Захищаючи Україну, загинув кам’янчанин Кучеренко Владислав

8 липня в бою поблизу населеного пункту Верхньокамʼянське на Донеччині загинув солдат Кучеренко Владислав Вікторович.

Від імені всієї громади, Кам’янської міської ради, виконавчого комітету та особисто від себе мер міста висловлює глибокі співчуття рідним і близьким полеглого захисника.

Владислав Кучеренко народився 11 жовтня 1974 року в Дніпродзержинську. Упродовж 1992-1994 років проходив строкову військову службу. У 2011 році закінчив Дніпровський державний технічний університет. У лютому 2024 року став на захист України та її народу.

У нього залишилися мати, донька та син.

Доземний уклін воїну-захиснику! Вічна пам’ять і слава Герою!

Панахида відбудеться 19 серпня о 10:00 в Козацькій церкві Пресвятої Покрови ПЦУ (вул. Сергія Слісаренка, 34). Поховають воїна об 11:00 на Алеї Героїв кладовища по вулиці Весняній.

Джерело: 5692.com.ua

Захищаючи Україну, загинув кам’янчанин Сагіров Богдан

15 серпня внаслідок ворожого ракетного удару по місцю дислокації особового складу поблизу одного з населених пунктів Сумщини загинув солдат Сагіров Богдан Вячеславович.

Від імені всієї громади, Кам’янської міської ради, виконавчого комітету та особисто від себе мер міста висловлює глибокі співчуття рідним і близьким полеглого захисника.

Богдан Сагіров народився 13 березня 1992 року в Дніпродзержинську. У 2012 році проходив строкову військову службу. У травні 2022 року став на захист України та її народу.

У нього залишилися дружина та мати.

Доземний уклін воїну-захиснику! Вічна пам’ять і слава Герою!

Прощання відбудеться 18 серпня:

  • о 10:40 за адресою провулок Олександра Какалюка, 18;
  • об 11:30 за адресою вулиця Михайла Грушевського, 4А.

Панахида пройде о 12:00 в Козацькій церкві Пресвятої Покрови ПЦУ (вул. Сергія Слісаренка, 34). Поховають воїна о 13:00 на Алеї Героїв кладовища по вулиці Весняній.

Джерело: 5692.com.ua

Як розпізнати біль у суглобах і чому він виникає: пояснення лікаря

Біль у суглобах є поширеною проблемою, яка може виникнути в будь-якому віці, суттєво обмежуючи рухову активність та знижуючи якість життя. Незважаючи на те, що багато людей схильні списувати такі відчуття на втому або м’язову крепатуру після фізичних навантажень, справжня причина може бути значно серйознішою. Про те, які симптоми свідчать про проблеми з суглобами, та коли варто звертатися до лікаря, повідомляє 5692.com.ua з посиланням на ревматологиню Ганну Приткову з "Клініки Медіком".

Симптоми болю в суглобах

Суглоби є ключовими елементами опорно-рухової системи, які забезпечують рух кісток, підтримують рівновагу та розподіляють навантаження на різні частини тіла. Зокрема, колінні суглоби дозволяють згинати і розгинати ногу, тоді як плечові суглоби забезпечують широку амплітуду рухів руки. Хребетні суглоби підтримують голову й верхні кінцівки та працюють як амортизатори завдяки міжхребцевим дискам.

Однак, суглоби не повинні боліти. Якщо виникає біль, це може бути сигналом про порушення в роботі організму. Важливо правильно розпізнати симптоми, що вказують на проблеми із суглобами:

  • набряк – один із перших сигналів про те, що із суглобом щось не так.
  • почервоніння та потепління шкір (це може свідчити про запалення).
  • вранці або після тривалого відпочинку відчувається скутість, яка зникає після "розходжування".
  • загальне погіршення самопочуття може бути пов'язане з проблемами в суглобах.
  • біль під час руху, наприклад, при підйомі сходами або при початку руху після тривалого сидіння.

Причини болю в суглобах

Біль у суглобах може бути викликаний безліччю факторів. Існує близько двох сотень станів і захворювань, що можуть провокувати такі відчуття. Ось деякі з найбільш поширених:

  • Артроз або дегенеративний остеоартрит: з віком, зазвичай після 45 років, суглоби починають "старіти". Це означає, що суглобовий хрящ, який амортизує кістки та зменшує навантаження на них, поступово зношується. Це призводить до підвищеного тертя між кістками, що і викликає біль.
  • Артрит: запалення суглоба, яке може супроводжуватися набряком, почервонінням, болем і порушенням рухливості. Ревматоїдний артрит, подагра та інші види артриту є одними з найпоширеніших форм цього захворювання.
  • Тендиніт/теновагініт: запалення сухожилля або його оболонки, що також може викликати сильний біль у суглобах.
  • Бурсит: хапалення сумки суглоба, яка виконує функцію амортизатора між сухожиллям і кісткою.
  • Аутоімунні захворювання: ревматоїдний артрит та системний червоний вовчак є прикладами захворювань, при яких імунна система атакує власні клітини, викликаючи біль у суглобах.
  • Подагра: одна з форм артриту, коли кристали сечової кислоти накопичуються в суглобі, викликаючи сильний біль та набряк. Найчастіше уражається суглоб великого пальця ноги.
  • Інфекційні захворювання: вірусні інфекції, такі як гепатит, грип, Covid-19, хвороба Лайма, можуть викликати біль у суглобах.
  • Травматичні ушкодження: травми або розтягнення також можуть бути причиною болю в суглобах.

