«Твоя кров – рятівна!»: рятувальники Дніпропетровщини здали кров для поранених військових

На донацію прийшли як представники Головного управління, так і структурних підрозділів у Дніпрі, Кривому Розі, Нікополі, Павлограді та Кам’янському. Деякі з них є донорами не перший рік та регулярно долучаються до цієї благородної справи.

Більше новин на REPORTER.UA

Заволодіння майже 1 млн грн під час ремонту школи: повідомлено про підозру заступниці мера Дніпра та підряднику

За процесуального керівництва Дніпропетровської обласної прокуратури повідомлено про підозру службовій особі Дніпровської міськради та директору приватного підприємства.

Більше новин на REPORTER.UA

Відключення світла у Дніпрі та Дніпропетровській області 18, 19, 20 та 21 вересня: адреси

Без світла на деякий час залишаться споживачі на багатьох вулицях у Дніпрі, Павлограді, Жовтих Водах, Вільногірську та Криворізькому районі. Про це повідомили у приватній енергетичній компанії "ЦЕК".

Більше новин на REPORTER.UA

До реєстру призовників в Україні потраплять дані з інших держреєстрів

В Україні зараз активно працюють над впровадженням Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Це дозволить ТЦК автоматично отримувати дані з інших держреєстрів.

Більше новин на REPORTER.UA

Безкоштовна медична допомога під час пологів: у МОЗ розповіли, які послуги держава гарантує вагітним і породіллям

В Україні щороку народжують близько 200 тисяч жінок. Із запровадженням медичної реформи породіллі можуть отримати низку послуг у пологових будинках безкоштовно.
У МОЗ розповіли, які саме послуги компенсуються державою та є абсолютно безкоштовними.
Зазначається, що наразі 306 лікарень та пологових будинків по всій країні мають договори з Національною службою здоров’я на надання послуги "Медична допомога при пологах". В цих закладах надаються безкоштовні послуги для майбутніх матерів та малюків.
Вагітні жінки мають право самостійно вибирати пологовий будинок серед тих, які уклали договір з НСЗУ, незалежно від місця реєстрації чи фактичного проживання. При цьому вибирається саме медзаклад, а не конкретний лікар. Програма держгарантій покриває пологи з акушерською бригадою, яка буде знаходитись на чергуванні в цей час.
Перелік безоплатних послуг
Основні послуги, що гарантуються державою:

надання медичної допомоги при пологах черговою акушерською бригадою;
партнерські пологи;
ведення пологів – неускладнених та ускладнених;
проведення кесаревого розтину – ургентного або планового;
моніторинг стану роділлі й плода;
епідуральна анестезія та інші методи зниження відчуття болю;
лабораторні та інструментальні дослідження 24/7;
консультування лікарями інших спеціальностей;
проведення постконтактної АРТ профілактики дітям, народженим від ВІЛ-позитивних матерів;
пульсоксиметричний скринінг критичних вроджених вад серця, оцінювання слуху в новонароджених;
щеплення для немовляти;
надання консультацій з питань грудного вигодовування та післяпологової контрацепції;
психологічна підтримка;
харчування в умовах стаціонару тощо.
Джерело: 5692.com.ua

Перебував у стані сп’яніння та мав при собі пістолет: у Кривому Розі затримали 56-річного керманича

56-річному керманичу інспектори запропонували пройти огляд на стан алкогольного сп'яніння у встановленому законом порядку, але він не погодився.

Більше новин на REPORTER.UA

Постраждала у важкому стані: у Новокодацькому районі Дніпра вогнеборці врятували жінку з палаючої квартири

Рятувальники винесли з палаючого помешкання власницю, 1937 року народження та передали працівникам екстреної медичної допомоги для подальшої госпіталізації до лікувального закладу міста Дніпро, з попереднім діагнозом – отруєння продуктами горіння (стан тяжкий).

