Захищаючи Україну загинув 32-річний снайпер з Зеленодольська Ігор Трусій

30 серпня 2023 року, захищаючи свободу та незалежність України, під час виконання бойового завдання поблизу населеного пункту Кліщіївка Бахмутського району загинув снайпер з Дніпропетровської області Ігор Трусій.

Більше новин на REPORTER.UA

Викрав ноутбук з крамниці: у Запоріжжі викрили зловмисника

Крадіжка відбулась в Олександрівському районі міста. Там раніше судимий за аналогічний злочин чоловік проник до магазину шляхом віджиму вікна та вкрав ноутбук. Йому загрожує до восьми років позбавлення волі.

Більше новин на REPORTER.UA

НАЗК не побачило жодних порушень при отриманні мером Кам’янського військової освіти

Для розуміння контексту нагадаємо, що у квітні 2023 року мер нашого міста Андрій Білоусов завершив навчання на військовій кафедрі Українського державного університету науки і технологій та склав військову присягу на вірність українському народові, отримавши при цьому звання офіцера.
І в цьому немає нічого дивного, адже сильний міський голова повинен буди не тільки ефективним керівником, а ще й прикладом для містян, будь то у волонтерській діяльності чи якійсь іншій. Тим паче у такий час.
Звісно, повз цю інформацію не змогли пройти ті, хто на регулярній основі поливає наше місто брудом за гроші. Ті ж самі сайти та телеграм-канали, що розповсюджували фейки про «клумбу за 20 мільйонів» та безліч інших бездоказових нісенітниць, знову взялися за своє.
Мова йде про ресурси 49000.com.ua, «Дніпровська панорама», dnepr.express та Telegram-канал, що вже має народну назву «Ху…вий Ільков», який розносить вкиди маячні по місту. Впевнені, ні для кого вже не є секретом, що весь цей пул працює в інтересах і, скоріше за все, за гроші сумнозвісних братів Дубинських.
Схема стара як світ: спочатку використовується якась ручна громадська організація (в даному випадку це ГО «Європейська суспільна ініціатива»), що строчить абсурдні запити в якісь «гучні» структури. Сам факт запиту вже є інфоприводом для написання «гучних» заголовків для статей з фейковою інформацією.
Проілюструємо, як це працює. Після написання запиту в один момент пул так званих ЗМІ і ху…вий Telegram-канал розповсюджують наступні наративи: «Мером Кам’янського зацікавилося НАЗК» (подаючи це так, наче вже відбулося щось скандальне, а не просто написано запит до НАЗК, чи не використовував міський голова під час навчання свої повноваження якось не так).

І все, «роботу» виконано!
І відповідь того ж НАЗК вже нікого не цікавить. А не цікавить з однієї простої причини: жодних порушень з боку Андрія Білоусова агентство не виявило. І не могло виявити. Бо їх не було.
«Під час моніторингу інформація щодо можливого прийняття Кам’янським міським головою Білоусовим А. Л. рішень в умовах реального конфлікту інтересів чи використання службових повноважень в приватних інтересах за період фактичного перебування Білоусова А. Л. на навчанні не підтвердилась. Підстави для реагування в межах прав та повноважень, визначених ст. 11, 12 Закону України «Про запобігання корупції» відсутні», – йдеться в офіційній відповіді НАЗК (документ додаємо).
Джерело: 5692.com.ua

Придатний або обмежено придатний: РНБО визначить точні критерії термінів

Систему визначення придатності до військової служби в Україні буде змінено. Про це в ефірі національного телемарафону повідомив секретар РНБО Олексій Данілов. Усі питання щодо мобілізації обмежено придатних військовозобов'язаних Рада національної безпеки і оборони планує врегулювати 1 вересня.
Данілов розповів, що в українських нормативно-правових документах існують терміни "придатний" і "умовно придатний".

Треба дати тлумачення, хто так умовно придатний, де люди, які мають такий припис у своїх документах, можуть використовуватися, – пояснив секретар РНБО.

Данілов також розповів, що коли обмежено придатні військовозобов'язані потрапляють до військових частин, починаються певні процедури, які проводяться військовою владою і командирами.

Тому для того, щоб закрити це питання раз і назавжди, рішенням РНБО і оборони дано доручення роз'яснити цей документ, щоб не було подвійного чи потрійного трактування цієї норми, – зазначає Данілов.

