Мало не загинув: ухилянт з Кривого Рогу намагався переплисти річку Дністер, щоб потрапити до Молдови

32-річний мешканець Кривого Рогу вирішив незаконно потрапити до Молдови та спробував переплисти річку Дністер. Холодна та стрімка течія швидко виснажила чоловіка і він майже втратив можливість триматися на воді. Знесиленого плавця помітили прикордонники.

На День Незалежності переможці Олімпіади 2024 отримали відзнаки Президента

Президент України Володимир Зеленський відзначив переможців Олімпіади 2024. Серед них були і мешканці Дніпропетровщини – олімпійська чемпіонка Ярослава Магучіх та призер Михайло Кохан.

Сонячна активність досягла піку за останні 23 роки: коли Землю накриє чергова магнітна буря

З кожним роком Сонце стає все більш активним, і це несе із собою низку космічних явищ, що впливають на Землю. Одним із таких є магнітні бурі, які відбуваються через взаємодію сонячної активності з магнітним полем нашої планети. Про це розповіли на порталі 5692.com.ua.

Сонячна активність на піку

Наразі рівень сонячної активності досягнув максимуму за останні 23 роки, і це значно впливає на космічну погоду. Сонце наближається до піку свого 11-річного циклу, що призводить до частіших і більш потужних спалахів та викидів маси. Ці процеси на Сонці, зокрема, збільшення кількості сонячних плям, є основними причинами посилення космічних бур, які впливають на Землю.

Зокрема, 23 серпня 2024 року на Сонці відбувся спалах класу С6, що супроводжувався корональним викидом маси, спрямованим у бік Землі. Вона досягне нашої планети 26 серпня, що спричинить магнітну бурю категорії G1.

Що таке магнітна буря і як вона впливає на Землю?

Магнітні бурі — це збурення магнітного поля Землі, викликані взаємодією сонячного вітру та плазми з магнітосферою планети. Викид корональної маси зі Сонця, потрапляючи на Землю, створює потужні збурення в магнітосфері, що можуть мати різний ступінь інтенсивності.

Магнітні бурі поділяються на кілька категорій за шкалою G від G1 до G5, де G1 означає слабку бурю, а G5 — дуже потужну. Категорія G1, яка очікується 26 серпня, є найменш інтенсивною, але все ж може мати певний вплив на техніку, зв'язок та здоров'я людей.

Хоча магнітні бурі категорії G1 вважаються слабкими, вони можуть впливати на здоров'я людей, особливо тих, хто має підвищену чутливість до змін у навколишньому середовищі. До таких груп ризику відносяться люди з хронічними захворюваннями серцево-судинної системи, люди похилого віку, вагітні жінки та діти.

Джерело: 5692.com.ua

Допомога ВПО в Україні: як зміняться виплати у 2025 році

Внутрішньо переміщені особи в Україні стикаються з безліччю викликів, серед яких найважливішим є забезпечення базових життєвих потреб. Враховуючи складні умови, в яких опинилися мільйони українців, уряд надає їм фінансову підтримку, що допомагає вижити в цих важких умовах. Проте 2025 рік обіцяє внести суттєві зміни у систему надання допомоги ВПО, зокрема, в частині грошових виплат, передає 5692.com.ua.

Становлення системи допомоги ВПО

З моменту початку війни на сході України та анексії Криму, мільйони українців змушені були залишити свої домівки та стати внутрішньо переміщеними особами. Для забезпечення їхніх основних потреб держава запровадила систему грошової допомоги. Наразі виплати ВПО становлять 2000 гривень на людину та 3000 гривень на дитину або людину з інвалідністю.

Перспективи на 2025 рік: підвищення виплат

У 2025 році очікуються важливі зміни у системі надання допомоги ВПО. Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович в інтерв'ю "Укрінформ" розповіла про новий підхід до виплат. Вона зазначила, що відтепер суми грошової допомоги почнуть нараховуватися на домогосподарства, що суттєво збільшить підтримку родин.

