В Україні планують скасувати буджетне навчання для ряду спеціальностей

У сучасному світі системи освіти постійно перебуває в процесі реформ та адаптації до нових викликів та потреб суспільства. Міністерство освіти і науки представило нову концепцію фінансування вищої освіти в Україні, в рамках якої частина студентів-бюджетників може перейти на грантове фінансування, але з обмеженою підтримкою.
Що планують змінити
Заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький розповів, що відповідно до цієї концепції, буде збережене повне державне фінансування для певних ключових спеціальностей, зокрема, медицини, освіти та природничих наук. Одночасно, для інших спеціальностей введуть систему грантів, яка передбачає співфінансування навчання державою та приватним сектором.

«Якщо коротко, ми пропонуємо збереження 100% державного фінансування навчання на бакалавраті для певних спеціальностей (медицина, освіта, природничі науки тощо) і перехід на гранти для інших. В результаті передбачаємо, що кількість вступників, які отримають фінансову підтримку свого навчання від держави збільшиться на 30-40% (але підтримка буде не повна). Якщо депутати схвалять концепцію, приступимо до розробки конкретних законопроектів», – повідомив Винницький.

Пропонована концепція також передбачає монетизацію пільг, що означає надання студентам фінансової підтримки після вступу до закладу вищої освіти, а не гарантоване бюджетне місце незалежно від результатів ЗНО, як це відбувається зараз.
Однак ця ініціатива, за словами посадовся, потребує додаткового обговорення та розробки конкретних законопроектів для її реалізації.
Джерело: 5692.com.ua