У Раді пояснили, чи можуть працівники ТЦК затримувати військовозобов’язаних

У зв'язку з поточними обставинами в Україні та необхідністю проведення мобілізації, питання правочинності затримання військовозобов'язаних стало актуальнимі. На цьому тлі виникло чимало запитань щодо прав та обов'язків працівників Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, народний депутат Федір Веніславський надав роз'яснення щодо цього питання.

Права працівників ТЦК та СП

16 квітня президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт про мобілізацію №10449.

Як зазначив Веніславський, працівники ТЦК та СП не мають права затримувати людей, якщо ті не перебувають у розшуку. Це право наразі зберігається виключно за працівниками Національної поліції. Отже, працівники ТЦК та СП не можуть самостійно вдаватися до примусових дій щодо військовозобов'язаних громадян.

Перевірка документів і затримання

Веніславський пояснив, що поліцейські також не мають повноважень затримувати громадян лише для оновлення військово-облікових даних. Однак, якщо під час перевірки документів з'ясовується, що громадянин перебуває у розшуку (тобто він вже мав бути мобілізований, йому приходили повістки тощо), то представники Національної поліції можуть затримати та доправити цю людину до відповідних підрозділів ТЦК та СП.

І тут без різниці – до чи після 16 липня, – підкреслив він.

Примусове доставлення до ТЦК та СП

За словами Веніславського, доставляти примусово до ТЦК та СП або на військово-лікарську комісію (ВЛК) можуть лише громадян, які перебувають у розшуку. Це означає, що такі громадяни вже порушили свої обов'язки щодо мобілізації, і їх оголосили в розшук на підставі ігнорування повісток або вимог ТЦК та СП.

Веніславський зазначив, що в розшук їх оголошує Національна поліція. Лише працівники поліції мають повноваження примусово доставляти таких осіб до ТЦК та СП. Працівники ТЦК та СП не мають права діяти примусово без співпраці з поліцією. Якщо ж вони діють разом з працівниками поліції, то це відбувається в рамках закону.

Джерело: 5692.com.ua