Виїзд за кордон із домашньою твариною: які процедури і документи потрібні

Збираючись у поїздку в іншу країну з домашніми тваринами, потрібно дізнатися місцеві правила переміщення тварин та належно підготуватися до подорожі. Що потрібно врахувати та як підготуватися, розповів голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук, передає 5692.com.ua із посиланням на РБК-Україна.

Які умови ввезення домашніх тварин до різних країн

Спрощені умови переміщення тварин до країн-сусідів, введені на початку повномасштабної війни, вже не діють. На це звертає увагу Ткачук і наголошує, що якщо у маршруті подорожі є транзитні країни, потрібно також виконувати їхні вимоги. Єдині правила діють лише на території Європейського Союзу.

Але якщо ви, наприклад, плануєте їхати до Республіки Ірландія через ЄС, то необхідно виконати правила Європейського Союзу та країни-призначення, тобто Ірландії, – зазначає він.

Усі вимоги країн до переміщення пасажирів із тваринами є на порталі Держпродспоживслужби за посиланням.

Які процедури треба зробити перед поїздкою

Для виїзду за кордон тварина насамперед має бути чипована і вакцінована від сказу, що повинно засвідчуватися в ветеринарно-санітарному паспорті тварини державного зразка. Голова Держпродспоживслужби радить заздалегідь переглянути інформацію, як має виглядати державний ветеринарно-санітарний паспорт, щоб не натрапити на шахраїв при оформленні документу.

Далі потрібно здати кров тварини на дослідження на титр антирабічних тіл. Це можливо зробити лише в трьох столичних лабораторіях, визнаних ЄС. Зразок крові можна відібрати в інших місцях та направити поштою.

Перед оформлення фінальних документів потрібно провести протипаразитарну обробку. Уже після цього державні лікарі ветеринарної медицини оформлюють ветеринарне свідоцтво Ф-1, яке дійсне протягом 72 годин.

Заключний документ, який вам необхідний, – це міжнародний ветеринарний сертифікат. Його оформлюють наші відділи прикордонного інспекційного контролю міжрегіональних територіальних органів Держпродспоживслужби, які знаходяться не тільки на кордоні, а й у кожному регіоні всередині країни, – зауважує Сергій Ткачук.

За який час слід готуватися до поїздки з твариною за кордон

У Держпродспоживслужбі зазначають, що потрібно розпочинати підготовку до поїздки щонайменше за 4 місяці відповідно до такого приблизного чекліста:

  • за 4 місяці – оформлення ветеринарного паспорта, чипування та вакцинація;
  • за 3 місяці – відбір та направлення зразка крові на дослідження на титр антирабічних тіл;
  • за декілька днів до поїздки – оформлення ветеринарного свідоцтва Ф-1 у лікарні ветеринарної медицини Держпродспоживслужби;
  • за кілька днів чи за день до поїздки – оформлення міжнародного ветеринарного сертифіката у відділі прикордонного інспекційного контролю міжрегіональних територіальних органів Держпродспоживслужби.

Такі терміни встановлені для виконання вимог країн ЄС, які введені з 1 січня 2012 року та діють до цього часу, – пояснив Сергій Ткачук.

Джерело: 5692.com.ua

В Україні можуть зупинитися хлібозаводи: пекарі вимагають підвищення цін на хліб на 20 відсотків

В Україні спостерігається вкрай складна ситуація в хлібопекарській галузі. Через стрімке зростання цін на борошно та інші складові виробництва деякі хлібозаводи можуть зупинитися, що загрожує виникненням дефіциту хліба.

Такі попередження висловлюють представники хлібопекарської галузі, повідомляє 5692.com.ua із посиланням на 24 Канал.

За словами Юрія Дудченка, президента Всеукраїнської асоціації пекарів та директора компанії "Київхліб", за останні місяці ціни на борошно зросли на 50%. Зараз тонна борошна коштує близько 15 тисяч гривень, хоча ще в квітні ціна становила 10 тисяч гривень. Очікується, що до листопада ціна зросте до 16-16,2 тисяч грн за тонну.

Борошно у собівартості хліба — це приблизно 40%. Інша сировина (цукор, соняшникова олія та ін.) подорожчала з початку року більше ніж на 20%. Зростають витрати на електроенергію, логістику, пакувальні матеріали та інше. Тому необхідно підвищувати ціни на хліб на 15 – 20%, – каже Юрій Дудченко.

Експерт вважає, що якщо не підвищити ціни зараз, почнуться перебої з хлібом по всій країні, оскільки багато хлібозаводів можуть припинити роботу. На даний час деякі підприємства зазнаюь колосальних збитків та знаходяться на межі зупинки.

