Внаслідок ворожої атаки на Дніпропетровщині загинув 18-річний юнак та постраждала 2-річна дівчинка

Сьогодні вдень, 16 серпня, ворог атакував Синельніківський район. Внаслідок удару по Межівській громаді загинув 18-річний юнак та постраждала 2-річна дівчинка.

Більше новин на REPORTER.UA

Завдяки небайдужим містянам у Дніпрі продовжують виявляти пʼяних водіїв

Сьогодні вночі, 16 серпня, на спецлінію 102 зателефонував небайдужий дніпрянин і повідомив, що на вулиці Метробудівський водій автомобіля ЗАЗ, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, сів за кермо.

Більше новин на REPORTER.UA

Справжній розсипчастий плов, а не рисова каша з м’ясом: кулінарка розповіла про важливі нюанси при приготуванні

Плов – відома страва східної кухні, основу якої складає рис. Вона дуже смачна, ситна, тому доповнює традиційну кухню в багатьох українських родинах. Щоправда, рецепт приготування наші господині певним чином адаптували.
Але за будь-якого рецепту особливістю цієї страви є розсипчастість рису, яка досягається дотриманням технології приготування, а також додаванням тваринного або рослинного жиру, що перешкоджає злипанню крупи. Проте не у всіх плов виходить розсипчастим.
Як приготувати смачний плов, який не буде як каша, розповіла кулінарка Яна в Instagram.
Рецепт розсипчастого плову
Кулінарка зазначила, що найкраще для плову підходить пропарений рис таких сортів, як басматті або жасмин. М'ясо вона радить використовувати або домашнє куряче, або індиче філе.
Ідеально для плову підходять такі спеції, як кмин, коріандр, хмелі-сунелі, орегано, куркума, зіра. Також можна використовувати суміш "до плову".
Перелік інгредієнтів:

рис;
м'ясо;
морква;
цибуля;
часник – 2 зубчики;
чорнослив;
сухий барбарис.

Спосіб приготування:

порізати цибулю та моркву та обсмажити до золотистості;
додати м'ясо, обсмажити та притрусити спеціями;
всипати рис та сухофрукти;
залити гарячою водою;
готувати під кришкою до повного випарування води.
Джерело: 5692.com.ua

Ціни на пальне продовжать зростати: скільки коштуватиме літр бензина до кінця літа

До кінця літа в Україні прогнозують значне здорожчання пального. Як зазначають експерти, вартість бензину в останні тижні серпня можуть сягнути позначки 57-58 грн/літр, а дизеля – 55-56 грн/літр. Про це пише Київ24, спираючись на заяву директора консалтингової компанії А-95 Сергія Куюна.
Чому пальне виросте в ціні
Як стверджує експерт, ціни на бензин навряд сягнуть 60 гривень за літр, однак "впритул можуть наблизитися".

Гадаю, на нас чекає додаткове здорожчання. … І, найімовірніше, це відбудеться ще до кінця серпня. Бачимо, що є потенціал для зростання, – розповів Ссергій Каюн.

На його думку, є декілька причин для зростання вартості пального в Україні:

високі світові ціни;
повернення "довоєнних" податків;
фактичне вичерпання запасів червневого дешевого пального, унаслідок чого нові обсяги закуповуватимуться вже з урахуванням актуальних податків.

Відповідно, ринок приходитиме в баланс із новими реаліями. І вони такі, що ціна ще зростатиме, – резюмував він.

Скільки коштує бензин і дизель зараз
За даними аналітиків з 4 по 11 серпня бензин А-95 в Україні додав у ціні майже 2 грн/л, таким чином його вартість зросла до 51,94 грн.
Виросли й ціни на бензин А-95+, вони піднялися на 1,98 грн (53,92 грн).
Дизель здорожчав на 2,04 грн/л. Його ціна наразі складає 51,29 грн.
Джерело: 5692.com.ua

Вогнеборці ліквідували масштабне займання у місті Підгородне

Сьогодні вранці, 16 серпня, близько 10:19, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в приватному житловому секторі на вулиці Лісна, міста Підгородне Дніпровського району.

Більше новин на REPORTER.UA

Коли краще купувати валюту: чи правда, що 1-го та 15-го числа долар і євро зростають у ціні

Деякі фінансисти радять не купувати готівкову валюту 1 та 15 числа, оскільки в ці дні обмінники підвищують цінники. Чи варто дотримуватися цієї поради, вирішили перевірити у редакції "Мінфін".
У чому секрет цих дат
Річ у тім, що саме 1 та 15 числа кожного місяця держслужбовцям та більшості працівників приватних компаній виплачують зарплати. Це використовують власники обмінників, щоб підвищити курс, коли попит зростає і присутній ажіотаж.
З цього приводу фінансисти, з якими консультувались у виданні "Мінфін", зазначили, що зростання попиту на валюту 1-го та 15-го дійсно може тиснути на ціну валюти. Проте підвищений попит є лише одним із факторів, від яких залежить курс.
Порівнявши дані про готівкові курси валют в обмінниках із початку року, журналісти отримали наступні результати. Виявилося, що 1 числа долар був дорожчий за середній курс у п’яти із семи місяців. Тільки в липні долар коштував на початку місяця стільки ж, як і в середньому в цьому місяці, а в квітні — навіть дещо дешевше.
Подібна ситуація виявилась і при порівнянні середнього місячного курсу та курсу на 15 число. Курс долара в цей день був вищим за середньомісячний чотири місяці із семи. При цьому двічі курс був нижчим і один раз – на тому ж рівні.
Отже, дійсно 1 та 15 числа курс валюти все ж таки вищий. Але при аналізі зміни курсу варто враховувати не тільки дати, а й чинники загальної динаміки його руху, серед яких:

надходження фінансової допомоги від партнерів;
зростання валютних резервів України;
функціонування зернового коридору;
дохідність гривневих депозитів та ОВДП.

