Як вибирати живу рибу на ринку та в магазині, щоб не отруїтися: важливі рекомендації

Риба – корисний та поживний продукт, багатий на речовини, необхідні для повноцінного функціонування організму. Дієтологи радять вживати рибу щонайменше раз на тиждень. Проте лише якісний та безпечний продукт гарантуватиме користь споживання. Тому слід знати, яку рибу не можна купувати.
Про це нагадує українцям Держпродспоживслужба.
На що звертати увагу при виборі риби
За словами фахівців, на кожну партію живої риби, що надходить у точки продажу, має бути супровідна документація. Законними місцями для торгівлі живою рибою є:

магазини, супермаркети, де за безпечність продуктів відповідає адміністрація закладу;
ринок або торгівельний майданчик, де здійснює контроль за якістю та безпечністю продукції державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи;
ярмарки, які проводяться з дозволу органів місцевого самоврядування, що забезпечують дотримання законодавства України.

Продавці, що реалізують живу рибу, повинні бути одягнутими у спеціальний санітарний одяг. У них обов'язково має бути особиста медична книжка з відміткою про проходження медичного огляду не рідше одного разу на рік.
Термін зберігання і реалізації риби при температурі води +11-+15°C складає:

в осінньо-зимовий період – 48 годин;
у весняно-літній період – 24 години.

Як визначити зіпсовану рибу
Жива та охолоджена риба не повинна мати ознаки паразитологічних захворювань. Крім того, неякісну та зіпсовану продукцію видають такі ознаки:

каламутний слиз;
кислуватий або аміачний запах;
тьмяна луска;
каламутні запалі очі;
зябра бурого або темно-сірого кольору.

У свіжої риби зябра мають яскраво-червоний або рожевий колір, луска щільно прилягає та не має серйозних пошкоджень. Запах свіжої риби не викликає відрази, не має ноток тухлості і бруду.
Джерело: 5692.com.ua