Відключення світла в Україні позначаться на вартості важливих продуктів харчування: що і наскільки подорожчає

Подорожчання продуктів – значуща тема дня для кожного пересічного українця, адже продовольчі товари становлять понад 40% споживчого кошика. Протягом останніх місяців інфляція в Україні підтримувалася на стабільному рівні. Але, за прогнозами аналітиків, уже в червні ситуація на продовольчому ринку може різко та надовго змінитися, пише Телеграф.

Як і чому зростуть ціни на продукти

Головною причиною ймовірного подорожчання продуктів є планові та аварійні відключення електроенергії, а також збільшення тарифу на світло майже на 64%. Це боляче вдарило по економіці, зокрема по виробництву продовольства.

Восени та взимку відключення електрики можуть тривати по 10 годин у зв'язку зі значним дефіцитом енергетичних потужностей, що безпосередньо позначиться на цінах на продукти.

Відключення електроенергії призведе до зменшення обсягів виробництва та підвищить собівартість виробництва продовольства через заміну централізованого постачання більш дорогими альтернативними джерелами, — попередив Ілля Несходовський, керівник аналітичного напрямку у ГО "Мережа захисту національних інтересів "АНТС".

За прогнозами президента "Всеукраїнської асоціації пекарів", директора ТОВ "Київ Хліб" Юрія Дученка, через відключення електроенергії та подорожчання борошна нового врожаю вартість хліба може зрости на 25—30%. Він зауважив, що не всі хлібопекарські підприємства обладнані генераторами, до то ж виробництві на генераторі втричі збільшує собівартість продукції.

Під ударом опинилося виробництво яєць і курятини. Тривалі відключення, подекуди до 7-10 годин, негативно позначаються на виробництві комбікормів для годівлі птиці, через що виробники змушені скорочувати виробництво і закладати націнку як фактор компенсації.

Використання резервних джерел живлення не лише суттєво збільшує собівартість виробництва продукції, а й підвищує ризики втрати поголів’я птиці внаслідок можливих збоїв у роботі, — зазначив виконавчий директор асоціації "Союз птахівників України" Сергій Карпенко.

Багато інших підприємств в таких умовах змушені закриватися, скорочувати виробництво або підвищувати ціну. Насамперед це стосується виробників продукції, яка потребує охолодження.

Відключення електроенергії та підвищення цін на електроенергію додасть від 5 до 20% в структурі собівартості в харчових продуктах і це дасть до 4% подорожчання кінцевої продукції, — прогнозує Несходовський.

Водночас навіть за найбільш негативного сценарію дефіциту товарів в Україні не буде. За словами Несходовського, в цьому допоможе збільшення частки імпортних продуктів, зокрема польських.

Джерело: 5692.com.ua