Повноваження ТЦК і поліції за новим законом: хто може затримувати громадян і вручати повістки

Нове мобілізаційне законодавство визначає порядок адміністративного затримання і доставлення громадян до ТЦК. Якими повноваженнями при цьому наділені працівники ТЦК, а якими – поліцейські, розповідає Судово-юридична газета.

Фахівці зазначають, що відповідно до нових норм, здійснювати адміністративне затримання можуть лише поліцейські за певних обставин. Це можливо у разі порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку, а також порушення ними законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Водночас працівники ТЦК не мають права без поліції затримувати громадян і доставляти їх у військкомати, а поліція – вручати повістки без представників територіальних центрів.

Про місце перебування особи, затриманої за вчинення адміністративного правопорушення, негайно повідомляються її родичі, а на її прохання також власник відповідного підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган, – пояснили фахівці.

Затримувати громадян дозволяється на термін не більше трьох годин.

Повноваження працівників ТЦК

Як йдеться у постанові КМУ №560, керівники районних чи міських ТЦК можуть звертатися до поліції для адміністративного затримання та доставлення осіб до ТЦК. Крім того, вони можуть разом з представниками поліції брати участь у заходах адміністративного затримання та доставляння до ТЦК громадян, які відмовляються отримувати повістки або порушують правила військового обліку.

Які саме заходи маються на увазі в постанові – не конкретизується. Проте в будь-якому випадку ТЦК не уповноважені на здійснення затримання і доставлення.

Повноваження поліції

Поліція не може вручати повістки, але може входити до груп оповіщення і перевіряти військово-облікові документи. Якщо громадянин під час здійснення оповіщення відмовляється від отримання повістки або відмовляється прослідувати до ТЦК під час перевірки військово-облікових документів, поліція має право здійснити адміністративне затримання.

Прослідувати до ТЦК громадянину можуть пропонувати старші групи оповіщення у таких випадках:

  • якщо встановлено, що особа порушує правила військового обліку;
  • якщо виявлено розбіжності військово-облікового документа з військово-обліковими даними реєстру "Оберіг".

Самостійно поліція може затримувати громадян і доставляти їх до ТЦК у таких випадках:

  • якщо в особи відсутні військово-облікові документи;
  • якщо є дані, що особа перебуває в розшуку (така інформація перевіряється в реєстрах та базах даних, що входять до єдиної інформаційної системи МВС).

Джерело: 5692.com.ua