Основна причина зростання цін на борошно – обмежена пропозиція зерна другого класу на внутрішньому ринку, стверджує Дудченко. В очікуванні на вигідніші ціни багато продавців притримують зерно.

Джерело: 5692.com.ua

Цих помилок часто припускаються господині: що не можна зберігати на дверцятах холодильника

Полички на дверцятах холодильника є невідповідним місцем для зберігання деяких видів продуктів. Проте у багато хто зберігає там продукти із забороненого списку. Що не можна класти на дверцята холодильника, пише 5692.com.ua.

Список продуктів, які не можна зберігати на дверцятах

Деякі продукти не можна зберігати на дверцятах, оскільки через це вони швидше псуються. Це пояснюється тим, що ця ділянка є найтеплішим місцем в холодильнику. До того ж температура там нестабільна – перепади відбуваються під час відкривання та закривання холодильника.

Не варто класти на дверцята такі продукти:

  • яйця – попри те, що на дверцятах часто є спеціальні полички з лотками для яєць, залишати продукт там не слід (краще перекласти їх на основні полиці);
  • молоко, кефір – хоча тримати пляшки з молоком або кефіром на дверцятах зручно, при таких умовах зберігання продукти швидко зіпсуються (молочні продукти рекомендується ставити на полиці, яка знаходиться найближче до морозильної камери);
  • фрукти та цитрусові – небажано зберігати на дверцятах лимони, апельсини, яблука та інші фрукти (для них є спеціальний піддон в холодильнику);
  • сир – його слід зберігати на одній полиці з іншими молочними продуктами.

Що рекомендується зберігати в холодильнику на дверцятах:

  • оцет;
  • соуси;
  • воду;
  • консерви;
  • томатну пасту.

Крім того, на дверцятах можна зберігати невеличкі порції вершкового масла або твердого сиру.

Джерело: 5692.com.ua

Яка риба корисніша – скумбрія чи лосось: вчені зробили неочікуваний висновок, порівнявши вміст поживних речовин

М'ясо лосося вважається делікатесом та високо цінується. Багато людей впевнені, що саме ця риба є найкориснішою за кількістю поживних речовин, необхідних для підтримання нашого здоров'я.

Проте вчені виявили, що деякі види риби перевершують лосося та містять більше цінних компонентів у своєму складі, пише 5692.com.ua із посиланням на УНІАН.

Нове дослідження показало, що в філе лосося знижений вміст шести з дев'яти важливих поживних речовин. Це пов'язано із виробничим вирощуванням лосося на фермах. Тому додавання в раціон диких "кормових" видів (скумбрія, анчоуси і оселедець) може поліпшити здоров'я. У м'ясі цих риб у повній мірі зберігаються всі необхідні поживні речовини, на відміну від лосося.

У філе лосося виявили зниження вмісту кальцію, йоду, заліза, омега-3, вітаміну B12 і вітаміну А. Водночас зафіксовано підвищений рівень селену і цинку.

Більшість диких "кормових" риб відповідають рекомендаціям щодо дієтичних поживних речовин при менших розмірах порцій, ніж вирощений атлантичний лосось, включно з жирними кислотами омега-3, які, як відомо, знижують ризик серцево-судинних захворювань та інсульту, – наголошують вчені.

Тому науковці рекомендують вживати більше різноманітних видів диких риб, як-от сардини, скумбрія й анчоуси, щоб отримувати більше необхідних поживних речовин.

Джерело: 5692.com.ua

Покарання за неоновлення даних: стало відомо, коли порушникам надсилатимуть штрафи додому

Незабаром ТЦК почнуть надсилати штрафи військовозобовʼязаним, які порушили законодавство щодо військового обліку. Зараз штрафи накладають на тих порушників, які безпосередньо приходять до ТЦК.

Про це повідомив народний депутат Олександр Федієнко в ефірі "Еспресо".

За словами Федієнка, ті громадяни, які не оновили військово-облікові дані у визначені законом терміни, наприкінці вересня почнуть отримувати штрафи. Нардеп зауважив, що виконувати вимоги чинного законодавства мають усі українці, тому треба було оновлювати дані вчасно, а не чекати до останніх днів.

Я розумію, що багато хто не хоче бути мобілізованим, але потрібно розуміти, що наша країна перебуває в стані війни. Зараз ніхто штрафи не буде відправляти додому. Штрафи почнуть надходити наприкінці вересня. Зокрема, йдеться про штрафи, які будуть надходити військовозобовʼязаним після того, як ТЦК перевірять відповідну базу "Оберіг, – пояснив він.

