Гривня ослабне до кінця 2023 року: НБУ спрогнозував яким буде курс на початок 2024 року

У Національному банку України опублікували новий макропрогноз, згідно з яким девальвація гривні до долара може прискоритися. Базовий прогноз передбачає не найкращі тенденції.
Нагадаємо, що в попередніх макропрогнозах, опублікованих Національним банком, передбачалося, що офіційний курс гривні девальвує з нинішніх 36,6 гривні за один долар до 41,2 гривні за долар тільки на початок 2024 року.
Однак у новому макропрогнозі йдеться про те, що українська валюта девальвуватиме швидше, і досягне позначки 41.2 вже до кінця поточного року.
Також у прогнозах Нацбанку йдеться про те, що українська валюта девальвуватиме й надалі. Так, згідно із заявою головної фінансової установи нашої країни наступного, 2024 року гривня девальвує з 41,2 до 41,9 гривні за один долар.
Озвучено прогноз і на 2025 рік. Очікується, що 2025 року девальвація трохи сповільниться, і українська гривня впаде з 41,9 гривні до 42,3 гривні за один долар.
Регулятор повідомляє, що це не власний прогноз Нацбанку, а прогноз, заснований на даних Focus Economics.

"Зокрема, наведені показники курсу гривні до долара США отримано зі звіту CIS PLUS COUNTRIES – MAY 2023 FOCUS ECONOMICS, і це не прогноз Нацбанку", – повідомили в регулятора.

При цьому українським банкам Нацбанк порекомендував орієнтуватися саме на цей прогноз.
Джерело: 5692.com.ua

ПриватБанк і “Нова пошта” запустили спільну послугу

Клієнти ПриватБанку зможуть отримати картки з безплатною доставкою до відділень та поштоматів "Нової пошти". Згодом ця послуга буде доступна й українціям, які перебувають за кордоном. про це повідомили в прес-слуюбі банку.
Що відомо про нову послугу
За інформацією пресслужби ПриватБанку, нова послуга стане доступною до кінця поточного року для клієнтів, які перевипустили діючу банківську картку чи відкрили цифрову картку через Приват24. Отримати "фізичну" картку з доставкою до поштомата чи відділення "Нової пошти" можна буде абсолютно безкоштовно.
Клієнти зможуть замовити картку за кілька кліків у мобільному додатку Приват24. Далі необхідно буде обрати зручне відділення або поштомат "Нової пошти" для доставки.
ПриватБанк також анонсував, що в майбутньому можливість замовити картку матимуть клієнти, які зараз перебувають за кордоном через війну або інші обставини. 
Джерело: 5692.com.ua

На Дніпропетровщині відзначили підприємців регіону

Майже три десятки підприємців Дніпропетровщини отримали відзнаки. Подяки вручили керівникам компаній регіону та їхнім колективам. Про це повідомили у обласній військовій адміністрації.

Більше новин на REPORTER.UA

За минулу добу на Запоріжжі ліквідували 7 пожеж в екосистемах

Вогнем заподіяно шкоди навколишньому природному середовищу на площі 6 га. На ліквідацію лише цих займань залучалось 8 одиниць техніки та 28 рятувальників.

Більше новин на REPORTER.UA

У Дніпрі на Набережній Перемоги патрульні виявили у пасажирки авто сліп-пакет із забороненою речовиною

Під час перевірки даних водія та пасажирки з'ясувалося, що вони, ймовірно, можуть бути причетні до вчинення кримінального злочину. Тож патрульні провели поверхневу перевірку осіб.

Більше новин на REPORTER.UA

Став свідком корупції, на втрачай можливості на цьому заробити: в Україні запрацював портал для викриття корупціонерів

В Україні запрацював Єдиний портал повідомлень викривачів. Його було запущено Національним агентством із запобігання корупції, повідомляє прес-служба цієї організації.
У Національному агентстві із запобігання корупції розповіли, що Портал – це один з інструментів, які використовуються для реалізації антикорупційної політики в нашій країні. Відомо, що за допомогою порталу повідомляти про правопорушення, пов'язані з корупцією та про факти корупції можна буде цілодобово.