Наприклад, у випадку класичної родини з чотирьох людей, де є двоє дорослих і двоє дітей, загальна сума підтримки становитиме 10 тисяч гривень: 2000 гривень на кожного дорослого та 3000 гривень на кожну дитину.

Універсальна базова соціальна допомога

Окрім змін у виплатах ВПО, Міністерство соціальної політики планує впровадити більш універсальну систему базової соціальної допомоги. За словами Оксани Жолнович, уряд працює над створенням нових видів допомоги, які будуть спрямовані на підтримку вразливих категорій населення. Зокрема, мова йде про людей пенсійного віку, осіб з інвалідністю та тих, у кого низький дохід.

Ці категорії продовжуватимуть отримувати грошову допомогу у розмірі 2000-3000 гривень, але водночас будуть розроблені нові механізми підтримки, які зроблять систему соціального захисту більш гнучкою та ефективною.

Джерело: 5692.com.ua

В Україні затвердили новий вигляд повісток від ТЦК: що має в них зазначатися

Український уряд прийняв постанову від 16 серпня 2024 р. № 951, якою передбачено затвердження нового зовнішнього вигляду повісток – як сформованих на бланку, так і роздрукованих повісток, створених за допомогою електронного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів "Оберіг".

У вищезгаданій постанові йдеться, що обидва види повісток мають однакову юридичну силу.

Повістки, сформовані за допомогою реєстру "Оберіг", у тому числі роздруковані, та повістки, оформлені на бланку, Відповідні уточнюючі зміни вніс Кабмін.

Що має бути на повістці, сформованій за допомогою реєстру "Оберіг"

Такий вид повісток може централізовано друкуватися і вручатися військовозобов’язаним двома способами:

  • надсилатися рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення;
  • друкуватися та вручатися під час оповіщення у роздрукованому вигляді.

На такій повістці зазначається прізвище та власне ім’я керівника районного (міського) ТЦК або його відділу, дата накладення кваліфікованого електронного підпису.

На паперових повістках, створених через "Оберіг", обов'язково має бути QR-код, придатний для зчитування. У разі надсилання поштою на відправленні повинні вказуватися:

  • кодовий ідентифікатор оператора поштового зв’язку;
  • прізвище, ім’я та по батькові, а також адреса громадянина, якому надсилається повістка.

Що має бути на повістці, виписаній на бланку

Повістка на бланку засвідчується особистим підписом керівника Територіального центру комплектування та соціальної підтримки та скріплюється гербовою печаткою.

У такій повістці має бути зазначено найменування посади, власне ім’я та прізвище, підпис посадової особи, яка видала повістку, та дата її підписання.

Джерело: 5692.com.ua

“Київстар” попереджає про підвищення вартості тарифів з 1 вересня: кому доведеться платити більше

Компанія "Київстар" заявила про оновлення одразу низки тарифів передплати та контракту. Зміни відбудуться з 1 вересня 2024 року. Окрім вартості послуг, зміняться обсяги хвилин і гігабайтів, що надаються в межах тарифів.

Як повідомили в "Київстарі", оновленню підлягають такі тарифи:

  • LOVE UA База;
  • LOVE UA Контракт;
  • LOVE UA Світло 2023;
  • LOVE UA Світло 2023 із Суперсилою Економія;
  • Максимальний Безлім 2019.

Для деяких тарифів обсяги хвилин та гігабайтів збільшуються. Крім того, у тарифі Максимальний Безлім 2019 з'являться нові опції:

  • Суперсили (на вибір);
  • Роумінг як вдома.

При цьому мобільний оператор наголошує, що також буде змінено вартість зазначених тарифів. За тиждень до змін клієнти отримують SMS з деталями про нові умови та актуальну вартість.

Зміни зумовлені тим, що у цих тарифах збільшилося споживання мобільного трафіку. Ми переглядаємо вартість тарифів, аби й далі збільшувати інвестиції, щоб розширювати мережу та оснащувати її додатковими джерелами живлення, генераторами.

Джерело: 5692.com.ua