Нова “битва” за монету на аукціоні: нумізмати вже готові віддати понад 8 тисяч гривень за старі 50 копійок

Деякі старі українські монети дуже цінуються серед колекціонерів, які у що б то не стало хочуть стати власниками унікального екземпляру. Одна з таких монет номіналом 50 копійок продається на аукціоні Violity, де ціна на неї вже сягає 8 203 гривні.
Торги ще продовжуються, тому вартість лоту може ще зрости.
У чому цінність цих 50 копійок
Виставлена на продаж монета 50 копійок 1992 року – рідкісний різновид 4 ААм. За словами експертів ресурсу "Монети-ягідки", таку монету називають "Англічанка", оскільки при її карбуванні використовували англійські штемпеля.
Особливість екземпляру полягає в тому, що щит на аверсі випуклий, а тризуб – вдавлений. На звичайних монетах щит виконаний тонкими лініями, а тризуб опуклий.
Помилка при виготовленні монети виникла через те, що при розробці ескізів художники затемнили не лише фон монети, а й сам тризуб. Далі у Великій Британії за цими ескізами зробили інструмент для карбування монет.
Дефект був виявлений лише тоді, коли працівники Луганського верстатобудівного заводу отримали готові пуансони (прес-штемпелі) для карбування. Для того, щоб налагодити верстати для подальшого карбування, на заводі було прийнято рішення про виготовлення пробної партії монет.
Що розповів про лот продавець
Автор оголошення зазначив, що ця монета не перебувала в обігу. Але вона має дрібні вибоїнки, що перейшли від заготівлі. Також на поверхні присутні плями окислення латуні, монета в штемпельному блиску. Вага – 4,28 г.
Закінчення аукціону заплановане на 1 листопада, вечір. Наразі зроблено 48 ставок, за лотом стежать 156 людей. Цікаво, що перша ставка складала лише 2 гривні, тобто з моменту початку продажу вона подорожчала більш ніж у 4 000 разів.
Джерело: 5692.com.ua