На всі операції з автомобілями введуть 5-відсотковий військовий збір: у Раді готують новий законопроєкт

В Україні мають намір запровадити військовий збір 5% на всі операції з автомобілями. У Верховній Раді готують відповідний законопроєкт, який стане альтернативою раніше зареєстрованому урядовому законопроєкту №11416.

Повідомляється, що законопроєкт №11416 перебуває на розгляді у профільному парламентському Комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики. У пояснювальній записці до документу йдеться про необхідність наповнення держбюджету України. Зробити це автори законопроєкту пропонують шляхом збільшення та запровадження нових податків та зборів.

Зокрема, пропонується запровадити військовий збір 15% при першій реєстрації в територіальних сервісних центрах МВС легкових автомобілів, а також при першій реєстрації вживаних автомобілів.

Фактично, такі нововведення призведуть до подорожчання нових автівок і зростання вартості розмитнення авто на іноземній реєстрації одразу на 15%.

Проти таких змін виступають багато експертів та учасників автомобільного ринку. На їхню думку, такі кроки спричинять зниження надходжень до ПФУ. Крім того, буде зниження надходжень від мита, акцизу та ПДВ. Також є побоювання, що вдвічі знизиться ввезення євроблях і продаж нових автомобілів.

У зв'язку з цим деякі народні депутати пропонують інше рішення – ввести військовий збір у 5% на всі операції з автомобілями, у тому числі й на автомобілі, які вже знаходяться в Україні.

Інших подробиць про новий документ поки що немає. Але є ймовірність, що його можуть зареєструвати у ВР вже в серпні 2024 року.

Джерело: 5692.com.ua

За крок до справжнього щастя: 3 знаки Зодіаку, в житті незабаром почнеться “біла смуга”

Астрологи розповіли, на яких трьох знаків Зодіаку очікують глобальні зміни в житті, які зроблять їх по-справжньому щасливими. Хто потрапив до списку цих щасливчиків та зможе реалізувати всі свої мрії до кінця 2024 року.

Лев

Цим цілеспрямованим, амбітним і талановитим людям Всесвіт надасть чудові можливості для самореалізації. Зараз варто набратися сміливості та не боятися починати щось нове, відкриваючи перед собою нові горизонти. Удача супроводжуватиме у всіх починаннях.

За словами астрологів, Леви до кінця року зможуть сягнути нечуваного рівня, про який раніше могли лише мріяти. Це час, коли слід дерзати і не зупинятися ні на хвилину.

Риби

У другій половині 2024 року представники цього знаку позбудуться вантажу минулого і зможуть почати нове, щасливе та яскраве життя. Астрологи радять мріяти і відкрити своє серце світу, тоді все складеться якнайкраще.

Незабаром у Риб з'явиться нова можливість для самореалізації. Варто бути готовими до перспективних пропозицій та не відмовлятися від них. Зовсім скоро мрія придбати нерухомість або автомобіль здійсниться.

Діва

Не виключно, що цей рік подарує Дівам щастя у вигляді батьківства. Ті, хто давно мріяв про поповнення в сім'ї, мають гарненько над цим попрацювати. Малюк, подарований Всесвітом, допоможе зрозуміти, що таке щастя та безумовна любов.

Ті представники знаку, яким потрібно зміцнити свої стосунки з партнером, зможуть зробити це до кінця року.

Джерело: 5692.com.ua

В Україні значно зростуть тарифи на мобільний зв’язок: наскільки подорожчають послуги протягом 2025 року

Українців попереджають, що протягом наступного року тарифи на мобільний зв’язок можуть зрости на 50%. Закупівля десятків тисяч резервних джерел живлення у короткі терміни потребуватиме для операторів значних додаткових інвестицій. Крім цього, є інші причини для зростання вартості послуг. Проте різке подорожчання малоймовірно.

Про це повідомив медіаексперт та автор Youtube-проєкту "Переговорка" Олександр Глущенко, пише Ліга.

За словами експерта, тарифи у 2025 році зростуть не лише через інвестиції в енергообладнання, але щонайменше на рівень інфляції і збільшення податків. Як відомо, з 1 вересня в Україні підвищать акцизи на пальне. А підтримка роботи базових станцій потребує споживання пального генераторами у великих обсягах.

