У Камʼянському провели турнір зі стрітболу до Дня Незалежності України

У середу, 21 серпня, на спортивному майданчику Центрального парку Камʼянського пройшов турнір за стрітболу серед аматорських команд. Організатором змагань виступив КЗ “Спорт для всіх”.

Дніпропетровщина посідає перше місце за кількістю боргів по аліментам

Майже 190 тисяч проваджень щодо боржників по аліментах зафіксовано у Єдиному реєстрі боржників станом на початок серпня 2024 року. Їх кількість зросла на 14% від початку повномасштабної війни. 91% боржників — чоловіки. У 2024 році проваджень за борги по аліментах побільшало на 2,8 тисячі.

Скільки кави можна випити без шкоди для здоров’я: лікарі дали точну відповідь

Кава є одним з найпопулярніших напоїв у світі, і її споживання стало звичним ритуалом для багатьох людей. Однак питання про те, скільки кави можна пити без шкоди для здоров'я, залишається актуальним. Згідно з дослідженнями, помірне споживання кави може бути безпечним, але перевищення певної дози підвищує ризик серцевих захворювань, інсульту та інших серйозних станів, повідомляє 5692.com.ua.

Безпечні межі споживання кофеїну

Згідно з даними, наведеними в матеріалі, який опублікував британський сайт The Sun, медики визначають безпечну дозу споживання кофеїну на рівні 400 мг на день. Це приблизно відповідає чотирьом чашкам, десяти банкам кока-коли або двом енергетичним напоям. Перевищення цієї кількості може викликати підвищення артеріального тиску та збільшення частоти серцевих скорочень, що призводить до перевантаження серця.

Ризики, пов'язані з високим тиском

Високий артеріальний тиск (гіпертонія) є одним із головних факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань, таких як інсульт, серцевий напад та ниркова недостатність. Люди, які споживають більше 600 мг кофеїну на день, що еквівалентно приблизно шести порціям кави, мають переважно підвищені показники артеріального тиску.

Чутливість до кофеїну

Важливо розуміти, що чутливість до кофеїну може відрізнятися у різних людей. Деякі люди можуть відчувати серцебиття та тривогу навіть при споживанні невеликих доз кофеїну. Тому дієтолог британського кардіологічного фонду Вікторія Тейлор рекомендує обмежити споживання кави до 4-5 чашок на день для більшості людей, але звертати увагу на власні відчуття і реакції організму.

Вплив кави на організм

Кофеїн стимулює центральну нервову систему, що може призвести до підвищення пульсу та артеріального тиску. Для людей без гіпертонії регулярне споживання кави може бути відносно безпечним. Проте для тих, хто має проблеми з тиском, тахікардію або стенокардію, необхідно консультуватися з лікарем перед вживанням кави.

Побічні ефекти надмірного споживання кави

Надмірне споживання кави може викликати негативні наслідки для здоров'я, зокрема надмірне збудження, тривогу, порушення сну та розлади травлення. Кава має також сечогінний ефект і може вимивати кальцій з організму, що робить важливим підтримку водного балансу.

Кава може бути шкідливою для людей з певними захворюваннями, зокрема з проблемами шлунково-кишкового тракту, захворюваннями нирок та дванадцятипалої кишки. У таких випадках рекомендовано обмежити або взагалі уникати споживання кави, щоб уникнути погіршення стану здоров'я.

Джерело: 5692.com.ua

Ексклюзивні привілеї для власників карток Mastercard World Elite від РАДАБАНКу

Мрієте відкрити для себе світ необмежених можливостей? З Mastercard World Elite від РАДАБАНКу Ви розширите власні кордони та отримаєте максимум переваг. Ця картка призначена для тих, хто цінує не лише високий рівень фінансових послуг, але й бажає отримувати максимум привілеїв.

Мариновані помідори “під снігом”: незвичайний рецепт для консервації

Зима – час, коли домашня консервація стає справжньою окрасою столу. Одним із найпопулярніших і водночас незвичайних рецептів є мариновані помідори "під снігом" з часником, передає 5692.com.ua.

