Якими будуть ціни на продукти восени: прогноз експертів

Очікується зростання вартості продукції з настанням осені в Україні, про це повідомляє РБК-Украина. Ціни на овочі, яйця, м'ясо знову зростуть. Водночас деякі товари стануть доступнішими, ніж торік, навіть досягнувши довоєнного рівня.
Курс цін на ринку овочів і фруктів
Ціни на овочі та фрукти залежать від сезону. Ціни на цю категорію продуктів харчування залишаються доступними в Україні. Збирання врожаю триває, і ринок добре забезпечений. Восени очікується підвищення цін, але тенденція буде кращою, ніж минулого року.
Як зазначив у коментарі РБК Україна аналітик Українського клубу агробізнесу Максим Гопка, загалом цієї осені овочі будуть більш доступними. Площа овочевих посадок у 2023 році збільшиться порівняно з 2022 роком, здебільшого завдяки збільшенню присадибних і самооброблюваних земель.
Щодо фруктів, то восени може дещо зрости вартість яблук, оскільки їхня врожайність очікується меншою.
Вартість овочів "борщового набору"
Навесні ціни на моркву та цибулю в українських магазинах злетіли до рекордних позначок. Наразі ситуація покращилася – настав сезон збирання коренеплодів, тож витрати знизилися.
Цибуля
Аналітик УКАБ зазначає, що цього року пропозиція цибулі більша, ніж торік. Наразі середня вартість цибулі для споживачів становить 14-20 грн/кг. Низька ціна триватиме до кінця літа, а з початку осені ціна коливатиметься в межах 20-30 грн/кг.
Морква
Морква тримала максимальну історичну вартість (до 50-60 грн), але зараз її ціна змінила тенденцію до зниження.
Середня ціна на оптовому ринку становить 10-14 грн/кг, що навіть на 20% нижче, ніж торік. До кінця осені вартість має приблизно стабілізуватися в межах 15-25 грн/кг (опт).
Буряк
Оптова ринкова ціна цукрових буряків становить 8,50 грн/кг, що на 10% нижче за минулий рік. Пропозицій достатньо, ціни в діапазоні 9-14 грн/кг (опт).
Ціна на яйця знову поб'є рекорди
Яйця – ще один рекордсмен за вартістю. З осені 2022 року ціна на них зростала і на піку сягнула до 70-80 грн/десяток, а яйця категорії С0 коштували навіть понад 100 грн. Причиною таких цін було зменшення поголів'я курей через військові дії та російську окупацію, а також зростання тарифів електроенергії.
Зазначимо, що зараз яйця коштують набагато дешевше. Середня ціна варіюється від 42-46 грн за десяток. Купуючи поштучно вартість ще менша – у середньому 2,7-3,5 грн за шт.
За словами Максима Гопки, ціни на яйця знизилися і зараз вони доступніші, ніж це було на початку весни за рахунок збільшення пропозицій від домогосподарств.
Попередньо вартість яєць буде стабільною до початку жовтня. Зменшення пропозиції восени від домогосподарств і збільшення ціни на електроенергію все ж змусять підняти кінцеву ціну, але це буде поступово. "У зимовий період часу 60-70 грн/десяток яєць – це реальна ціна, яка може бути", – зазначив експерт.
Варто зазначити, що є позитивний момент – поголів'я несучок поступово зростає порівняно з 2022 роком.
М'ясо
Ціни на м'ясо, ймовірно, поступово зростатимуть найближчими місяцями. Попит високий, тому передумов для зниження цін наразі не передбачається.
За даними Національного статистичного інституту, середня ціна свинини наразі становить 196,4 грн/кг, курки – 90,37 грн/кг (туша), яловичини – 223,52 грн/кг.
Експерт УКАБ прогнозує, що до середини осені ціни на м'ясо можуть зрости на 4-5%. Основними причинами є стабільний попит, зростаючі витрати на логістику і більш високі витрати на електроенергію.
Гречка
Гречана крупа – продукт, який суттєво подешевшав за останній час. Якщо порівняти з 2022 роком, вартість впала на 53%. Восени значного зростання цін на гречку чекати не варто. Це пов'язано з тим, що попит і пропозиція цього продукту стабілізувалися.
Минулої осені аграрії змогли задовольнити потреби населення і навіть збільшили посівні площі на 15%, і на сьогоднішній день посівна площа гречки становить 139,19 тис. га. Завдяки всім цим факторам ціна на гречку стабілізувалася на рівні 44,4 грн/кг.