Як показали графіки динаміки зміни курсу гривні до долара на готівковому ринку, вартість долара знижувалась практично впродовж усього року. Тому недивно, що у більшості випадків на початку місяця валюта коштувала дорожче.
При цьому щодо 15 числа, то дійсно є незначні ознаки впливу підвищеного попиту на валюту. Цього дня долар у середньому коштує дорожче, ніж, наприклад, 13 чи 14 числа. Проте ці відмінності в курсах є символічними: 1−2 копійки, що складає лише 0,03−0,05% від ціни долара.
Тому дослідники зробили наступний висновок: валюту можна купувати будь-коли, при цьому зважаючи на інші, більш впливовіші фактори формування курсу.
Джерело: 5692.com.ua

Знімати на відео працівників ТЦК, які вручають повістку: адвокати пояснили, чи дозволено це законом

Українців попереджають, що громадянам заборонено знімати військових, їхнє місцерозташування, роботу ППО, переміщення техніки. Тому виникає питання: чи законною є зйомка працівників ТЦК під час вручення повісток?
Нерідко працівники ТЦК забороняють громадянам фотографувати та знімати їх на відео, посилаючись на військовий стан та заборону знімання військовослужбоців. Але юристи запевняють, що у громадських місцях така вимога є незаконною.
Адвокат Роман Сімутін на своєму YouTube-каналі радить під час вручення повісток знімати весь процес на камеру телефону, щоб у разі вчинення порушень працівниками ТЦК мати докази. При цьому він попереджає, що зазвичай військкоми будуть забороняти це робити.

Діставайте телефон і вмикайте відеозапис. Одразу чекайте заперечень, що їх не можна знімати, вони військові тощо. Але кумедність ситуації в тому, що це вони не мають права здійснювати відеозйомку, бо діють у спосіб, який не передбачений законом, і формально дозвіл знімати, мають питати у вас, – зазначив адвокат.

Теж саме говорить адвокатка Віра Тарасенко у своєму YouTube-каналі, наголошуючи, що дії поліції та військових щодо вас фіксувати на фото та відео "можна і потрібно".
За її словами, у разі незаконного поводження у громадян є повне право знімати дії військових чи поліції, навіть попри їхні запевнення в неправомірності цього.

Якщо ці самі військові чи поліція вас зупиняють, у чомусь звинувачують, чи вручають повістку, чи загрожують вам, чи насильно тягнуть у військкомат, тобто здійснюють щодо вас особисто якісь дії, то це вже ви маєте повне право і знімати, і фіксувати, – пояснює адвокатка.

Крім того, Тарасенко зазначила, що поліція чи військові під час вручення повісток є суб’єктами владних повноважень. Тому на них не поширюються положення про конфіденційність, яким заборонено знімати людину без її згоди на це. До того ж, така згода вважається наданою, якщо зйомка відбувається на вулицях, на конференціях, мітингах – тобто у публічних місцях.
Джерело: 5692.com.ua

Штраф та позбавлення прав на 3 місяці: через яку проблему, пов’язану із вмістом багажнику, карають водіїв

Останнім часом почастішали випадки виявлення правоохоронними органами відсутності вогнегасників у транспортних засобах українців. Це стосується як водіїв приватного транспорту, так і транспорту, який використовується для пасажирських перевезень. Наявності цього пристрою в багажнику приділяють значну увагу.
Водієві, виявленому без вогнегасника, виписують штраф, а у разі повторного порушення його можуть позбавити прав на строк від 3 до 6 місяців. Щоб відновити водійські права, порушникам доведеться скласти іспити в сервісному центрі МВС, пише Doradvokat.
Фахівці навели конкретний приклад, що ілюструє наслідки відсутності вогнегасника в авто.
Після зупинки водія, який надавав послуги з перевезення пасажирів, поліція запитала про наявність вогнегасника. Вогнегасника в авто не було, в чому водій зізнався. Через невідповідність технічним та оснащеним нормам для пасажирських перевезень на нього було накладено штраф у розмірі 680 грн (ч.2 ст.121 КУпАП).
Після сплати штрафу водій продовжив рух, так і не придбавши вогнегасник. Його знов зупинила поліція, і водієві було висунуто звинувачення за ч. 4 ст. 121 КпАП за повторне порушення протягом року. Штраф за це складає від 850 до 1700 гривень, а також водія позбавляють прав.
Під час розгляду справи щодо цього випадку суд підтвердив, що, згідно з правилами дорожнього руху, наявність працюючого вогнегасника є обов’язковою. Тому керування авто за його відсутності є правопорушенням.
У цьому конкретному випадку суд виявився поблажливим до водія, тому він відбувся штрафом 850 грн та позбавленням прав на 3 місяці.
Варто додати, що наявність цього пристрою в автомобілі є не лише вимогою закону, а й важливим заходом безпеки на дорозі, від якого залежить життя.
Джерело: 5692.com.ua