Україна занурюється в дефіцит палива: до чого призвела блокада польського кордону

Блокада кордону польськими перевізниками суттєво вплинула на вартість автогазу в Україні та призвела до дефіциту. Наразі трейдери активно шукають альтернативні маршрути для завозу пального, зокрема, через Румунію та Словаччину. Про це повідомив директор Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн, передає "УНІАН".

Чим небезпечна тривала блокада кордону

Сергій Куюн пояснив, що блокада кордону з Польщею призвела до нестачі скрапленого газу в Україні обсягом 30%. А це, у свою чергу, призвело до підвищення цін з 27 до 35 гривень за літр. Крім того, вартість пального продовжує рости.

З Польщі йдуть чималі обсяги бензину та дизпального, але вони складають у загальній структурі до 10%, які замістити набагато простіше. І ринок це зробив, – відзначив він.

Однак, за словами Куюна, з автогазом ситуація складніша.

Швидко замістити такий обсяг важко, тому процес розтягнувся, – додав він.

Заблокований кордон призвів до того, що газовози роблять значно менше "ходок", а тому нестача автогазу кожного дня зростає.

Експерт вважає, що ціни на пальне повинні стабілізуватися через два тижні, коли ринок забезпечить достатні обсяги автогазу. Він також зауважив, що на тлі цієї проблеми, ціни на бензин та дизель, навпаки, падають.

Нагадуємо, що блокада кордону з Польщею, викликана страйком польських перевізників, призвела до більше ніж трьох тисяч заблокованих вантажівок. У зв'язку з цим Уряд України створив штаб допомоги для водіїв, яких забезпечують їжею, питною водою, медикаментами та пальним.

Джерело: 5692.com.ua