НМТ-2024: що нового чекає на українських випускників

В Україні затвердили зміни в системі державної підсумкової атестації та вступної кампанії на 2024 рік. Згідно з нововведеннями, абітурієнти матимуть можливість вступити до вишів за результатами ЗНО 2021 року або нового формату тесту – НМТ 2022-2024 років.
Обов’язкові предмети
Нова система передбачає три обов’язкові предмети для учасників тесту: українську мову, математику та історію України. Це сприятиме глибшому вивченню національних предметів та відображенню широкого спектру знань абітурієнтів.
Окрім обов’язкових дисциплін, абітурієнти матимуть можливість обрати один з восьми предметів для тестування. Серед них: українська література, іноземна мова (англійська, німецька, французька, іспанська), біологія, фізика, хімія та географія. 
Структура та тривалість тестування
Національний мультипредметний тест у 2024 році залишається незмінним за своєю структурою. Учасники зможуть готуватися за тестами минулих років, оскільки завдання відповідатимуть програмі зовнішнього незалежного оцінювання.
Тестування відбудеться в один день, і абітурієнти матимуть дві години на виконання завдань з української мови та математики. Після короткої перерви розпочнуться ще дві години на історію України й вибраний предмет.
Міністерство реінтеграції нагадало, що абітурієнти з тимчасово окупованих територій у 2024 році зможуть вступити до українських вишів за співбесідою, без складання Національного мультипредметного тесту.
У наступному році тестування може розпочатися у травні. Воно буде відбуватися в тимчасових екзаменаційних центрах, розміщених у навчальних закладах по всій Україні та за кордоном.
Джерело: 5692.com.ua