Свято Івана Купала 2024 за новим календарем: дата, традиції та заборони

Івана Купала – одне з найдавніших і найулюбленіших для українців свят, яке перейшло до нас ще з дохристиянського періоду. Також у різних частинах України його називають святом Купала, Купайло, Сонцекресом. Це свято символізує кохання та продовження роду і вирізняється цікавими традиціями. Існують також і заборони цього дня.

Коли буде свято Івана Купала за новим календарем і що заведено робити в цей день.

Коли відзначають Івана Купала в 2024 році

Після переходу України на інший церковний календар (новоюліанський) дата святкування Івана Купала змістилася. Як й інші неперехідні православні свята, його святкуватимуть на 13 днів раніше.

До переходу на новий календар парафіяни ПЦУ і УГКЦ відзначали Купала 7 липня, а з 2024 року датою святкування буде 24 червня.

З чим пов'язано виникнення свята Івана Купала

Свято Івана Купала завжди було важливим для слов'ян. Воно має дуже стару історію та язичницьке коріння. Пов'язане свято з літнім сонцестоянням, коли спостерігається найдовший світловий день ​​і найкоротша ніч в році. За давніми віруваннями, свято приносить людям удачу і плодючість.

У подальшому це свято пов'язали з Іваном Хрестителем, і воно стало символізувати очищення від гріхів. Назва "Івана Купала" походить від зв'язку з традиційним купанням у водоймах в цей день.

Обряди та заборони на Івана Купала

Купальські обряди символізують єднання людей з природою. Основні з них:

  • купання в річці або озері – вважається, що в день свята вода наділяється особливими властивостями, може очищати від гріхів і хвороб;
  • стрибки через вогнище – обряд символізує очищення вогнем і єднання з сонцем;
  • пускання вінків по воді – дівчата плетуть вінки з квітів і трав та, загадуючи бажання, пускають їх в річку або озеро воду – чий вінок не потоне, того очікує щасливе заміжжя;
  • ворожіння – дівчата ворожать на судженого, на щастя, на достаток;
  • пошук квітки папороті – згідно з легендою, квітка папороті розцвітає тільки в цю ніч у році та має унікальні магічні властивості – допомагає людям знаходити приховані скарби та розуміти мову тварин.

Не можна в день Івана Купала робити наступне:

  • підіймати знайдені на землі гроші – через це можуть виникнути фінансові проблеми;
  • спати вночі – щоб не допустити до оселі нечисту силу.

Джерело: 5692.com.ua