Основні правила поведінки на воді: як вберегти життя

Спекотна погода та бажання відпочити спонукають мешканців міста проводити час біля водоймищ. З огляду на війну не всі водойми можуть бути безпечними для відпочинку.

Про це повідомляє Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення КМР.

Ми неодноразово наголошували на тому, що небезпека нині може бути будь-де. Проте багато громадян не розуміють всю відповідальність за власну безпеку та надають перевагу відпочинку біля найближчого водоймища, навіть якщо на ньому заборонено купатися.

На жаль, більшість трагічних випадків трапляються саме в місцях, які не пристосовані для купання. Але найгірше в цьому те, що гинуть навіть діти. Тому, аби відпочинок біля води був комфортним і безпечним, необхідно дотримуватись правил безпечного поводження на водоймах.

Знання та виконання цих правил є запорукою безпеки життя, а також отримання задоволення від відпочинку. Пам’ятайте, лише від вас залежить ваша безпека. Цінуйте власне життя й бережіть життя своїх близьких!

Нагадуємо про основні правила поведінки на воді, аби відпочинок для вас та ваших дітей пройшов з користю, а головне – безпечно.

1.Безпечніше відпочивати на воді у світлу частину доби, але не під час обідньої спеки.

З метою уникнення згоряння, опіків шкіри, теплових або сонячних ударів, безпечно перебувати на сонці до 10 год. ранку та після 16.00 год. вечора. Не рекомендується влаштовувати нічні купання, особливо в місцях, не знайомих вам та які не перебувають під контролем рятувальних та медичних служб.

2.Обережно поводьтеся на надувних матрацах та іграшках для дітей.

Стежте аби аксесуари для відпочинку на воді були безпечними. Контролюйте правильне поводження ними, особливо з боку дітей.

3.Не варто купатися відразу після прийому їжі та в нетверезому стані.

Після надлишку їжі банально у воді може стати погано. А от вживання спиртних напоїв взагалі несумісне з відпочинком на воді. Втрата пильності не дозволить адекватно та оперативно зреагувати у разі небезпеки.

4.Не варто купатися в занадто холодній воді.

Оптимальною для купання вважається температура води 22-24 оС, хоча питання комфорту при цьому є досить індивідуальним. Тут варто орієнтуватися на особливості власного організму та стан загартованості. Купання в занадто холодній воді може спричинити переохолодження, судоми.

5.Не треба купатися довго, краще заходити у воду на 15-20 хв.

Робіть інтервали між купаннями. Це допоможе організму адаптуватися до перепадів температур та відпочити.

6.Не можна купатися наодинці й запливати за обмежувальні знаки.

Вода – не місце для ігор та азарту. Не ризикуйте, якщо не впевнені у власних можливостях, а поряд не знаходяться люди, які зможуть допомогти.

7.Не залишайте дітей біля водойм без нагляду.

Безпека дітей під час відпочинку біля води є особливо важливою. НІКОЛИ не залишайте їх без нагляду ні біля води, ні у воді. Навчайте правилам поведінки біля водойм та постійно нагадуйте їх, демонструйте дотримання цих правил власним прикладом.

Пам’ятайте! Біля водоймищ немає укриттів, не наражайте себе на небезпеку! Бережіть себе та своїх дітей. Найкращий відпочинок ще попереду!

Джерело: 5692.com.ua