Абонентам слід готуватися до поступового зростання тарифів протягом 2025 року – умовно, послуги подорожчають на 50% з 1 січня до 1 грудня, – прогнозує Глущенко.

У компанії lifecell зазначили, що потрібно шукати баланс між забезпеченням зв’язку й можливістю надавати послуги абонентам за доступною ціною.

Про те, що , що мобільні оператори докладуть усіх зусиль, аби забезпечити своїх абонентів максимально якісним зв’язком, сказала голова ради асоціації "Телекомунікаційна палата України" Тетяна Попова. Вона вважає, що вони зроблять це не тільки через загрозу санкцій, але заради свого іміджу й збереження лояльності клієнтів.

Варто розуміти, що забезпечення енергонезалежності можливо за умови колосальних інвестицій від операторів. Якщо не буде преференцій з боку держави, витрати операторів на підтримку мобільного зв’язку в умовах відключень електроенергії можуть призвести до значного зростання вартості мобільних послуг.

Джерело: 5692.com.ua

Українцям забезпечать стабільний зв’язок та інтернет під час відключень світла: в Мінцифри повідомили про ухвалені рішення

Через цілеспрямовані російські атаки на енергетику нашої країни українці змушені жити в умовах постійних знеструмлень, які також впливають на погіршення якості мобільного зв'язку та інтернету. У зв'язку з цим президент поставив завдання – стабілізувати ситуацію зі зв’язком та інтернетом під час відключень електроенергії.

Про рішення, які вже ухвалили для виконання цього завдання розповів Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації.

За словами очільника Мінцифри, навіть за умов відключення світла українці повинні мати змогу викликати швидку чи поліцію, отримувати сповіщення про повітряну тривогу та зв'язуватися з рідними.

Тому НЦУ вже видав розпорядження, обов'язкове для виконання операторами мобільного зв'язку. Відповідно до нього, мобільні оператори мають забезпечити 25% мереж генераторами, щоб вони працювали 72+ години без світла. При цьому інша частина мобільної мережі має працювати 10 годин на акумуляторах.

Крім того, ухвалено такі рішення:

  • посилена перевірка операторів за виконанням вимог;
  • надання можливості операторам подати заявку в Обленерго, щоб установа модернізувала свої мережі, які йдуть до базових станцій, що дасть змогу швидше заряджати акумулятори;
  • узгоджено обʼєкти, які повинні мати безперебійне живлення (відповідний перелік ОВА передадуть до Обленерго);
  • ухвалено законопроєкт про скасування мита та ПДВ на ввезення акумуляторів і генераторів.

Також, за словами міністра, продовжується робота над бронюванням військовозобовʼязаних співробітників ремонтних бригад, які необхідні для відновлення роботи енергообʼєктів і базових станцій.

Федоров зазначив, що пізніше українці зможуть повідомляти про проблеми зі звʼязком через "Дію", навіть офлайн.

Джерело: 5692.com.ua

Медики розповіли, при яких захворюваннях небезпечно їсти мед

Мед є одним з найпопулярніших натуральних продуктів, який використовують у кулінарії, медицині та косметології. Завдяки своїм корисним властивостям та особливому смаку, мед займає почесне місце на багатьох кухнях. Однак, не зважаючи на всі його переваги, існують певні захворювання, при яких вживання цього продукти може бути небезпечним.

Мед та його корисні властивості

Мед відомий своїми антибактеріальними, антисептичними та протизапальними властивостями. Він містить вітаміни, мінерали, ферменти та амінокислоти, які роблять його унікальним продуктом для зміцнення імунної системи та загального оздоровлення організму. Крім того, мед є природним джерелом енергії, завдяки високому вмісту простих цукрів, таких як фруктоза та глюкоза.

Захворювання, при яких мед небезпечний

Одним з основних захворювань, при яких мед може бути небезпечним, є цукровий діабет. Це стосується як діабету першого, так і другого типу. Мед, як продукт з високим вмістом цукру, може різко підвищити рівень глюкози в крові, що може призвести до серйозних ускладнень для пацієнтів з діабетом. Тому, дієтологи категорично не рекомендують вживати мед людям з цією хворобою.

