Новий штам коронавірусу Еріс уже в Україні: що відомо

Україна, як і більшість інших країн світу, продовжує боротьбу з COVID-19. Міністерство охорони здоров'я України повідомило, що в Україні вже зафіксували випадки зараження новим підвидом коронавірусу Еріс, який відноситься до варіанту штаму Омікрон. 
Що відомо
Наразі в Україні зафіксували десять випадків зараження варіантом штаму коронавірусу Омікрон під назвою Еріс. Ці випадки були виявлені у шести областях:

Дніпропетровській,
Закарпатській,
Сумській,
Хмельницькій,
Тернопільській,
Чернівецькій.

Симптоми, що викликає Еріс, аналогічні іншим відомим штамам COVID-19: біль у горлі, нежить, задишка, ломота у тілі, головний біль та лихоманка. Однак специфічною особливістю Еріс є наявність додаткової мутації в шиповому білку, який швидше може вплинути на ослаблений імунітет. Незважаючи на це, Всесвітня організація охорони здоров'я оцінює глобальний ризик для громадського здоров'я від цього штаму як низький.
Міністерство охорони здоров'я України нагадало, що основою для захисту від тяжкого перебігу COVID-19 є вакцинація. Рекомендується пройти курс із трьох щеплень: дві дози первинної вакцинації та бустер, який вводять через п'ять місяців після другої дози.
Джерело: 5692.com.ua