Усунення болю в суглобах

Коли виникає біль у суглобах, найкращим рішенням є звернення до лікаря-ревматолога. Самостійне лікування за допомогою анальгетиків, мазей або примочок може лише тимчасово зняти симптоми, але не усунути причину болю. Лікар допоможе визначити першопричину проблеми та розробити індивідуальний план лікування, який враховує загальний стан здоров'я пацієнта, його вік та спосіб життя.

Під час очікування консультації з лікарем важливо уникати надмірного навантаження на суглоби. Не підіймайте важкі предмети, тимчасово відмовтеся від інтенсивних тренувань, але не знерухомлюйтеся повністю. Легкі прогулянки та ранкова зарядка допоможуть підтримати рухову активність без додаткового навантаження на суглоби. У разі сильного болю можна прийняти ібупрофен або парацетамол та прикласти холодний компрес до ураженого суглоба.

Біль у суглобах — це сигнал про те, що організм потребує уваги. Ігнорування симптомів або неправильне самостійне лікування може призвести до ускладнень та хронічних проблем із руховою системою. Тому своєчасне звернення до лікаря, точна діагностика та комплексний підхід до лікування є ключем до здоров'я суглобів і загального благополуччя.

Джерело: 5692.com.ua

Кам’янське підписало меморандум з державною нафтогазовою компанією

Кам'янське підписало меморандум про співпрацю з державною компанією. Про це повідомив мер міста Андрій Білоусов, передає 5692.com.ua.

За його словами, в межах угоди нафтогазова компанія України встановить газову когенераційну установку на комунальному підприємстві "Кам’янська теплопостачальна компанія". Встановлення установки забезпечить надійним електропостачанням котельні комунального підприємства та посилить електронезалежність міста.

Вдячні нашим партнерам за взаємодію. Працюємо та посилюємо енергетичну безпеку Кам’янського, – додав міський голова.

Джерело: 5692.com.ua

Міжнародні та державні свята в серпні 2024 року: чи будуть додаткові вихідні в Україні

Серпень 2024 року в Україні, як і кожен рік, сповнений свят та визначних подій. Проте цього року українці не матимуть додаткового вихідного на одне з найбільших державних свят — День Незалежності України, що відзначають 24 серпня. Ця ситуація пов'язана з особливостями законодавства, що діє під час воєнного стану, повідомляє 5692.com.ua.

День Незалежності України: святкування без додаткового вихідного

День Незалежності України, який відзначають 24 серпня, є одним із найважливіших державних свят для кожного українця. Традиційно, цей день супроводжувався додатковим вихідним, що дозволяло громадянам повною мірою насолодитися святковими заходами та відзначити незалежність своєї країни. Однак у 2024 році, відповідно до закону "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану", додатковий вихідний не передбачений.

Законодавче обмеження на додаткові вихідні під час воєнного стану запровадили з метою забезпечення стабільності роботи економіки країни та її безпеки. Це означає, що попри велике значення Дня Незалежності, українці продовжать працювати, як і в інші будні дні.

Робочі та вихідні дні в серпні 2024 року

Серпень 2024 року складається з 31 дня, з яких 22 дні будуть робочими, а 9 днів — офіційними вихідними.

Робочими днями в серпні є: 1, 2, 5, 6, 7, 8, 9, 12, 13, 14, 15, 16, 19, 20, 21, 22, 23, 26, 27, 28, 29, 30 серпня.

Вихідні дні припадають на: 3 і 4, 10 і 11, 17 і 18, 24 і 25, а також 31 серпня.

Міжнародні та державні свята в серпні 2024 року

Окрім Дня Незалежності України, в серпні відзначають чимало інших свят, як державних, так і міжнародних. Ось основні з них:

  • 1 серпня – День інкасатора.
  • 2 серпня – День аеромобільних військ.
  • 4 серпня – День Повітряних сил Збройних Сил України.
  • 5 серпня – Міжнародний день світлофора.
  • 8 серпня – День військ зв'язку Збройних Сил України.
  • 9 серпня – Міжнародний день корінних народів світу.
  • 11 серпня – День працівників ветеринарної медицини, День будівельника.
  • 12 серпня – Міжнародний день молоді.
  • 15 серпня – День археолога.
  • 19 серпня – День пасічника.
  • 23 серпня – День Державного Прапора України.
  • 24 серпня – День Незалежності України.
  • 25 серпня – День шахтаря.
  • 31 серпня – День авіації України; День далекобійника.

Джерело: 5692.com.ua

Українські родини з дітьми в 30-кілометровій прифронтовій зоні отримають допомогу від ЮНІСЕФ

З початку навчального року понад 25 тисяч домогосподарств із дітьми в 30-кілометровій прифронтовій смузі отримають допомогу від ЮНІСЕФ в розмірі 21 800 гривень на зимовий період.

Аграрії з прифронтових територій отримають субсидію на 1 га землі

Кабінет міністрів України ухвалив постанову про фактичний запуск ще однієї програми підтримки — механізм надання спеціальних субсидій для аграріїв, які працюють у прифронтових регіонах.

В боях за Україну загинув камʼянчанин Іван Лисенко

Іван Лисенко народився 18 березня 1977 року в Дніпродзержинську. У 1995 році закінчив ПТУ №26. Упродовж 1995-1996 років проходив строкову військову службу. Тривалий час працював на Дніпровському заводі мінеральних добрив. У липні 2022 року став на захист України та її народу.