Бронювання ФОПів: який має бути дохід і скільки збору потрібно платити за місяць

В Україні зареєстрували законопроєкт №11331 про промислову політику та прогнозованість реального сектору економіки. Документ вніс до ВР голова комітету з питань економполітики Дмитро Наталуха спільно із колегами. У проєкті закону прописані умови бронювання від мобілізації ФОПів, передає Апостроф.

У законопроєкті сказано, що уряд з урахуванням цілей та пріоритетів промислової політики затверджуватиме порядок бронювання людей призовного віку. Це необхідно для забезпечення прогнозованості та безперервності кадрової політики суб'єктів господарювання в умовах війни.

Передбачається, що фізичні особи-підприємці зможуть отримати бронювання та бронювати працівників. Для цього вони мають сплачувати щомісячний збір до держбюджету на рівні 20,4 тисячі гривень за себе. За бронювання найманого працівника доведеться сплачувати таку ж суму

Важливою умовою можливості бронювання є відсутність боргів у суб’єкта господарювання з виплати зарплати та зі сплати загальнодержавних та місцевих податків, зборів та решти платежів.

Крім того, ФОП та наймані працівники мають право на бронювання, якщо обсяг доходу ФОП протягом календарного місяця становить не менше трикратного розміру збору за бронювання військовозобов’язаних, встановленого Податковим кодексом України, та підтвердження ФОП ведення господарської діяльності протягом попереднього звітного періоду.

Як йдеться у пов'язаному законопроєкті 11332 про внесення змін до ПКУ, суб'єкти господарювання, які бронюють працівників, мають сплачувати до держбюджету збір за бронювання людей призовного віку. Сума збору – 1200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Оскільки встановлений розмір збору за бронювання – 20,4 тис. грн, то трикратний обсяг доходу ФОПу мусить становити не менше 61,2 тис. грн.

Джерело: 5692.com.ua