"Крім того, сьогоднішня вартість еквівалентна довоєнній: у 2021 році в цей самий період часу ми мали таку саму ціну", – розповів Максим Гопка.
Джерело: 5692.com.ua

Вийшов трейлер української гри Hollow Home: як вижити в місті під час війни

Українська студія Twigames представила трейлер нової ізометричної наративної RPG Hollow Home. Вихід гри був анонсований у березні цього року, під час попередніх анонсів згадувалося, що дія Hollow Home відбувається в Маріуполі, але зараз назва міста не згадується.
Судячи з трейлеру, Hollow Home об'єднала в собі деякі риси польського симулятора виживання в зруйнованому місті This War of Mine і рольової гри Disco Elysium. Ролик тизер демонструє геймплей початкового етапу гри, в якому можна побачити події останнього мирного дня перед початком агресії рф.
Hollow Home – історія виживання 14-річного підлітка на ім'я Максим у місті, що поступово знищується окупантами. Щодня він має лише обмежену кількість часу та дій, щоб вижити та допомогти вижити іншим. Іноді це не вдається, і, прийшовши на місце, де ще вчора він зустрічався з живими людьми, він знаходить лише їхні привиди.
У грі немає бойової системи і кривавих сцен, дія побудована на розгалуженій системі квестів і діалогах. Творці гри ставили перед собою мету показати страшний лик війни очима дитини, тому в Hollow Home ви не побачите сцен насильства, вона зосереджена на наслідках війни.
Крім тизера студія Twigames також представила скріншоти, на яких можна побачити деякі локації. Також скріншоти дають змогу оцінити інтерфейс, NPC, ознайомитися з параметрами гри і діалогів. У нової української гри вже є сторінка в Steam, реліз заплановано на 2025 рік. Анонсовано, що Hollow Home буде випущена у версіях для консолей і ПК.
Джерело: 5692.com.ua

В Україні розширили програму єОселя: хто тепер зможе взяти пільгову іпотеку

В Україні розширили фінансування програми єОселя. Унаслідок цього до кінця року щонайменше 10 тисяч сімей зможуть взяти іпотеку за вигідними умовами.

Більше новин на REPORTER.UA

Оцет поза конкуренцією: з чим їли пельмені в радянському минулому

Прихильників здорового харчування стає дедалі більше, а пельмені, як відомо, в меню ЗСЖників не входять.
Тенденції в раціонах змінюються, мода на певні продукти приходить і йде, а пельмені, як і раніше, для багатьох залишаються однією з найулюбленіших страв.
Зараз пельмені, здебільшого, їдять з майонезом або сметаною, а ось старше покоління вважало за краще додавати оцет. Багато хто ще пам'ятає, як у радянських закладах громадського харчування на столах можна було побачити ємності з розведеним оцтом.
Дійсно, ще кілька десятків років тому саме оцет був найпопулярнішою добавкою до улюбленої страви.
Чому додавали оцет
Потрібно сказати, що оцет здебільшого додавали в розведеному вигляді – у пропорції 1:1. Оцет надавав м'ясній начинці легкий пікантний смак. Але найпростіша відповідь на запитання "чому додавали оцет?" – це дешевизна цього продукту.
У радянських їдальнях можна було придбати і сметану, але багато хто з міркувань економії обирав саме оцет.
У такому виборі, крім економії, були й інші плюси:

оцет містить пектин і вітаміни групи В;
вживання невеликої кількості оцту допомагає впоратися з похміллям;
сприяє швидкому виникненню відчуття ситості.

Пельмені за старим рецептом
Пельмені потрібно зварити, як зазвичай, після закінчення приготування відкинути на друшляк, висипати в каструлю, додати трохи вершкового масла. Найсмачніша добавка до пельменів виходить, якщо змішати ложку столового оцту з трьома ложками олії, і додати за смаком сіль і перець.
Джерело: 5692.com.ua

“Усім зараз важко”: міністр освіти звернувся до батьків українських школярів

До початку нового навчального року залишилося трохи менше двох тижнів. Напередодні 1 вересня до батьків школярів звернувся міністр освіти України Оксен Лісовий.
У своїй заяві він торкнувся складної та актуальної для багатьох батьків теми – навчання в умовах військових дій.
Уже відомо, що в більшості українських шкіл цього навчального року навчання відбуватиметься за змішаною системою. Онлайн навчання чергуватиметься з відвідуванням шкільних аудиторій залежно від ситуації в кожному конкретному навчальному закладі.
Оксен Лісовий звернувся до батьків із проханням не примушувати дітей відвідувати перший урок, якщо вночі була тривоги і дитина не виспалася.

На моє переконання, якщо дитина не виспалася і почувається втомленою на ранок, не варто її змушувати йти на перший урок. Це нормально пропустити заняття і наздогнати цю тему пізніше, – сказав він.

