Зупинка або паркування на місцях для електротранспорту: який штраф передбачено за це порушення

В Україні заборонено зупинятися та паркуватися на місцях, відведених для транспортних засобів, оснащених електричними двигунами. За це порушення передбачена адміністративна відповідальність. Крім того, покарання у вигляді штрафу застосовується до осіб, які створюють перешкоди водіям електротранспорту – під час зупинки чи стоянки.

Штрафи в якому розмірі можуть виписати громадянам за такі правопорушення.

Штраф за зупинку чи стоянку на місцях для електротранспорту

Як йдеться у ст.122 Кодексу України про адміністративні правопорушення, зупинка чи стоянка транспортних засобів на місцях, які призначені лише для транспортних засобів, оснащених електричними двигунами (одним чи декількома), тягне за собою накладення штрафу. Такі місця позначаються відповідними дорожніми знаками та/або дорожньою розміткою.

Розмір штрафу за це правопорушення складає від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить суму від 340 до 510 грн. Штраф у такому ж розмірі передбачено за створення перешкод водіям електротранспорту в зупинці або стоянці.

Штраф за парковку на місцях для електротранспорту

Статею 152-1 КУпАП визначено, що паркування на місцях, призначених для транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, є правопорушенням, яке тягне за собою накладення штрафу від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Місця, призначені для паркування електротранспорту, позначаються відповідними дорожніми знаками або дорожньою розміткою та можуть розташовуватися:

  • на спеціальних майданчиках для паркування транспортних засобів;
  • біля житлових будинків (крім індивідуальних житлових будинків) чи інших будівель;
  • на тротуарах (із числа місць, що призначені для зупинки та стоянки транспортних засобів) тощо.

Джерело: 5692.com.ua