"Ефективне функціонування Порталу є частиною вимог для початку переговорів про вступ України до Євросоюзу. Таким чином, виконано їхні рекомендації та інтегровано досвід інших успішних держав щодо побудови взаємодії з викривачами" – так прокоментував початок роботи Порталу голова НАЗК Олександр Новіков.

Хто такий викривач і чим він відрізняється від заявника
Викривач і заявник – два різні статуси. Викривачем вважається людина, яка відповідає таким критеріям:

фізична особа – громадянин України, особа без громадянства, іноземець, упевнена в тому, що надана нею інформація є достовірною;
надана інформація містить фактичні дані, які можна перевірити;
надана особою інформація стала їй відома у зв'язку з трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, проходженням служби або навчання.

Тільки сукупність трьох перерахованих вище факторів робить особу викривачем. Усі інші особи, які повідомляють про факти корупції, є заявниками.
Також у повідомленні зазначено, що повідомлення про факти корупції може бути як анонімним, так і авторизованим – це вирішує сам заявник (викривач). Конфіденційність гарантується всім, хто звернувся на Портал.
Джерело: 5692.com.ua

Європа готується до приїзду нових біженців з України: скільки людей готові прийняти

У Європі припускають, що з настанням холодів кількість біженців з України збільшиться. Так, підготовку продовжують у Нідерландах.
Уряд країни припускає, що до 1 лютого 2024 року потрібно буде підготувати ще 97 тисяч місць для людей, які рятуються від війни. Повідомляється, що на прохання уряду Нідерландів більша частина житла буде надана місцевими муніципалітетами.
На даний момент у країні підготовлено вже 81 тисячу місць для прийому українських біженців. Минулого тижня відбулася нарада мерів міст, на якій вони повідомили, що незабаром доведуть кількість місць до 90 тисяч.
Керівник Ради Безпеки Нідерландів Воутер Колфф висловив припущення, що цього буде недостатньо і знадобиться більша кількість місць.
У Нідерландах питаннями, що стосуються українських біженців, займається державний секретар Ерік ван дер Бург. Він звернувся до мерів голландських міст із листом, у якому повідомив, що може знадобитися не менше 97 тисяч місць.
Ерік ван дер Бург вважає, що поки що немає підстав припускати, що потік біженців з України скорочуватиметься. Також він припустив, що кількість українських біженців у Нідерландах до кінця поточного року зросте до 104 400 осіб.
Від початку повномасштабної агресії рф тимчасовий захист у Нідерландах отримали 100 тисяч біженців, 3 тисячі з яких не мають українського громадянства. Уряд планує позбавити осіб без українського громадянства тимчасового захисту і права на проживання в країні.
Джерело: 5692.com.ua

В Україні кількість фізичних осіб підприємців перевищила довоєнний рівень

На сайті Міністерства економіки з'явилася інформація про те, що економічна ситуація в нашій країні поліпшується, а кількість фізичних осіб підприємців не просто зростає, а вже перевищила довоєнний рівень.
Детально про це в ефірі Національного телемарафону розповіла заступник міністра економки Надія Бігун.

У нас є позитивні новини – український бізнес відновлюється, і кількість підприємців зростає. Станом на середину літа ми маємо близько 2 мільйонів ФОПів. І це навіть більший показник, ніж був у нас до повномасштабного вторгнення. Зараз майже на 36 тисяч фізичних осіб-підприємців більше, ніж було до війни, у січні 2022 року.

Надія Бігун розповіла, що минулий, 2022 рік був для нашої країни вкрай важким. Країна переживала обстріли, блекаути, ВВП України впав. Але цього року економіка починає відновлюватися, і наразі рівень валового зовнішнього продукту зріс на 2,2%.
Бігун також розповіла, що для її відомства зростання економіки вкрай важливе, оскільки саме з надходжень до бюджету фінансуються українські Збройні сили. В ефірі заступниця міністра подякувала всім підприємцям, які працюють і сумлінно платять податки.
Наталя Бігун повідомила, що в першому півріччі до державного бюджету надійшов 1,1 трильйона гривень, і 787 мільярдів із них – це податки, заплачені українським бізнесом.
Джерело: 5692.com.ua