Мед може викликати алергічні реакції у деяких людей. Надмірні порції цього продукту можуть спричинити висип на шкірі, свербіж та інші неприємні симптоми. Особливо обережними повинні бути люди, які мають схильність до алергій на пилок рослин, оскільки мед може містити залишки пилку.

Пацієнтам, які страждають від гострих шлунково-кишкових розладів, також не рекомендується вживати мед. Цей продукт може посилити симптоми розладів, призвести до посилення болю, здуття живота та інших неприємних проявів.

Не рекомендується використовувати косметичні засоби з медом при куперозі – захворюванні, що характеризується появою сіточки пошкоджених і розширених капілярів під шкірою. Мед значно активізує кровообіг, що може стати надмірним навантаженням для крихких і слабких судин.

Якість меду та його безпека

Медики рекомендують вживати лише сертифікований мед, який пройшов всі необхідні перевірки на наявність шкідливих речовин. Іноді бджоли можуть збирати нектар з токсичних рослин, таких як багно, олеандр, болиголов та інші. Мед, вироблений з такого нектару, може викликати отруєння, що супроводжується запамороченням, нудотою, блюванням і навіть втратою свідомості.

Джерело: 5692.com.ua

Як дізнатися, що ваш телефон зламаний: 5 явних ознак та методи вирішення проблеми

Для того, щоб отримати контроль над телефоном та викрасти з нього інформацію кіберзлочинці використовують різні способи. Іноді для цього достатньо лише натиснути на зловмисне посилання або завантажити програмне забезпечення з підробленого магазину додатків. Причому уразливими перед зламом є всі типи телефонів, як Android, так і iPhone.

Які ознаки свідчать про злом смартфону

Перевірити, чи зламано ваш телефон, можна за кількома основними ознаками.

Акумулятор

Якщо батарея пристрою раптом стала швидко розряджатися, це може свідчити про злом. Також з цим може бути пов'язаний сильний перегрів телефону.

Мобільний рахунок

Якщо телефонні рахунки більші, ніж зазвичай, це може бути ознакою злому. Пов'язано це з тим, що пристрій виконує несанкціоновані дії. Якщо обсяг використовуваного інтернет-трафіку надто великий, ймовірно, телефон надсилає небажані повідомлення.

Додатки

Після злому телефону можна помітити появу нових додатків, а наявні можуть поводитися підозріло – завантажуватися довго, відкриватися або закриватися самі по собі.

Сповіщення та налаштування

Нерідко після злому з'являються неочікувані повідомлення, двофакторні коди автентифікації або спливаючі вікна, що не запитуються. Крім того, можуть змінюватися налаштування камери або мікрофона.

Облікові записи

Несподіване блокування облікового запису Apple ID, Google або інших онлайн-акаунтів – це найбільш тривожний сигнал.

Що робити, якщо телефон зламали

У разі виявлення злому необхідно негайно виконати низку важливих кроків. Цим можна запобігти завданню хакерами більшої шкоди. Ось що потрібно зробити:

  • перевірити фінансові додатки та звернутися в банк, щоб переконатися, що шахраї не отримали до них доступ;
  • змінити паролі до всіх додатків та веб-сайтів, підключених до зламаного телефону;
  • видалити підозрілі та невідомі додатки, після чого перезавантажити пристрій;
  • скинути налаштування телефону до заводських – якщо попередні кроки не допомогли;
  • попередити друзів та рідних про те, що ваш телефон зламано, щоб вони не реагували на повідомлення з нього.

Щоб захистити свій телефон від майбутніх зломів, потрібно:

  • вчасно оновлювати програмне забезпечення;
  • встановити надійні паролі;
  • уникати громадських зарядних станцій і публічного Wi-Fi;
  • відключати Wi-Fi і Bluetooth, коли вони не використовуються.

Джерело: 5692.com.ua

Субсидії з 1 серпня 2024 року: що зміниться у призначенні та чи буде перерахунок виплат

Держава й надалі продовжує виплачувати житлові субсидії родинам, доходи яких не дозволять їм самотужки сплачувати кошти за спожиті комунальні послуги. У серпні 2024 року українці отримуватимуть житлову субсидію на неопалювальний сезон. Через підвищення тарифів на світло розмір виплат буде перераховано.

