Термін спливає: кому з українців треба стати на військовий облік до 17 червня

Військовозобов'язані українці, які на даний час проживають за кордоном, мають всього кілька днів, щоб стати на військовий облік. Відповідно до постанови Кабміну № 675 від 7 червня, це необхідно зробити до понеділка 17 червня, інформує "Фокус".

Дистанційно стати на військовий облік можуть лише ті громадяни, які перед виїздом з України офіційно знялись з військового обліку. Для решти військовозобов'язаних громадян такий спосіб недоступний. Тому для постановки на облік їм необхідно повернутися в Україну та особисто прийти до ТЦК.

Як зазначається в постанові уряду, зробити це військовозобов'язані українці "зобов'язані протягом 30 днів з дня набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 563".

Таким чином, стати на військовий облік чоловіки можуть одним з двох способів:

  • прибути особисто до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем реєстрації;
  • подати заяву про взяття на військовий облік до ТЦК, Центрального управління або регіонального органу СБУ або відповідного підрозділу розвідувальних органів, яким такого громадянина України знято з військового обліку, через закордонну дипломатичну установу України.

Заява про взяття на військовий облік складається в довільній формі. У ній потрібно зазначити відомості, визначені додатком 4 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Крім того, додається копія першої сторінки паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Джерело: 5692.com.ua