За перевезення цих речей пасажирам “Укрзалізниці” загрожує штраф: заборонені предмети під час війни

В Україні залізничні вокзали та потяги є зонами підвищеної безпеки, тому під час дії воєнного стану контроль пасажирів "Укрзалізниці" проводиться особливо ретельно. Існують правила, які чітко визначають, які предмети пасажирам заборонено брати з собою на вокзал або в поїздку.

Ігнорування цих правил може призвести до штрафу, а в деяких випадках – до кримінальної відповідальності.

Що заборонено брати з собою в поїзд

До переліку речей, заборонених до перевезення, входять:

  • вибухові речовини;
  • радіоактивні речовини;
  • газові балони, які вже використовувалися;
  • легкозаймисті рідини, такі як бензин або ацетон;
  • наркотичні, психотропні та отруйні речовини;
  • самозаймисті речовини, такі як білий фосфор чи фосфористий і кремнієвий водень;
  • холодна зброя без відповідного дозволу (за винятком кухонних, спортивних або мисливськіх ножів);
  • вогнепальна зброя, боєприпаси або спецзасоби, якщо пасажир не військовослужбовець або якщо ця зброя не зареєстрована.

Непомітно заборонений багаж перенести не вдасться, оскільки зараз перевірка пасажирів посилена: проводиться перевірка на вході до вокзалу, на об'єктах працює посилена охорона, в деяких вагонах ведеться відеоспостереження. На вокзалах у Києві та Харкові встановлено системи ретельного огляду пасажирів і їхнього багажу за допомогою:

  • установок для рентгену;
  • ручних металодетекторів;
  • стаціонарних рамок-металошукачів.

Якщо ви помітили заборонені або підозрілі предмети в інших пасажирів, слід повідомити про це працівнику "Укрзалізниці" або поліції за номером 102.

Джерело: 5692.com.ua

Автоматична відстрочка, облік, рекрутинг: у Міноборони розповіли про нові функції “Резерв+”

Міністерство оборони України продовжує роботу над вдосконаленням та розширенням функціоналу мобільного для військовозобов'язаних "Резерв+". Невдовзі в ньому з'являться нові корисні функції.

Про це розповів керівник управління інформаційних технологій Міноборони Олег Берестовий в ефірі національного телемарафону.

Берестовий повідомив, що одне з нововведень дасть змогу громадянам автоматично ставати на облік в територіальному центрі комплектування (ТЦК) під час зміни місця реєстрації. Процедура значно спрощується.

Крім того, ведеться робота над впровадженням опції, яка дозволить військовозобов'язаним автоматично подавати заяви на відстрочку від мобілізації. Але скористатися цією функцію зможуть не всі, а лише громадяни певних категорій: батьки та опікуни трьох або більше дітей, люди з інвалідністю, студенти, які здобувають першу вищу освіту на денній формі навчання.

Це робиться для того, щоб не навантажувати систему ТЦК зайвими чергами і паперовою роботою, – пояснив представник відомства.

Третя важлива функція, яка стане доступною найближчим часом, – цифровий рекрутинг. Ця опція допоможе обрати бажані посади в ЗСУ, проходити співбесіди та відбір в обраних підрозділах.

Ще розробники хочуть додати в "Резерв+" функцію актуалізації особистих даних, яка буде доступною для всіх користувачів, у кого виникає така необхідність.

Джерело: 5692.com.ua

Дніпровський політик Загід Краснов привітав українців із Днем Незалежності

Бути незалежним – це право бути самим собою. Вільним в своїх діях, думках, мріях, переконаннях. Будувати своє життя так, як хочемо ми самі. Це стосується кожного з нас окремо, це стосується і України в цілому. Бо країна – всі ми.

Чергові зміни: чи будемо переводити годинники на зимовий час 2024 в Україні

Нещодавно Верховна Рада ухвалила рішення про скасування переведення годинників. Проте не всі погоджуються з цим, деякі депутати ініціюють ветування відповідного закону. Чи буде все ж таки перехід на зимовий час 2024 року.

Згідно з останніми змінами, Україна востаннє перейде на зимовий час у 2024 році та залишитися на ньому. Відбудеться це 27 жовтня. З наступного 2025 року перехід на літній час скасовується.

Чи будемо переводити годинники весною 2025 року

Наразі триває збір підписів на петицію, зареєстровану нардепом Олексієм Гончаренком. У ній депутат закликає президента ветувати ухвалений Радою закон, зазначаючи, що передбачені ним зміни спричинять безліч незручностей. Влітку світати ще о 3 годині, а не в 4, як зараз. При цьому темнішати буде вже після восьмої години вечора. Це стосується періоду, коли ніч найкоротша.