Як призначатимуть субсидію з наступного місяця і кому потрібно писати нову заяву.

Кому потрібно звернутися до ПФУ для продовження виплат

Субсидія для більшості отримувачів у серпні буде призначена автоматично (якщо дані про майновий стан та/або склад домогосподарств не змінилися). Тому ті родини, які до цього вже отримували виплати, не повинні робити додаткових звернень.

На основі раніше переданих даних Пенсійний фонд перерахує розмір субсидії, на яку родина/домогосподарство має право.

Проте для деяких категорій субсидію в серпні призначать лише за їхнім зверненням. Це стосується:

  • осіб, які орендують житлове приміщення, за яке сплачують житлово-комунальні послуги;
  • отримувачів, які мають у складі домогосподарства внутрішньо переміщених осіб;
  • отримувачів, у домогосподарстві яких кількість фактично проживаючих осіб менша, ніж кількість зареєстрованих;
  • домогосподарств, які претендують на призначення житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

У таких випадках потрібно особисто звернутися до ПФУ із заявою та декларацією про доходи та витрати.

Крім того, необхідно звернутися до ПФУ:

  • особам, які мають право на виплату, але в опалювальний сезон субсидію було призначено в розмірі 0,00 грн;
  • одержувачам житлових субсидії, які станом на 24 лютого 2022 року проживали або проживають на тимчасово окупованих територіях або територіях активних бойових дій та з початку повномасштабної агресії не звертались за перепризначенням субсидії.

Як у серпні перерахують субсидії

У зв'язку з підвищенням тарифу на електроенергію розмір житлової субсидії і пільги на житлово-комунальні послуги для всіх домогосподарств, які мають на них право, буде перераховано. Перерахунок ПФУ проведе автоматично, нікуди додатково звертатись не потрібно.

Нагадаємо, що субсидія надається, якщо родина сплачує за комунальні послуги більше, ніж визначений для неї обов’язковий платіж. Розміри ж обов’язкового платежу лишаються незмінними.

Отже, фактично отримувачі субсидії оплачуватимуть стільки ж, скільки платили до збільшення тарифів, а різницю компенсує держава.

Джерело: 5692.com.ua

Чи буде Румунія збивати “шахеди” над Україною: позиція прем’єр-міністра країни

Останні події в Україні та зростаюча напруженість у регіоні змушують сусідні країни приділяти більше уваги своїй безпеці та оборонним стратегіям. Одним із питань, що викликало дискусії, є можливість втручання інших держав у боротьбу з російськими безпілотниками на українській території. У цьому контексті прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку дав чітку відповідь щодо позиції своєї країни стосовно збиття російських дронів над Україною.

Уламки на румунській території

Під час свого візиту до повіту Бузеу на південному сході Румунії 26 липня, прем'єр-міністр Марчел Чолаку висловився щодо падіння уламків російських безпілотників на румунську територію. Він наголосив, що Румунія не має права збивати дрони над Україною без відповідного дозволу. За його словами, поки що таких рішень не прийнято, і він не знає, хто саме має ухвалювати подібні рішення.

Моніторинг та оборонні заходи

Чолаку підкреслив, що Румунія постійно моніторить ситуацію та створила нову систему радарів для відстеження повітряного простору. За його словами, ці дрони зазвичай вражаються українською артилерією і падають на берег Дунаю, тому для румунського населення в цьому районі немає жодної небезпеки.

Позиція щодо втручання у конфлікт

Прем'єр-міністр наголосив, що для збиття російських безпілотників необхідно відкрити вогонь по українській території. Це є складним питанням з точки зору міжнародного права та політичних рішень. Чолаку зазначив, що на даний момент він не чув про жодне рішення, яке б дозволяло Румунії втручатися в український повітряний простір для збиття дронів.

Реакція НАТО та міжнародної спільноти

Після виявлення уламків російських безпілотників на румунській території, НАТО заявило, що не має інформації, яка б вказувала на навмисний напад Росії на територію Альянсу. Проте дії Росії були охарактеризовані як безвідповідальні та потенційно небезпечні.

Джерело: 5692.com.ua