Угорщина висловила незадоволення освітнім законодавством України: про що наразі домовляються держави

Україна, приймаючи нове освітнє законодавство у 2017 та 2020 роках, урегулювала мовне питання в закладах освіти держави, особливо щодо відсотка викладання українською для представників національних спільнот. Зокрема, з 5 по 9 клас він має зростати від 20% до 40%, а в старших класах досягти 60%.
Такий курс спрямований на підтримку української мови та культури, але його реалізація викликає численні проблеми, наприклад, певний конфлікт у порозумінні з Угорщиною. Про це розповів перший заступник міністра освіти і науки України Євген Кудрявець у своїй колонці для порталу "Українська правда. Життя".
У чому суть незадоволення Угорщини
Однією з ключових проблем є різкий перехід у мові навчання для учнів, які почали відвідувати школу до 2018 року (7 клас і старше). Для вирішення цього питання у червні 2023 року прийняли закон, що продовжує перехідний період на ще один рік. Крім того, у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який взагалі звільняє від переходу цю групу учнів. За словами Кудрявця, прийняття цього закону може полегшити адаптацію та дозволить уникнути додаткових витрат і зусиль.
Євген Кудрявець також наголосив на важливості спільної роботи з іншими країнами, зокрема Угорщиною. Він розповів про конструктивні переговори та узгодження, які відбуваються щодо навчання в українських школах дітей – етнічних угорців. 
Позитивним кроком також, на його думку, є відновлення діяльності угорсько-української міжурядової робочої групи з питань освіти. За словами Кудрявця, ця ініціатива була на паузі декілька років, але тепер вона дозволяє вирішувати актуальні питання.
Важливою частиною угоди стала Дорожня карта між Україною та Угорщиною, яка визначає ряд кроків для спільної роботи. Зокрема, це включає роботу над нормативною базою для програм навчання, створення умов для вивчення мов національних меншин, навчання вчителів та консультації зі спільнотами.

Є позитивні сигнали щодо підтримки цього плану від угорських колег, – резюмував посадовець.

Євген Кудрявець також наголосив на забезпеченні в Україні можливостей для представників національних спільнот, зберігаючи їхню національну ідентичність, культуру та мову.
Джерело: 5692.com.ua