Споживають електроенергію в режимі очікування: 9 приладів, які слід вимикати з розетки

Щоб економити електроенергію, варто вимикати деякі побутові прилади з розетки на ніч або перед уходом з дому. Це пояснюється тим, що вони "з'їдають" енергію, навіть коли не використовуються, а просто знаходяться в режимі очікування (standby). Тож якщо повністю відключати такі електроприлади після користування, вдасться зменшити рахунки.

Які прилади треба вимикати з розетки

Зарядні пристрої та подовжувачі

Якщо телефон вже заряджений, а зарядка ще підключена до нього, вона продовжуватиме споживати електроенергію – щоб підтримувати заряд акумулятора на позначці 100%. Це не лише пришвидшує знос батареї, а й може вивести з ладу зарядний пристрій.

Ноутбук та комп'ютер

Ці пристрої в режимі очікування продовжують споживати електроенергію. Тому бажано не забувати відключати їх повністю, щоб уникнути зайвого споживання енергії та економити. Крім того, постійне підключення до мережі ноутбуку може вплинути на тривалість життя батареї і призвести до зменшення її ємності.

Телевізор

Після перегляду телевізору варто не лише натиснути кнопку "OFF", але й вийняти вилку з розетки. Ця техніка в режимі очікування все ще витрачає певну кількість енергії. Крім того, повне від'єднання від мережі сприятиме подовженню терміну служби телевізора та вбереже його від перепадів напруги.

Мікрохвильовка, тостер, електрочайник, кавоварка

Більшість з цих приладів мають дисплей, який постійно працює та витрачає чимало енергії. Тому варто вимикати їх після використання, а особливо на ніч. Проте перед вимкненням кухонної техніки з розетки, варто ознайомитися з інструкцією, адже деякі виробники не рекомендують вимикати прилади з мережі одразу по закінченню роботи. Приміром, це може бути необхідно для завершення функції вентиляції.

Скільки енергії витрачають побутові прилади в режимі очікування

У Державній інспекції енергетичного нагляду України надали такі дані щодо кількості електроенергії на місяць, яку споживають деякі прилади в режимі очікування:

  • телевізор – близько 9 кВт*год;
  • комп'ютер – 3,6 кВт*год;
  • музичні центри – близько 8 кВт*год;
  • лазерний принтер – 2.9-3.6 кВт*год;
  • мікрохвильова піч з таймером – 2.1 кВт*год.

Загалом споживання електроенергії побутовими приладами в режимі очікування може становити приблизно 350-400 кВт*год щорічно.

Джерело: 5692.com.ua