. Сума податку в цьому випадку становитиме 1462 гривні 50 копійок.
У зв'язку з воєнним станом деякі категорії громадян наразі звільнені від сплати податку не нерухомість. Його можна не платити, якщо:

житло розташоване на територіях, на яких тривають або велися активні бойові дії;
житло розташоване на територіях, що перебувають у тимчасовій окупації, або тимчасово окупованих російською армією;
житло виявилося непридатним для проживання через військову агресію РФ проти України.
Джерело: 5692.com.ua

Водій утік: у Дніпрі шукають свідків ДТП, що сталася під час комендантської години

Збитого непритомного пішохода помітили містяни. Вони ж викликали “швидку”, працівники якої терміново госпіталізували чоловіка до лікарні.

Більше новин на REPORTER.UA

OLX і “Укрзалізниця” пішли на крайні заходи: які оголошення тепер будуть негайно видаляти

11 серпня пресслужба Укрзалізниці опублікувала повідомлення про те, що боротиметься з такими неприємними, але, на жаль, поширеними явищами, як шахрайство та спекуляції із залізничними квитками. Свої зусилля керівництво української залізниці об'єднало з керівництвом OLX.
OLX – найпопулярніша в нашій країні платформа для розміщення оголошень. Пресслужба Укрзалізниці повідомляє, що з 11 серпня компанія OLX видалятиме повідомлення про продаж залізничних квитків, викуплених приватними особами з метою перепродажу.
Євген Лященко, керівник Укрзалізниці, розповів, що переважна частина оголошень про продаж квитків на поїзди є звичайним шахрайством. Тобто, аферисти навіть не продають квитки за завищеною ціною – вони просто виманюють у довірливих громадян гроші. У результаті таких "покупок" у людей на руках опинялися фальшиві квитки, або їм узагалі нічого не надсилали і блокували повідомлення.
У компанії OLX поділилися статистикою – повідомляється, що наразі вже заблоковано понад два десятки шахрайських оголошень. Представники компанії також інформують, що продовжуватимуть оперативно реагувати на появу подібних оголошень і блокуватимуть акаунти їхніх авторів.
Модераційні фільтри та алгоритми вдосконалюватимуться і з часом публікація таких оголошень стане неможливою. Представники OLX та Укрзалізниці попереджають – придбання квитків у приватних осіб, за оголошеннями – це великий ризик. Не варто реагувати на оголошення з пропозиціями квитків за завищеною ціною та на оголошення, розміщені на онлайн дошках. Найкращий спосіб безпечно придбати квиток – це скористатися офіційними онлайн-сервісами.
Джерело: 5692.com.ua

Кому не можна пити газовану воду: користь і шкода популярного напою

Про те, що солодка вода шкідлива, відомо вже давно. А ось мінеральну і столову воду, як з газом, так і без, прийнято вважати корисною. Однак це не зовсім так – різниця є і вона важлива для людей із деякими захворюваннями.
Користь газованої води
Газована вода освіжає краще, ніж звичайна. Прісна вода у спеку не принесе такого полегшення, як газована. Деякі фахівці навіть вважають, що вживання газованої води в деяких випадках заспокоює нервову систему.
Цікаво, що за допомогою газованої води можна навіть боротися із зайвою вагою. Звичайно, робити це необхідно в комплексі з правильним харчуванням і заняттями спортом. Секрет у тому, що газована вода надає нехай і хибне, але відчуття ситості.
Шкода газованої води
Будь-яка газована вода містить кислоти, які чинять руйнівну дію на зубну емаль. Убезпечитися від поступового руйнування емалі можна двома способами – полоскати рот після вживання мінералки простою чистою водою або вживати її безпосередньо під час прийому їжі.
Потрібно також враховувати, що газована вода містить натрій. Людям із деякими захворюваннями краще утримуватися від її вживання. Так, газовану воду краще не пити тим, хто схильний до здуття живота. Також з обережністю газовану воду потрібно пити людям, які страждають на гіпертонію.
Джерело: 5692.com.ua

У Кривому Розі чоловік отримав опіки, намагаючись врятувати майно від вогню

Намагаючись самостійно загасити полум’я, чоловік, 1973 року народження, отримав опіки лівої руки та обличчя. Працівниками екстреної медичної допомоги травмованого направлено до лікувального закладу.

Більше новин на REPORTER.UA

Допоміг небайдужий містянин: патрульні Запоріжжя затримали чоловіка, причетного до крадіжки

11 серпня, близько 14:00, інспектори отримали виклик про підозрілу особу. За інформацією заявника невідомий чоловік носить речі із багажника автомобіля. Очевидець також повідомив прикмети ймовірного порушника.

Більше новин на REPORTER.UA

Які категорії військовозобов’язаних не будуть призвані у 2023 році: повний перелік

Загальна мобілізація, оголошена в нашій країні через збройну агресію рф, триває. Під неї підпадають усі військовозобов'язані чоловіки та жінки, але є й категорії, які поки що мобілізовані не будуть.
Нагадаємо, термін дії воєнного стану наразі продовжено до 18 листопада поточного року.
У 2023 році на військову службу не будуть призвані такі категорії громадян:

залучені до роботи в органах державної влади, які працюють на критично важливих підприємствах;
непридатні за віком або за станом здоров'я;
жінки та чоловіки, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час участі в бойових діях;
батьки-одинаки, які виховують щонайменше одну неповнолітню дитину;
люди, які на постійній основі доглядають за особами, що потребують опіки та догляду;
особи, засуджені за тяжкі злочини.

Нагадаємо, що загальна мобілізація передбачає чотири етапи. Під час кожного з них призову підлягають певні категорії військовозобов'язаних громадян.
У Генеральному Штабі пояснили, що наразі ця система не діє – для кожної області України розроблено особливий мобілізаційний план. Відомо лише про існування таких документів, подробиці розроблених Генштабом мобілізаційних планів тримають у секреті.
Джерело: 5692.com.ua