Крім того, Федієнко нагадав, що електронний документ із застосунку "Резерв+" та паперовий військово-обліковий документ – це рівноцінні документи. Тому, якщо ТЦК виписує штраф громадянину, який стояв на обліку, оновив дані, але не мав при собі оригіналу військово-облікового документа, то на документ з "Резерву+" можна посилатись, як на оригінал.

Читайте також: Чіткі строки та посада в бажаному підрозділі: все більше українців обирають службу в ЗСУ за контрактом

Джерело: 5692.com.ua

Множинне громадянство в Україні: що передбачає новий законопроєкт, поданий Зеленським

У Верховній Раді 7 серпня 2024 року зареєстровано законопроект № 11469 щодо забезпечення реалізації права на набуття та збереження громадянства України. Ініціатор документу – президент Володимир Зеленський.

У новому законопроєкті визначено:

  • в яких випадках допускається множинне громадянство в Україні;
  • особливості набуття та поновлення громадянства України для деяких категорій іноземців, зокрема у спрощеному порядку;
  • умови набуття громадянства України за народженням, за територіальним походженням, а також умови прийняття до громадянства України.

Відповідно до документу, множинність громадянства (підданства) допускається у таких випадках:

  • набуття дитиною громадянства України та іншої держави за народженням;
  • набуття дитиною громадянства усиновлювачів-іноземців;
  • набуття громадянином України іншого громадянства через шлюб з іноземцем;
  • автоматичне набуття іншого громадянства громадянином України через законодавство іншої держави без отримання підтверджуючого документа;
  • спрощене набуття громадянства України іноземцями з держав, включених до відповідного переліку;
  • набуття громадянином України громадянства держав, громадяни яких отримують українське громадянство у спрощеному порядку.

При цьому не допускається множинність громадянства для осіб, що мають громадянство держави, визнаної ВРУ агресором або окупантом, або держави, яка не визнає територіальну цілісність та суверенітет України, зокрема голосувала проти Резолюції Генеральної Асамблеї ООН "Про територіальну цілісність України" від 27 березня 2014 року № 68/262.

Читайте також: В українських школах по-іншому ставитимуть оцінки: нові рекомендації МОН

Правда чи міф: чи дійсно господарське мило раніше варили з собак і який його склад сьогодні

Джерело: 5692.com.ua

“Гібрид бомби й ракети”: росіяни на Сумщині застосували новий вид боєприпасів

Російська Федерація продовжує ескалувати конфлікт в Україні, використовуючи нові види зброї. Одними з таких стали універсальні міжвидові планувальні боєприпаси, які можна назвати своєрідним гібридом між бомбою і ракетою. Вперше ці боєприпаси росіяни застосовали на території Сумської області.

Що відомо

За словами Володимира Артюха, очільника Сумської обласної військової адміністрації, протягом 7 серпня 2024 року в області зафіксовали перші випадки застосування нових боєприпасів, які поєднують в собі характеристики як бомби, так і ракети. Вони належать до категорії універсальних міжвидових планувальних боєприпасів.

Основною їхньою особливістю є їх здатність поєднувати властивості двох різних видів зброї. З одного боку, вони можуть діяти як ракета, маючи високу точність і здатність до маневрування під час польоту, а з іншого – як бомба, несучи значну вибухову потужність і можливість вражати цілі на великій площі.

Загалом росіяни випустили по Сумщині 11 таких боєприпасів.

Джерело: 5692.com.ua

Чіткі строки та посада в бажаному підрозділі: все більше українців обирають службу в ЗСУ за контрактом

В Україні ще на 90 днів продовжили дію воєнного стану та загальної мобілізації. Для поповнення лав ЗСУ й надалі залучатимуться військовозобов'язані. Потрапити на відповідну посаду в бажаний підрозділ, а в деяких випадках служити протягом чітко встановленого строку можливо, якщо обрати службу за контрактом.

Саме через ці переваги чимало українців укладають контракти з ЗСУ. Проте не всім відомі деякі особливості проходження служби за контрактом. Про них розповідає видання АрміяInform.

Які бувають контракти на проходження військової служби

Існує два варіанти контракту: строковий або до оголошення мобілізації.

Контракт до оголошення демобілізації доступний лише під час дії воєнного стану або під час мобілізації на особливий період. Його можуть укласти, зокрема, ті громадяни, які вже були мобілізовані до війська. Тривалість військової служби в цьому випадку напряму залежить від дати оголошення демобілізації.