Крім того, на думку Гончаренка, скасування переведення годинників не допоможе заощаджувати електроенергію. Ще один аргумент — збільшення різниці з Європою. У разі підписання закону президентом різниця по часу з європейськими країнами складе близько 2 годин.

Петиція ще не набрала потрібну кількість підписів, збір триває.

Чи будемо переводити годинники на зимовий час у 2024 році

Перехід на зимовий час 2024 року відбудеться в будь-якому разі, незважаючи на остаточне рішення президента. Дискусія щодо доцільності переведення годинників стосується скасування переходу на літній час. Зимовий час є природним для нашої країни.

Отже, 27 жовтня о четвертій ранку українці мають перевести стрілки годинників на годину назад. Щодо подальшого переходу на літній час, дискусії тривають, і чергові зміни можливі в разі, якщо петиція набере потрібну кількість підписів.

Джерело: 5692.com.ua

«Бджола» стала партнером освітнього заходу

Перед початком нового навчального року, освітяни нашого міста провели в Криничках вже традиційну серпневу (не) конференцію.

Працівники департаменту освіти за підтримки ГО «Бджола» підвели підсумки минулого року, нагородили керівників закладів подяками від міського голови та департаменту освіти, обговорили плани і завдання в новому навчальному році.

Керівниця міського департаменту освіти Наталія Рева розповіла, що в умовах воєнного стану плани освітян першочергово зосереджені на подоланні освітніх втрат і безпековій ситуації. Війна змушує педагогів думати по-іншому, приймати рішення з оглядом на реалії воєнного часу.

«Проте навіть у складні часи освітяни Кам’янського залишаються згуртованими та прагнуть до розвитку. Незмінними залишаються наша відданість роботі, допомога Збройним силам і віра в Перемогу», – зазначила Наталія Рева.

Джерело: 5692.com.ua

Блокування без попередження: в яких випадках банк може закрити рахунок клієнта

В Україні банки можуть блокувати рахунки клієнтів, не пояснюючи причини розірвання договору. Іноді вони просто ставлять клієнта перед фактом, надсилаючи лист на електронну пошту. Такі ситуації зазвичай є неочікуваними для громадян, хоча а самі вони часто несвідомо порушують умови договору.

Чому банк може закрити рахунок без пояснення причин, пояснює видання 5692.com.ua, посилаючись на Закон України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення".

Закриття рахунку без пояснення причин – чи законно це

Українське законодавство дозволяє банкам блокувати рахунки клієнтів без пояснення причин. ПриватБанк та інші великі банки зробили частиною своєї політики заборону на оголошення причин розірвання договору та зазначають це у договорі, який підписує клієнт при відкритті рахунку. При блокуванні клієнту можуть вказати на порушення, виявленні під час проведення фінансового моніторингу.

Зазвичай у договорі йдеться, що банк має право закрити рахунок із власної ініціативи й після письмового попередження клієнта при настанні таких обставин:

  • відсутність операцій протягом 12 місяців не було жодних (якщо немає коштів на рахунку);
  • смерть клієнта;
  • порушення зобов’язань з боку клієнта згідно з договором (наприклад, щодо надання актуальних даних);
  • якщо банк вважає, що співпраця може призвести до фінансових збитків, погіршення іміджу банку;
  • обман з боку клієнта (наприклад, надання неправдивих даних);
  • використання рахунку не для власних потреб;
  • якщо діяльність клієнта суперечить законодавству;
  • у разі виникнення підстав, передбачених законодавством з питань фінансового моніторингу;
  • виявлення ознак незаконних операцій із платіжним інструментом.

Крім того, деякі причини блокування стосуються фінансового моніторингу. Основна з них – необхідність документального підтвердження походженням коштів у разі операцій на суму від 400 тис. грн.

Ще одна причина блокування – ризиковані операції, якими банк зазвичай вважає:

  • усі нетипові операції;
  • операції з готівкою, криптовалютою;
  • отримання коштів від казино;
  • перекази від РЕРів (публічних осіб, чиновників, представників влади) тощо.

У законі про фінансовий моніторинг (ст.15) зазначаються такі причини для розірвання договору з ініціативи банку:

  • неможливість проведення ідентифікації та/або верифікації клієнта;
  • встановлення клієнту неприйнятно високого ризику або ненадання клієнтом документів чи відомостей, які потрібні для належної перевірки;
  • подання клієнтом неправдивої інформації або подання інформації з метою введення в оману;
  • неможливість ідентифікації особи, від імені або в інтересах якої проводиться фінансова операція, є неможливим.

У тих випадках, коли банк блокує рахунок, а на ньому ще залишаються гроші, клієнту потрібно прийти у відділення банку та надати реквізити іншого рахунку, на який перерахують кошти.

