Мікробіолог розповіла, яке магазинне молоко категорично не можна вживати в їжу та як правильно обирати молочку

Молоко та молочні продукти – важлива частина раціону людини. Проте варто враховувати, що різні люди засвоюють молочні продукти по-різному, і в деяких випадках їх вживання може нашкодити організму.
Про важливі нюанси споживання та вибору молочних продуктів розповіла мікробіолог та кандидат біологічних наук Олена Лівінська, пише РБК-Україна.
Кому слід відмовитись від вживання молока
За словами фахівця, не у всіх дорослих людей в організмі виробляється фермент лактаза, завдяки якому розщеплюється й засвоюється молочний цукор. Якщо молоко вживає людина, яка не має лактази (непереносимість лактози), продукт майже в незміненому вигляді потрапляє в дальні відділи кишківника, викликаючи газоутворення і неприємні симптоми.
Тому таким людям варто відмовитись від молока або обмежити його вживання до 12 г лактози, що орієнтовно відповідає склянці молока. Крім того, слід звернути увагу, що лактоза часто входить до складу багатьох продуктів: сосиски, паштети, хліб, соуси.
Краще їсти кисломолочні продукти, адже вони мають дві важливі переваги:

в них вміст лактози істотно нижчий, ніж у молоці;
молочнокислі бактерії в їхньому складі допомагають перетравлювати лактозу без газоутворення.

Скільки молочних продуктів можна вживати
Олена Лівінська зазначає, що молочні продукти є джерелом повноцінного легкозасвоюваного білка, а також кальцію та вітаміну D. Проте кількість їх у раціоні має значення, оскільки вони також містять насичені жири, норма яких на день складає до 25 г. Тому варто контролювати частку молочних продуктів в раціоні.
Крім того, деякі молочні продукти містять значну кількість вільних цукрів, межа яких на день складає 50 г. Це потрібно враховувати, обираючи йогурти та сирки з солодкими наповнювачами.
Як вибрати якісні молочні продукти
Фахівець пояснює, що в молочних продуктах можуть швидко розвиватись різні бактерії, у тому числі збудники сальмонельозу, лістеріозу та бруцельозу. Тому, щоб вибрати безпечний продукт, слід дотримуватись таких порад:

відмовитись від придбання домашніх молочних продуктів, якщо ви не впевнені, що вони безпечні;
звертати увагу на термін придатності та умови зберігання;
при виборі сирів надавати перевагу тим, що виготовлені з пастеризованого молока;
не використовувати в їжу зіпсовані молочні продукти (у тому числі для випічки).

Яке молоко не можна вживати
Мікробіолог застерігає всіх від вживання магазинного молока, яке скисло самовільно. Воно суттєво відрізняється від кефіру, йогурту та інших кисломолочних продуктів, при приготуванні яких використовують спеціальні закваски із молочнокислими бактеріями. Скисання домашнього молока також відбувається за участі молочнокислих бактерій.
Зовсім інша ситуація при скисанні магазинного молока, яке пройшло термообробку. У ньому відсутні молочнокислі бактерії, а скисання відбувається через діяльність мікроорганізмів, які потрапили з навколишнього середовища.
Таке молоко відрізняється гіркуватим присмаком і неприємним запахом та може спричинити харчове отруєння.
Джерело: 5692.com.ua