Повістки вручають на роботі: чи законно це і що буде, якщо відмовитися

Через агресію РФ в Україні введено воєнний стан, загальна мобілізація триває. Повістки вручають не тільки за місцем проживання і на вулицях, а й на підприємствах. Українців цікавить, чи законно це, і якими будуть наслідки в разі відмови від повістки.
Адвокат Марина Бекало відповіла на запитання, що цікавлять українців. Вона розповіла, що повідомлення військовозобов'язаних про виклик до ТЦК може бути здійснено через роботодавця. Порядок дій роботодавця щодо інформування свого працівника передбачено пунктом 47 Постанови КМУ №1487.
Процедура виглядає так: представники ТЦК приходять в організації та на підприємства, і приносять повістки. Після отримання керівництво підприємства зобов'язане видати повістки військовозобов'язаним співробітникам.
Керівник зобов'язаний вручити повістку. Якщо співробітник з якихось причин відмовляється від її отримання, керівник зобов'язаний скласти відповідний акт. Повноваження керівника обмежуються виключно цими діями.
Адвокат зазначає, що процедура складання акта не регулюється законодавством, і, по суті, не є обов'язковою. Складання акта – це захід, який дасть змогу керівнику довести співробітникам ТЦК, що він свої обов'язки виконав.
Якщо військовозобов'язаний співробітник від отримання повістки відмовився і не з'являється до ТЦК, відповідальність за свої дії несе він сам, а не керівник підприємства.
Адвокат також розповіла, що відмова від повістки і неявка до ТЦК – це адміністративні правопорушення. Згідно із законодавством, у разі таких порушень військовозобов'язаний зобов'язаний буде сплатити штраф у розмірі 3400-5100 гривень.
Джерело: 5692.com.ua