В Україну завезли небезпечну каву з Німеччини: повідомляється про високі ризики для здоров’я

На прилавках українських магазинів може бути небезпечна для здоров'я кава, що потрапила до України з Німеччини. Найближчим часом продукт має бути вилучений з продажу. Про надходження небезпечної кави повідомила 11 жовтня 2023 року Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.
Як зазначається у повідомленні Держпродспоживслужби, в органічній зеленій каві походженням з Гондурасу виявлена речовина хлорпірифос, яку відносять до першої групи токсичності. В Україну каву надіслала компанія Rehm & Benecke Coffee GmbH & Co. Отримувач – ТОВ "Кофітон", м. Київ.
Відомо, що компанія завозить зелену каву до України із різних регіонів. Таку каву не реалізують у кожному супермаркеті, і ціна її в кілька разів вища за звичайну.
Згідно з Європейською системою оповіщення про безпеку харчових продуктів, кількість хлорпірифосу в цій каві у чотири рази перевищує норму. При потраплянні до організму людини речовина викликає гострі порушення роботи центральної нервової системи із такими проявами:

головний біль;
порушення свідомості;
судоми.

При потраплянні у високій концентрації хлорпірифос здатен спровокувати кому та навіть летальні наслідки.
Завдяки спеціальній системі оповіщення всі країни, куди надійшов цей продукт, мають найближчим часом вилучити продукцію з обороту.
Українців попереджують про те, що не варто купувати каву вказаного виробника, експортера та імпортера. Побачивши її в продажу, слід повідомити про це Держслужбу України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.
Читайте також: Остерігайтеся віддати рідкісну монету за безцінь: як не "прогавити" свій шанс отримати десятки тисяч за українські "копійки"
Профілактика хвороби, порятунок від диявола чи банальна зручність: чому в СРСР перевчали лівшів
Джерело: 5692.com.ua