Росія знову атакувала енергетичну інфраструктуру України: є постраждалі

Пізно ввечері 19 червня Повітряні сили Збройних Сил України повідомили про зліт чотирьох стратегічних бомбардувальників Ту-95МС з російського аеродрому "Оленья". Одночасно були зафіксовані пуски дронів-камікадзе, які проникли у повітряний простір України з півдня. У більшості областей України, за винятком західних, було оголошено повітряну тривогу о 1:55, яка тривала дві з половиною години.

Засоби атаки

Росіяни здійснили масштабну атаку, випустивши 27 дронів-камікадзе та дев'ять ракет по території України. Зокрема, чотири крилаті ракети Х-101/Х-555 були запущені з бомбардувальників Ту-95МС з Каспійського моря, три балістичні ракети "Іскандер-М" – з Воронезької області, і дві керовані ракети Х-59 – з Азовського моря.

Реакція сил ППО

Сили протиповітряної оборони України діяли ефективно, знищивши всі 27 дронів-камікадзе та п'ять ракет (чотири крилаті та одну керовану). ППО активно працювала у Дніпропетровській, Запорізькій, Донецькій, Миколаївській, Херсонській, Харківській, Київській, Черкаській, Полтавській та Вінницькій областях. Основний напрямок атаки був спрямований на схід, зокрема на Дніпропетровську область.

Наслідки для енергетики

Згідно з повідомленням "Укренерго", окупанти вдарили по об'єктах цивільної енергетичної інфраструктури, пошкодивши обладнання в чотирьох областях: Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій та Київській. Наслідки атаки ще уточнюються.

Росіяни також обстріляли одну з теплоелектростанцій ДТЕК, серйозно пошкодивши її обладнання. Внаслідок цього троє енергетиків постраждали, і медики надають їм необхідну допомогу. Це вже сьома атака на ТЕС за останні три місяці.

Ситуація у Вінницькій області

У Вінницькій області сили ППО знищили чотири дрони "Шахед". Уламки одного з них пошкодили об'єкт критичної інфраструктури, однак постраждалих внаслідок атаки немає. Наразі тривають роботи з ліквідації наслідків.

Наслідки обстрілу у Київській області

Під час ранкової атаки в Київській області було пошкоджено високовольтні електромережі у Броварському районі. Енергетикам вдалося підключити близько 5250 будинків за резервними джерелами живлення. Ліквідація наслідків обстрілу триває.

Київська міська військова адміністрація повідомила, що повітряну тривогу у столиці оголошували через загрозу ударних безпілотників, які намагалися атакувати місто з північно-східного напрямку. Сили ППО знищили всі ворожі цілі на підступах до столиці, і в Києві не було зафіксовано влучань.

Джерело: 5692.com.ua