Інгредієнти

Для приготування цієї консервації вам знадобляться наступні інгредієнти:

  • помідори (бажано сливки) – 3 кг,
  • вода – 3 літри,
  • сіль – 3 столові ложки,
  • цукор – 200 г,
  • оцет 9% – 150 мл,
  • часник – 3 головки,
  • перець горошком.

Цього набору інгредієнтів достатньо для приготування 6-7 літрових банок маринованих помідорів.

1. Підготовка помідорів

Для приготування маринованих помідорів "під снігом" краще обрати сорт "сливка".

Помідори потрібно ретельно промити під холодною водою. Потім кожен плід слід проткнути зубочисткою біля плодоніжки. Це запобігає розтріскуванню помідорів під час заливання їх окропом та допоможе їм краще просочитися маринадом.

Перед тим як розпочати закладання помідорів, банки необхідно ретельно вимити та простерилізувати.

2. Підготовка часнику

Часник у цьому рецепті грає ключову роль, адже саме він створює ефект "снігу".

Три головки часнику необхідно очистити від лушпиння та натерти на дрібній тертці. Натираючи часник, ви отримуєте дрібні часникові пластівці, які при заливанні маринадом рівномірно розподіляються по банці, створюючи "сніговий" покрив на помідорах.

3. Заливання помідорів окропом

Після того як помідори будуть розкладені по стерилізованих банках, їх необхідно залити окропом. Це допоможе прогріти плоди та підготувати їх до маринування. Помідори слід залишити під окропом на 20 хвилин, після чого воду зливають.

4. Приготування маринаду

Маринад – це основа смаку консервованих помідорів. Він має бути збалансованим, щоб овоці вийшли не і надто солоними, і не прісними.

В окрему каструлю налийте 3 літри води, додайте 3 столові ложки солі та 200 грамів цукру. Добре перемішайте, щоб сіль та цукор повністю розчинилися.

Поставте каструлю на вогонь і доведіть до кипіння. Коли маринад закипить, додайте 150 мл оцту. Оцет треба додавати в самому кінці, щоб зберегти його смакові якості та уникнути надмірного випаровування.

5. Заливання помідорів маринадом

У кожну банку з помідорами додайте по кілька горошин чорного перцю та чайну ложку натертого часнику. Часник рівномірно розподілиться по банці, створюючи ефект "снігу".

Киплячим маринадом акуратно заливайте банки з помідорами, щоб вони були повністю покриті рідиною.

6. Закатування та зберігання

Банки слід негайно закрити стерилізованими кришками. Після закривання добре струсіть консервацію, щоб часниковий "сніг" рівномірно розподілився по всьому об'єму.

Переверніть банки кришками донизу і укутайте теплою ковдрою. Це допоможе їм повільно охолоджуватися і забезпечить додаткову стерилізацію. Залиште банки укутаними до повного охолодження.

Рекомендації щодо зберігання та подачі

Мариновані помідори "під снігом" з часником варто зберігати в прохолодному темному місці – найкраще для цього підійде підвал або комора. Їх можна подавати до столу через кілька місяців після приготування, коли вони добре настояться і набудуть насиченого смаку.

Ця консервація ідеально підійде як до святкового столу, так і до буденних обідів чи вечерь. Помідори можна подавати як самостійну закуску або використовувати як гарнір до м'ясних страв. Незвичайний зовнішній вигляд та чудовий смак цієї страви обов'язково здивують і порадують вашу родину та гостей.

Джерело: 5692.com.ua

Патрульні Дніпра розшукали дівчинку, яка загубилась

Учора ввечері патрульним Дніпра надійшов виклик від стурбованої жінки. Вона розповіла, що під час прогулянки у Новокодацькому районі загубила з поля зору свою п’ятирічну доньку та не може відшукати. На допомогу приїхав найближчій екіпаж та почав відпрацьовувати територію.

У Кривому Розі відкрили меморіальну дошку на честь загиблого героя Геннадія Скрипкіна

1 жовтня 2023 року Герой загинув на Донеччині внаслідок ворожого обстрілу. Йому навіки залишилось 48 років. 4 жовтня у Кривому Розі відбулося прощання з полеглим захисником. У Геннадія зостались дружина та двоє дітей.