Джерело: 5692.com.ua

Ви точно розбагатієте, якщо народилися під одним із них: 4 найперспективніші знаки Зодіаку

Фінансового успіху може досягнути будь-яка людина, яка готова багато працювати та розумно розпоряджатися коштами. Проте деякі особистості мають природній хист до збагачення та процвітання у фінансовій сфері.

Астрологи запевняють, що такі люди зазвичай належать до чотирьох знаків Зодіаку. Саме в них найбільші шанси стати заможними.

Овен

Народжені під цим знаком люди мають природню харизму та готові йти до своєї мети за будь-яких обставин. В Овнів є всі можливості заробляти великі гроші, але для цього вони потребують підтримки та схвалення від близьких людей.

Козоріг

Козороги вирізняються неймовірною працьовитістю, дисциплінованістю та відповідальністю, тому, попри внутрішню невпевненість, вони мають позитивні результати у фінансових справах. Ці люди – цінні працівники у будь-якій сфері, які здатні швидко просуватися кар'єрними сходами.

Лев

Головні риси цього знаку – схильність до лідерства та впевненість у собі. Ці якості допомагають їм розвивати успішний бізнес та мати великі доходи. Крім того, Леви не бояться ризикувати, оскільки впевнені у своєму успіху.

Скорпіон

Представники цього знаку мають важкий характер та неймовірні амбіції, які дозволяють їм отримувати чималі гроші. Вони мають особливе відчуття на інвестиції, тому їхні вкладення не бувають невигідними. Водночас іноді намагання Скорпіонів заробляти більше можуть негативно впливати на стосунки з коханою людиною.

Джерело: 5692.com.ua

Ці речі у ванній кімнаті притягують негатив і проблеми: народні прикмети й забобони

Ванна кімната та туалет – це не лише місця для гігієни, але й важливі зони, які можуть суттєво впливати на енергетику всього дому. Згідно з народними прикметами, певні речі та обставини у цих приміщеннях здатні притягувати негатив, провокувати сварки, фінансові проблеми та навіть хвороби. Однак, існують і способи залучити гармонію та удачу. Які саме фактори слід враховувати, щоб забезпечити позитивний енергетичний баланс у вашій ванній кімнаті та туалеті, розповіли на порталі 5692.com.ua.

Чистота і порядок: основи енергетичного балансу

Чистота у ванній кімнаті та туалеті є основним фактором, який впливає на енергетику в домі. Це стосується не лише гігієни, але й енергетики, яка може створювати або руйнувати позитивну атмосферу в оселі. Народні прикмети вказують на те, що безлад і бруд здатні накопичувати негативну енергію, яка, мов магніт, притягує нещастя та неприємності. Постійна неохайність у цих приміщеннях може призвести до частих сварок між членами сім’ї, а також до проблем зі здоров'ям.

Особливо важливо стежити за станом води у ванній кімнаті. Проблеми з сантехнікою, такі як заблоковані стоки чи крани, що протікають, можуть символізувати витік енергії та грошей.

Дзеркало: відображення енергії

Дзеркала у ванній кімнаті та туалеті мають особливе значення з точки зору енергетики. Вони здатні не лише відображати нас, але й впливати на енергетику. Вважається, що неправильно розташоване дзеркало може викликати виснаження та захворювання. Особливо небезпечно, якщо воно встановлене так, що ви довго бачите своє відображення, наприклад, під час прийняття душу або сидячи на унітазі.

Щоб уникнути таких негативних наслідків, важливо ретельно обирати місце для дзеркала. Найкраще, якщо воно не буде розташоване напроти дверей або місць, де ви часто перебуваєте. Дзеркало має сприяти збереженню енергії, а не її розсіюванню.

Колірна гамма: вплив на настрій та енергетику

Вибір кольорової гами для ванної кімнати також має значення з точки зору енергетичного балансу. Вода, яка є головною стихією у цих приміщеннях, вимагає спокійних та гармонійних кольорів. Надмірно яскраві, зокрема червоні та темні відтінки, можуть порушити цей баланс й призвести до непередбачуваних подій та навіть неприємностей у житті.

Оптимальними кольорами для ванної кімнати є світлі та спокійні відтінки, такі як білий, блакитний, блідо-салатовий та сірий. Вони не лише сприяють збереженню енергії, але й створюють затишок та спокійну атмосферу, що позитивно впливає на настрій усіх членів сім’ї.

Геометричні форми також відіграють важливу роль у підтримці гармонії. Округлі предмети та форми у ванній кімнаті сприяють плавності енергетичних потоків, що допомагає залучати достаток та добробут у дім.