На думку міністра, пропущений урок не стане проблемою, адже знання, яких бракує, можна швидко заповнити, скориставшись платформою "Всеукраїнська школа онлайн".
Ця порада пояснюється просто – втомлена після безсонної ночі дитина не зможе сконцентруватися і повноцінно сприймати та засвоювати нову інформацію.
Міністр освіти також наголосив, що якщо школяр пропустив контрольну роботу, йому потрібно надати можливість перездачі. Розповів Лісовий і про те, що викладач має право переривати урок, якщо надійшов сигнал про початок повітряної тривоги.
Джерело: 5692.com.ua

В ДТП на трасі Кропивницький-Кривий Ріг загинув водій легковика

Вчора ввечері, 18 серпня, на трасі Кропивницький-Кривий Ріг-Запоріжжя водій легкового автомобіля не впорався з керуванням з'їхав у кювет та врізався у стовп.

Більше новин на REPORTER.UA

В Запоріжжі дворічна дівчинка випала з вікна 5-го поверху

Внаслідок падіння з вікна п’ятого поверху дитина отримала численні тілесні ушкодження. Наразі вона перебуває у реанімаційному відділенні однієї з лікарень. У межах відкритого кримінального провадження слідчі з’ясовують обставини події.

Більше новин на REPORTER.UA

Прання з укусом, содою і сіллю: чи можна застосовувати “народні засоби” в сучасних машинках

Сучасним жінкам уже складно уявити собі процес прання великої кількості білизни без пральної машинки. Вона полегшує домашню роботу, економить час. Незважаючи на величезну кількість засобів для прання, які можна знайти на магазинних полицях, господині шукають способи домогтися ще більшої чистоти і білизни білизни.
Однак виявлені в інтернеті лайфхаки не завжди ефективні, а іноді й просто шкідливі. Деякі домашні засоби не рекомендується використовувати в пральній машинці, оскільки вона може вийти з ладу.
Які засоби для пральної машинки не підходять
Одним із засобів, які не можна використовувати під час автоматичного прання є столовий оцет. Його нерідко використовують для збереження яскравості кольору, для пом'якшення білизни під час полоскання і для видалення неприємних запахів. Для ручного прання цей засіб чудово підійде, чого не можна сказати про прання в машинці.
Оцет – це агресивна кислота, яка може пошкодити агрегат. Щоб не зіткнутися з необхідністю дорогого ремонту, не варто використовувати концентрований оцет. Для поліпшення якості прання є спеціальні засоби промислового виробництва – ними і рекомендують користуватися виробники техніки.
Є і ще два засоби, які господині нерідко використовують під час прання – сода і сіль. Вони допомагають позбутися запаху і плям, але і ці популярні засоби не рекомендується використовувати для автоматичного прання.
Єдиний "кухонний" засіб, який можна використовувати без ризику пошкодити техніку – це лимонна кислота. Її використовують для очищення барабана і для прання білизни. Лимонну кислоту застосовувати можна – норма на одне прання – 70-80 грам.
Джерело: 5692.com.ua

Захищаючи Україну загинув солдат з Камʼянського Костянтин Кіяніченко

Костянтин Кіяніченко народився 17 листопада 1990 року в Дніпродзержинську. У 2011 році закінчив Дніпродзержинський індустріальний технікум.Тривалий час працював у річковому порту. Від початку лютого цього року боронив українську землю від посягань російських окупантів.

Більше новин на REPORTER.UA

Як ВПО оформити субсидію: куди звертатися та які документи потрібні

Субсидії можуть отримати незареєстровані ВПО, які фактично проживають у житлових будинках без укладення договору оренди.

"У цьому випадку до заяви на отримання субсидії необхідно додати документ, що підтверджує фізичну адресу проживання сім’ї (довідку про взяття на облік ВПО)", – йдеться у повідомленні.

Куди звертатися
Для отримання субсидії внутрішньо переміщені особи можуть звернутися до однієї з таких установ:

уповноважена посадова особа виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади;
центр надання адміністративних послуг (ЦНАП);
сервісний центр ПФУ.

Субсидію також можна оформити в електронній формі, обравши один із сервісів:

через додаток "Дія";
через веб-портал електронних послуг пенсійного фонду України;
через мобільний додаток ПФУ.

Перелік документів для отримання субсидії:

заява про призначення субсидії;
декларація про доходи та витрати, в якій зокрема декларується склад домогосподарства;
паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП);
довідка про ВПО.

Субсидії на опалювальний сезон
Міністр соцполітики Оксана Жолнович зазначила, що субсидії на опалювальний сезон "обов'язково будуть", оскільки це першочергова допомога.

"Зараз повністю цифровізуємо цю послугу. З грудня таку допомогу можна буде оформити в "Дії" в один клік", – сказала вона.

Жолнович нагадала, що Кабінет міністрів з 1 червня підвищив тариф на електроенергію для населення, що викличе зростання кількості заяв на субсидію.
Джерело: 5692.com.ua