Секретар РНБО Данілов пояснив, що подвійних і потрійних трактувань цих термінів більше не буде, оскільки сьогодні, 1 вересня, рішенням РНБО це питання буде остаточно вирішено.
Нагадаємо, що рішенням парламенту воєнний стан в Україні продовжено до 15 листопада 2023 року. Це означає, що загальна мобілізація триває, призову підлягають усі військовозобов'язані 18-60 років, а також резервісти.
Джерело: 5692.com.ua

Українці заборгували мільйони за мікрокредитами: як реагувати на дзвінки і що чекає на тих, хто не заплатить

Мікрокредити, які в народі називають "гроші до зарплати", стають дедалі більш затребуваними в Україні. Щомісяця в нашій країні оформляють понад 650 тисяч подібних позик.
Але у будь-яких кредитів є зворотний, не найприємніший бік – у разі невиплати можна надовго опинитися в борговій ямі. Потрібно зазначити, що ще кілька років робота ринку мікрокредитування була недостатньо відрегульована, внаслідок чого боржники досить часто опинялися під тиском колекторів. Дії останніх нерідко бували на межі закону а, в деяких випадках, і незаконними. Дзвінки, візити та погрози доводили людей до відчаю.
Сьогодні можна з упевненістю сказати, що регулювання в цій сфері значно посилилося, кількість випадків погроз, залякувань і порушень прав боржників знизилася. Однак подібні випадки все ще мають місце, і далеко не всі боржники знають, як відстояти свої права.
Адвокат Василь Майоров пояснив, що мікрофінансові організації не мають права погрожувати, телефонувати десятки разів на день, шукати знайомих боржника в соціальних мережах.
Також їм заборонено:

шантажувати та погрожувати;
повідомляти про борг родичам (третім особам);
дзвонити частіше, ніж двічі на день,
дзвонити раніше 9 ранку і пізніше 20.00.

Якщо співробітники організації порушують закон, постраждалі можуть звернутися зі скаргою до Національного банку і написати заяву в поліцію.
Василь Майоров пояснив, що організації, які видають мікрокредити, рідко звертаються до суду, однак це не означає, що борг не потрібно платити. Найкращим рішенням у цьому випадку буде договір із кредитором, у якому будуть визначені умови виплати.
Джерело: 5692.com.ua

Мер Кам’янського завітав на Свято першого дзвоника

Сьогодні, 1 вересня, у школах Кам'янського розпочався навчальний процес.
На Свято першого дзвоника до ліцею № 21 завтав мер міста Андрій Білоусов. Він привітав першокласників, випускників, учнів, педагогів та батьків з початком нового навчального року.

Подякували нашим захисникам за можливість жити, працювати, навчатися та дихати вільним українським повітрям, – зазначив міський голова.

Андрій Білоусов, вручив нагороди вчителям ліцею та комп’ютерне обладнання для зміцнення матеріально-технічної бази закладу. Також вручив першокласникам, дітям, для яких Кам’янське стало новою домівкою, набори шкільного приладдя.

Найголовніше для всіх нас сьогодні – безпека дітей, і ми приділяємо цьому особливу увагу. Шановні діти, учні, студенти, викладачі та батьки! Бажаю всім плідного навчання, успіхів та натхнення. Здобуваємо знання та наближаємо Перемогу! – написав мер.
Джерело: 5692.com.ua

Андрій Білоусов привітав студентів Кам’янського з початком навчального року

Дніпровський державний технічний університет – єдиний вищий навчальний заклад у Кам’янському. Як зазначив мер міста Андрій Білоусов, він, як голова Наглядової Ради ДДТУ завжди приділяє увагу розвитку університету.

В березні цього року ми підписали рецензію на нову освітньо-професійну програму першого (бакалаврського) рівня «Агроінженерія». Із 1 вересня на цю спеціальність зараховано вже близько 50 студентів, – повідомив він.

Сьогодні разом із керівниками провідних підприємств міста Андрій Білоусов завітав на традиційний захід Посвяти у студенти. Він привітав ректора Віталія Гуляєва, викладачів, першокурсників та всіх здобувачів вищої освіти з початком нового навчального року.

Нині, в умовах війни, нам як ніколи потрібні якісні інженерні кадри. Відбудова України та модернізація міст потребує тисяч фахівців: металургів, інженерів, конструкторів, проєктувальників, спеціалістів з розробки нових матеріалів. Це означає, що місто, регіон і країна в особі сьогоднішніх студентів ДДТУ отримає вмілих і обізнаних майстрів європейського рівня. Дякуємо ЗСУ. Працюємо на Перемогу! – додав Андрій Білоусов.
Джерело: 5692.com.ua

На пожежі у Запоріжжі патрульні разом з надзвичайниками врятували життя літньої пари

Вчора ввечері, правоохоронці Запоріжжя отримали повідомлення про пожежу. Прибувши на місце події, до патрульних звернулася жінка й повідомила, що в задимленій квартирі на п’ятому поверсі проживають чоловік і жінка похилого віку.

Більше новин на REPORTER.UA