Непотріб: вплив старих речей на енергетику

Непотрібні речі у ванній кімнаті та туалеті можуть стати джерелом негативної енергії. Народні прикмети стверджують, що старі, забуті предмети, якими ви давно не користуєтеся, здатні притягувати невдачі та неприємності. Це можуть бути старі рушники, порожні пляшечки з-під шампуню, зламані предмети та інші дрібниці, які лише займають місце.

Щоб уникнути накопичення негативу, важливо регулярно очищати ванну кімнату та туалет від непотрібних речей. Залишайте лише ті предмети, які дійсно потрібні та приносять користь. Такий підхід допоможе не лише звільнити простір, але й підтримувати позитивну атмосферу в домі.

Джерело: 5692.com.ua

Медики назвали найшкідливішу страву з картоплі, яку готують всі українці

Картопля — один із найпопулярніших і найулюбленіших продуктів серед українців. З неї готують безліч страв, які займають почесне місце на наших столах. Проте не всі способи приготування картоплі однаково корисні. Деякі з них можуть мати серйозні негативні наслідки для здоров'я. Медики наголошують на тому, що одна з найшкідливіших страв — це смажена картопля. Чому вона може бути небезпечною, і які альтернативи можна використовувати для збереження здоров'я, розповіли на порталі 5692.com.ua.

Чому смажена картопля небезпечна для здоров'я?

Хоча смажена картопля є улюбленою стравою багатьох людей, медики наводять кілька вагомих причин, чому її варто вживати з обережністю.

Однією з головних проблем є використання олії. Під час смаження картопля поглинає значну її кількість. Транс-жири, які містяться в олії, є одними з найнебезпечніших для нашого організму. Вони сприяють підвищенню рівня «поганого» та зниженню рівня «доброго» холестерину. Це збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, таких як атеросклероз, інфаркт та інсульт.

Смажена картопля також має високу калорійність через олію. Це може призвести до набору зайвої ваги, особливо якщо вживати страву регулярно. Ожиріння, у свою чергу, є фактором ризику для багатьох захворювань, включаючи цукровий діабет, гіпертонію та інші метаболічні розлади.

Акриламід — це хімічна сполука, яка утворюється під час термічної обробки продуктів, багатих на вуглеводи, при високих температурах, таких як смаження. Зокрема, це стсоується і кортоплі. Вважається, що акриламід має канцерогенні властивості, тобто може сприяти утворенню ракових пухлин. Хоча дослідження у цій галузі тривають, вже зараз відомо, що акриламід становить значний ризик для здоров'я людини.

Корисні альтернативи приготування картоплі

З огляду на ризики, пов'язані зі смаженою картоплею, пропонуємо більш корисні варіанти її приготування, які дозволять зберегти всі корисні властивості овоча, мінімізуючи шкоду для здоров'я.

Приготування картоплі на парі дозволить зберегти максимальну кількість корисних речовин, таких як вітаміни та мінерали. Такий спосіб не потребує використання олії, що значно знижує калорійність страви. Картопля на парі може бути основою для різних страв, таких як пюре, салати або гарнір до м'яса.

Запікання в духовці — ще один чудовий спосіб приготування картоплі, який зберігає її корисні властивості.

Звичайне варіння у воді — найпростіший і найпоширеніший спосіб. Варену картоплю можна подавати як гарнір, додавати в салати або готувати з неї пюре.

Кулінарні поради щодо приготування картоплі

Якщо ви не готові повністю виключити смажену картоплю зі свого раціону, варто звернути увагу на кілька кулінарних порад, які допоможуть зробити її менш шкідливою:

  • обирайте олії з високою температурою димлення, такі як оливкова або кокосова, які містять менше транс-жирів.
  • намагайтеся використовувати мінімальну кількість олії під час смаження.
  • використовуйте пряні трави, такі як розмарин, тим'ян або орегано.

Джерело: 5692.com.ua

Андрій Білоусов передав батальйону ТРО Кам’янського району РЕБ-систему

В межах підтримки Збройних Сил України та програми "Допомога фронту" мер Кам'янського Андрій Білоусов спільно з Олександром Крутьком, керівником благодійної організації "Осоння України", передали батальйону ТРО Кам’янського району РЕБ-систему.

Як повідомив міський голова, прилад виготовили фахівці благодійної організації за сприяння ГО "Фонд розвитку Кам’янського". Цей РЕБ має найповніший перелік частот для протидії ворожим FPV-дронам та БпЛА.

Нині такі РЕБи вкрай необхідні військовим. Вони захищають хлопців під час пересування лінією фронту. Допомагаємо ЗСУ боронити країну! – додав Андрій Білоусов.

Джерело: 5692.com.ua