В Україні з 1 жовтня по-новому нараховуватимуть абонплату за газ: що змінилось

В Україні з 1 жовтня 2023 року діятимуть нові правила формування оплати за розподіл (транспортування) природнього газу. Очікується, що завдяки новому принципу розрахунків зменшиться фінансове навантаження на побутових споживачів.
Про це повідомили у Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.
За новими правилами, під час розрахунку розміру річної замовленої потужності газу для побутових споживачів, яким повністю чи частково припинено газопостачання, враховуватимуть лише за неопломбовані газові прилади. Тобто у розрахунку враховуватимуть лише фактично функціонуюче газове обладнання, яке не було опломбоване.
Насамперед це стосується українців, які впродовж попереднього газового року від жовтня 2022 року до вересня 2023, споживали мінімальні об'єми газу.
Як відомо, упродовж року побутовим споживачам нараховується однакова вартість доставки газу щомісяця, незалежно від реальних обсягів споживання. І вже наступного року під час розрахунку тарифу враховується обсяг використаного палива.
Рішення про зміни, яке дозволить заощаджувати кошти частині громадян, було ухвалене на відкритому засіданні НКРЕКП ще 12 вересня.
Джерело: 5692.com.ua

Ворог вдарив по Криворізькому району: пошкоджені приватні будинки та лінія електропередач

Зранку 21 вересня ворог вдарив по Нікопольщині, а ввечері під удар потрапив Криворізький район. Про це повідомив очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

Більше новин на REPORTER.UA

У Павлограді рятувальники надали допомогу хлопцю, нога якого застрягла в гірці

21 вересня о 17:30 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що на вулиці Озерній міста Павлоград, на дитячому майданчику дитина застрягла ногою між конструкціями гірки.

Більше новин на REPORTER.UA

Як в області готують до зими критичну інфраструктуру: Дніпропетровщину відвідав міністр енергетики України (ВІДЕО)

Енергетичні об'єкти Дніпропетровщини готують до зими. Найперше, дбають про їх захист через ймовірні атаки ворога. Про це йшлося на нараді під головуванням міністра енергетики України Германа Галущенка. Він з робочою поїздкою на Дніпропетровщині.

Більше новин на REPORTER.UA

У Самарському районі Дніпра загасили пожежу у дачному будинку

Прибувши до місця події, надзвичайники встановили, що на одній із ділянок, горить дах двоповерхового дачного будинку та вогонь поширився всередину житла.

Більше новин на REPORTER.UA

У Кам’янському відбувається зліт юних туристів-краєзнавців

На лісовій галявині в лівобережній частині Кам'янського відбувається міський зліт юних туристів-краєзнавців, присвячений Всесвітньому Дню туризму та Дню туризму в Україні. Про це повідомив мер мівта Андрій Білоусов.
Два дні учнівська молодь Кам’янського збиратиметься на природі. Викладачі підготували для них:

пізнавальні вікторини,
майстер-класи,
спортивні змагання з пішого та велосипедного туризму,
краєзнавчі дослідження та ще багато цікавого.

Під час такого заходу учасники опановують важливі життєві навички, вчаться допомагати один одному, відпочивають та зміцнюють здоров'я.

Завітав на відкриття зльоту. Подякував керівнику Центру туризму та краєзнавства «Горицвіт» за організацію заходу. Вручив нагороди учням-переможцям краєзнавчих вікторин, а для більш якісного проведення туристичних зльотів передав від ГО «Бджола» нове спорядження: намети, мотузки, карабіни та страхувальні системи. Разом подякували ЗСУ. Гартуємо патріотів! – зазначив Андрій Білоусов.
Джерело: 5692.com.ua

Пробіг, участь в ДТП, пошкодження та іншу інформацію про вживане авто можна перевірити за допомогою нової системи

