Як скоротити витрати: збирати гроші не так складно, як здається

Навчитися економити і відкладати гроші не так складно, якщо дотримуватися простих, але ефективних правил. Елементарна фінансова грамотність допоможе контролювати витрати і розподіляти їх таким чином, щоб з'явилася можливість зібрати на щось дороге – наприклад, на купівлю великої техніки або подорож.
Економія на продуктах харчування без шкоди для раціону
Пристойну суму можна відкласти, якщо купувати продукти харчування раціонально. Фахівці з фінансової грамотності рекомендують почати з простого кроку – не купувати сніданки та обіди в кафе і магазинах з великою націнкою, а брати їжу з собою з дому.
Також можна добре заощадити, якщо:

не купувати пакети під час кожного відвідування магазину, а брати з собою зручні багаторазові шоппери
стежити за цінами онлайн – порівнювати вартість, пропозиції, враховувати акції та знижки
використовувати кешбек і програми лояльності
не робити спонтанних покупок – перед походом до супермаркету складати список і суворо його дотримуватися.

Економія на одязі
Щоб не робити зайвих покупок, потрібно скласти список тих речей, які дійсно необхідні. Для початку варто оглянути вміст шафи. Нерідко виявляється, що в ній багато речей, які ви так і не носили, а тепер уже незрозуміло, навіщо вони були куплені.
Щоб не поповнювати їхній список, потрібно заздалегідь скласти образи, які ви збираєтеся носити. Потім відібрати речі зі списку, які вже є у вашому гардеробі, і скласти перелік тих предметів одягу, яких не вистачає.
Якщо відвідувати магазини одягу з таким списком, ризик спонтанних покупок істотно знижується, отже, можна непогано заощадити.
Побутові витрати
Фахівці рекомендують стежити за запасами туалетного паперу, мийних засобів, доглядової косметики тощо. Не потрібно чекати, поки щось із цього списку закінчиться. Набагато ефективніше стежити за акціями, і купувати побутові засоби за мінімальною ціною, а не тоді, коли вони закінчаться, і ви будете готові за них переплачувати.
Джерело: 5692.com.ua