Чому штраф за перевезення дитини без автокрісла незаконний: експерти розповіли, в чому недосконалість чинної норми

Українських водії штрафують за перевезення дітей в автомобілі без автокрісла. У таких випадках інспектори поліції виносять постанови про застосування адміністративного стягнення на підставі ч.10 ст. 121 КУпАП.
Проте ця норма має суттєву недосконалість, що фактично робить штрафи за це порушення незаконними. Про це розповідає "Дорожній адвокат".
Відповідно до законодавства України, дійсно у транспортних засобах забороняється перевозити дітей, зріст яких менше 150 см, без використання утримуючих систем, які дозволяють пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією автомобіля (п.п.21.11.б ПДР).
При цьому штраф за таке порушення становить 510 грн (ч.10 ст.121 КУпАП). Якщо порушення буде вчинено повторно протягом року, за це передбачено штраф у розмірі 850 грн (ч.11 ст.121 КУпАП). Проте цей штраф можна оскаржити в судовому порядку, і ось чому.
У разі зупинки водія, що перевозить дитину без автокрісла, фактично поліція не може перевірити, чи насправді зріст дитини менше встановленої межі.

"Закон не встановив процедуру здійснення працівниками поліції вимірювань зросту дитини. Більше того, закон прямо не дозволяє інспектору взагалі цього робити,"- говорять юристи.

За словами фахівців, через цю недосконалість відповідна норма закону є "мертвою". Закон позбавляє інспектора можливості задокументувати факт порушення. Тобто поліція може виміряти зріст дитини хіба що "на око". Але, зазначають правозахисники, така постанова навряд чи зможе пройти через суд.
Джерело: 5692.com.ua