Українська версія сервісу перевірки історії автомобілів із пробігом Cebia доступна для всіх охочих придбати транспортний засіб. Щоб дізнатись історію автомобіля з важливими деталями, потрібно лише ввести 17-значний VIN-код, який є в свідоцтві про реєстрацію.
Cebia Car History, основний продукт чеської компанії, яка займається збором автомобільних даних, дозволяє дізнатись таку інформацію:

штучно зменшений пробіг;
участь авто в ДТП та їхню кількість;
тип пошкоджень;
історію обслуговування;
основну та додаткову комплектацію;
країну виготовлення;
фактичний рік виробництва;
дату першої реєстрації;
перебування авто у базі даних викрадених автомобілів;
чи не є авто в лізингу або кредиті;
чи не використовувалось авто як таксі тощо.

Крім того, на сервісі можуть бути доступні світлини після ДТП або з оголошень продажу в інтернеті на деякі автомобілі.
Користувачі сервісу також можуть отримати інструкції щодо перевірки оригінальності табличок із VIN-кодом. Це дасть можливість переконатися в його справжності та не купити авто з перебитим номером кузова.
Система перевірки історії авто доступна цілодобово онлайн на ua.cebia.com. За звіт доведеться заплатити від 499 гривень, – ціна залежить від обсягу наявної інформації про авто в базі даних.
База даних Cebia містить понад 1 мільярд записів про авто з пробігом з понад двадцяти країн.
Джерело: 5692.com.ua

Андрій Білоусов профінансував видання книги місцевої письменниці

Мер Кам'янського Андрій Білоусов профінансував видання книги місцевої письменниці. Про це Валентина Плякун повідомила на своїй сторінці в одній із соціальних мереж.

Шановні мешканці міста Кам'янського! Хочу поділитися з вами своєю радістю – моя мрія йде до здійснення, бо вже мером нашого міста Андрієм Леонідовичем Білоусовим надана грошова допомога для друкування моєї ВЛАСНОЇ книги "Бажання жити"! Той, хто сам пише, знає, яка це важлива подія у житті творчої людини! Коли книга, завдяки міському голові, побачить світ, я кожного разу, гортаючи її сторінки, буду відчувати у серці тепло і подяку до щирої, з великою душею, людини, яка іде назустріч тим, хто потребує допомоги.Низький уклін за важку, але плідну працю для розквіту нашого міста, а значить і країни вцілому! Мирного неба усім ! А ми, письменники та поети, своєю творчістю будемо надихати людей на великі справи для відбудови, добробуту, процвітання та приближення перемоги нашої вільної України!,- прокоментувала Валентина Плякун.
Джерело: 5692.com.ua

Писати “росія” з малої букви не помилка – Нацкомісія

Національна комісія зі стандартів державної мови внесла роз'яснення стосовно написання назв, пов'язаних із державою-агресором, і визнала, що використання малої букви в них не є відхиленням від норм української мови.
Чим було викликане таке роз'яснення
Ця норма правопису стосується текстів, які не є офіційними документами, і впливає на написання назв:

російська федерація,
росія,
москва,
московія,
московське царство,
російська імперія та інших.

Таке роз'яснення спрямоване на полегшення комунікації та використання коректної мови в неофіційних текстах та в повсякденному спілкуванні.
Рішення також відповідає запитам громадян і суспільних діячів, включаючи віцепрем'єр-міністерку Ірину Верещук, яка закликала науковців визнати саме такий підхід, оскільки це відповідає реальній практиці в Україні.
Варто зазанчити, що в офіційних документах має зберігатися написання за чинними нормами правопису власних назв.
Джерело: 5692.com.ua

На Дніпропетровщині визначили кращу студентську команду з волейболу

Студенти вишів Дніпропетровщини змагалися за звання найкращої волейбольної збірної. Загалом фінал обласних змагань зібрав близько сорока учасників. Чемпіонство здобула команда «Дніпровської політехніки». Про це повідомили в ОВА.

Більше новин на REPORTER.UA