“Побачити 80 грн за літр”: експерт пояснив, чому пальне в Україні може шалено подорожчати

Світова ціна за барель нафти вже найближчим часом може сягнути 100 доларів. І якщо для економіки США це не становить особливої загрози, то на Україну така ситуація може вплинути суттєво.
Зокрема, результатом стане ще більше подорожчання пального на наших АЗС. Про це повідомив Дмитро Льоушкін, засновник мережі АЗС "Прайм", пише УНІАН.

Сьогодні голова Chevron, Майк Вірт, однозначно запевнив, що на його думку вартість нафти вже найближчим часом перевищить 100 доларів. Вже незабаром наші маркетмейкери – зелені мережі АЗС – торгуватимуть звичайним дизелем та "п'ятіркою" по 63 гривні, а лоу-кости різних кольорів по 60, – зазначив він.

Далі, після того, як нафта сягне "сотні", розпочнеться ажіотаж, вважає експерт. Тоді біржові трейдери можуть підняти світові ціни на нафту до рівня 110-120 доларів. Тому на цінниках українських АЗС можна буде спостерігати зростання аж до 80 грн/літр.

Побачити 80 грн за літр – це все ж таки найгірший і малоймовірний сценарій розвитку ситуації, але й, водночас, зараз немає стовідсоткових доводів заперечувати ймовірність його розвитку, – вважає Льоушкін.

Експерт підрахував, що кожне підняття світових цін на 1 долар виливатиметься у плюс одну гривню на українських АЗС. Тому перспективи на зиму можуть бути зовсім не райдужними.
Проте Дмитро Льоушкін висловив сподівання, що Сполучені Штати все ж знайдуть спосіб знизити ціни на пальне, адже це було анонсовано президентом Джо Байденом.
Джерело: 5692.com.ua