В Україні проведуть масштабне опитування: для дослідження мовної та релігійної ідентичності населення витратять понад 8 млн грн

В уряді вирішили провести масштабне опитування громадян. На моніторинг планують витратити понад 8 млн гривень, щоб дослідити, зокрема, мовну та релігійну ідентичність населення.

Державна служба України з етнополітики та свободи совісті 8 липня 2024 року оголосила три тендери щодо дослідження у сфері міжнаціональних відносин та ідентифікації мовних, етнічних, релігійних ідентичностей громадян України, повідомляє "Главком" з посиланням на дані ProZorro.

Серед трьох тендерів найдороговартіснішим є всеукраїнський моніторинг громадської думки. Вартість цього дослідження – 6 млн грн. Передбачається, що в опитуванні візьмуть участь не менше 3,5 тис. респондентів віком від 18 років, які проживають на підконтрольній українській владі території. Під час моніторингу визначатимуть:

  • найбільш актуальні проблеми етнічної та культурної самоідентифікації представників національних меншин та корінних народів України під час повномасштабного вторгнення;
  • питання дотримання прав і недискримінації представників нацменшин та корінних народів;
  • дослідження мовних та релігійних ідентичностей громадян України, в тому числі національних меншин та корінних народів;
  • способи інтеграції та задоволення культурних і мовних потреб ВПО з числа нацменшин та корінних народів.

Друге дослідження, на яке планують витратити 1,3 млн грн, має охопити не менше 1,6 тис. респондентів. Визначатимуть такі питання:

  • ставлення населення України до представників різних національних меншин та корінних народів;
  • оцінка згуртованості та роз'єднаності;
  • рівень конфліктогенності в українському суспільстві в контексті міжетнічних відносин.

Близько 900 тис. грн мають витратити на дослідження міжнаціональних відносин (етнічних, мовних та релігійних ідентичностей) жителів Чернівецької та Закарпатської областей. Дослідники опитають 1,2 тис. повнолітніх осіб (по 600 на область), включно з переселенцями.

Очікується, що результати трьох досліджень будуть відомі до кінця цього року.

Джерело: 5692.com.ua