Більше новин на REPORTER.UA

Що не можна зливати у раковину: про це навмисно замовчують сантехники

Усунення засмічень трубопроводу – одна з популярних послуг, які надають сантехніки, і коштує вона недешево. Водночас господарі зазвичай самі винні в появі проблеми, оскільки нерідко зливають в кухонну мийку або раковину у ванній кімнаті все підряд. А це і стає причиною засмічення та блокування зливу.
Щоб не доводилось викликати сантехника, варто знати, що категорично не можна зливати у раковину. Ці відходи найчастіше провокують засмічення стоку.
Косметичні засоби
Насамперед це стосується таких засобів, як маски для обличчя на основі глини. Їх потрібно знімати серветками, які після цього викидати в урну, а потім вже ополіскувати обличчя водою. В інакшому разі глина поступово осідатиме в сифоні та на стінках труб, які через деякий час можуть забитися і потребуватимуть чистки.
Крім того, заборонено зливати рештки косметики, виготовленої на основі олій та жирів.
Волосся
Це найгірший ворог каналізаційних труб. Волосся заплутується в грудки, які поступово "обростають" піною, жиром, іншими забруднювачами. Тому воно може створювати досить серйозну перешкоду.
Кавова гуща
Рештки меленої кави також часто стають причиною засмічення кухонної мийки. Спита кава, немов пісок, осідатиме у сифоні, який зрештою може повністю виявитись заблокованим.
Рештки продуктів
Головні забруднювачі стоку і труб – крупи, борошно, макарони та інші борошняні вироби. При контакті з водою вони набухають, налипають до стінок труб. Також до них пристають інші забруднювачі, через що може утворитися непробивна пробка.
Джерело: 5692.com.ua

Новий законопроєкт: у «дорослих» студентів та аспірантів не будуть забирати відстрочку від мобілізації

У Верховній Раді зареєстрували альтернативний законопроєкт, яким хочуть розширити перелік здобувачів освіти, що отримають право на відстрочку від мобілізації.

Більше новин на REPORTER.UA

Про ці зміни в законодавстві має знати кожен український водій: стали відомі деталі нових правил

В Україні запроваджують нові правила, що стосуються отримання посвідчення водія та користування електронним кабінетом водія. Подробиці нововведень повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.
За його словами, вносяться зміни до двох постанов Кабміну – про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, а також про порядок державної реєстрації (перереєстрації) і зняття з обліку транспортних засобів.
Зміни торкнуться українців, які планують отримати категорію A1, А та В1. А саме, тепер практичний іспит на право керування для зазначених категорій складатимуть лише на майданчиках для навчання з початкового водіння.
А категорію В водії зможуть отримати після проходження випробовувань в умовах дорожнього руху на маршрутах, що визначаються територіальним сервісним центром МВС.
Крім того, розширяється функціонал електронного кабінету водія та порталу Дія щодо онлайн замовлення наступних послуг:

держреєстрація, зняття з обліку транспортних засобів;
видача тимчасового реєстраційного талона у звʼязку з наданням права керування авто іншій фізичній особі або свідоцтва про реєстрацію авто на імʼя іншої фізичної особи для здійснення поїздки за кордон;
продовження терміну відповідального зберігання номерних знаків авто, яке перереєстроване або зняте з обліку, для подальшого закріплення за іншими автівками власника;
отримання висновку щодо можливості нанесення спеціальних індивідуальних ідентифікаційних номерів або дублювання первинних ідентифікаційних номерів транспортних засобів;
обмін паперового посвідчення водія на електронне та навпаки.

Які зміни ввели раніше
У серпні в Україні ввели зміни щодо теоретичної підготовки майбутніх водіїв. Зокрема, тепер готуватися до іспитів можна самостійно, без відвідання автошколи.
За оновленими правилами, для отримання посвідчення водія потрібно:

пройти медичний огляд;
пройти підготовку в акредитованому закладі або самостійно вивчити теоретичну частину.

Після цього претендентів на отримання водійського посвідчення мають допустити до складання теоретичного іспиту у сервісному центрі МВС або у ЦНАПі на рівних правах з учнями автошкіл.
Джерело: 5692.com.ua