Строкові контракти теж можна підписувати під час дії воєнного стану. Строк може становити від 1 до 10 років, що залежить від звання та посад. Перший контракт можна підписати на такі строки:

  • 3 роки — для військовослужбовців, прийнятих на посади рядового складу;
  • від 3 до 5 років (залежно від згоди сторін) — для військовослужбовців, прийнятих на посади сержантського і старшинського складу;
  • 5 років — для курсантів, які закінчили військові навчальні заклади за програмою підготовки для проходження військової служби на посадах осіб сержантського і старшинського складу.

Для осіб офіцерського складу варіативність щодо строків контракту дещо більша:

  • 5 років – для військовослужбовців, які закінчили вищі військові навчальні заклади за програмами підготовки офіцерського складу (за виключення спеціальностей льотного складу, які можуть підписати контракт на 10 років);
  • від 2 до 5 років – для військовослужбовців, які пройшли підготовку офіцерів запасу (військові кафедри);
  • від 1 до 5 років – для інших осіб офіцерського складу.

Варто знати, що за умови воєнного стану служба за контрактом автоматично продовжується і триватиме вона до оголошення демобілізації або доки не з’являться чинники, які дозволятимуть звільнитися зі служби.

Можливість підписувати контракти на 1 рік без автоматичного продовження надається наступним категоріям громадян:

  • громадяни віком 18-25 років (у разі підписання контракту рядового, сержантського або старшинського складу);
  • громадяни, які підписують контракт за медичними, психологічними напрямами діяльності та здобули відповідну освіту.

Які особливості укладання контракту

Контракт на службу в ЗСУ під час воєнного стану можуть підписати громадяни за наступних умов:

  • вік від 18 до 60 років;
  • перебування на військовому обліку;
  • придатність до служби за станом здоров’я;
  • проходження професійно-психологічного відбору, певних перевірок та випробувань.

Для тих, хто вступає на службу за контрактом, встановлюється випробувальний термін від 1 до 6 місяців. Тільки після його проходження можливе подальше продовження служби за контрактом. В іншому разі військовослужбовця переводять у розряд мобілізованих (якщо немає підстав для звільнення зі служби).

Джерело: 5692.com.ua

Стало відомо, з яких напрямків рф перекинула своїх військових у Курську область

Курська область, яка розташована неподалік українського кордону, стає новим місцем зосередження різних типів російських військових сил, від строковиків до підрозділів оперативного резерву. Моніторинговий канал "Николаевский Ванек" повідомляє, що туди переміщають підрозділи з різних напрямків.

1. Херсонський напрямок

До Курської області прибули два батальйони десантників. Це підрозділи, які, ймовірно, мають досвід бойових дій, але були перекинуті для посилення угруповань у новій точці концентрації сил.

2. Запорізький напрямок

Переміщені дві окремі гвардійські мотострілецькі бригади: 38-а і 64-а. Ці підрозділи мають бойовий досвід у Запорізькій області і тепер сконцентровані ближче до українського кордону з боку Курської області.

3. Куп'янський напрямок

Кілька батальйонів мотострілецького полку з цього напрямку також перемістилися на Курщину. Відомо, що під час переміщення на цей напрямок були здійснені успішні удари української армії, що, однак, не зупинило перекидання підрозділів.

4. Харківський напрямок

Тут зафіксовали переміщення окремих батальйонів трьох мотострілецьких полків (1009, 79, 272), а також 138-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади. Це вказує на системне нарощування сил у Курській області з різних частин фронту.

5. Бєлгородський напрямок

З Грайворонського району на Курщину перемістили роту з однієї з окремих гвардійських мотострілецьких бригад, а також забрали один із мотострілецьких полків, який раніше воював поблизу населеного пункту Сотницький Козачок.

6. Покровський напрямок

Перемістилу недавно прибулу з Херсонського напрямку 810-у окрему гвардійську мотострілецьку бригаду, а також кілька батальйонів штурмової піхоти. Ці підрозділи, ймовірно, сильно ослаблені після боїв на півдні України, але все ж залишаються частиною бойових резервів.

7. Луганський напрямок

Деталі про переміщення з цього напрямку менш конкретні, але відомо, що і звідси прибувають підрозділи на посилення Курського угруповання.

Окрім перекидання наземних сил, важливим елементом російської стратегії на Курському та Сумському напрямках стало використання керованих авіабомб (КАБів). За інформацією моніторингових каналів, близько 50% КАБів, що використовує Росія на фронті, скеровуються саме на Сумську та Курську області.

Джерело: 5692.com.ua