Небезпечне користування: ці 5 побутових приладів не можна підключати до генератора

Через багатогодинні відключення електроенергії, зумовлені обстрілами енергетичної інфраструктури російськими загарбниками, українці використовують у побуті різні генератори. Щоб використання генератора було безпечним, потрібно дотримуватися низки правил.

Що не можна підключати до генератора

Прилади, які найчастіше використовують українці в побуті, – це холодильник, пральна машинка, телевізор і комп'ютер. Неможливість вільно користуватися цими "благами цивілізації" насамперед спричиняє дискомфорт під час відключень світла. Але підключати їх до генератора експерти не рекомендують.

Річ у тім, що телевізор і комп'ютер – види техніки з чутливою електронікою, для яких перепади напруги часто стають причиною виходу з ладу. У генераторах найчастіше струм змінний, тому без стабілізатора є ризик пошкодити техніку.

Те ж саме стосується під'єднання холодильника до генератора, яке також є небезпечним для техніки. Холодильники доволі чутливі до стрибків напруги і потребують постійного подання стабільного струму.

Не рекомендують використовувати генератор для живлення обігрівачів і електричних плит. Ці пристрої потребують високого рівня енергії, в той час як більшість генераторів обмежені в потужності. Часте перевантаження генератору може привести до його згорання.

Також небезпечно підключати пристрої з електричними моторами (бензопили, електропили та електродрилі). Через їхню роботу можуть виникати сплески енергії, які можуть спричинити вихід генератору з ладу.

Варто розуміти, що багато побутових приладів налаштовані тільки для роботи від мережі 220 В. Підключення їх до "агресивного" генератора призводить не лише до не коректного функціонування, а й до поломок.

Що можна підключити до бензинового генератора

Тим, хто тільки планує придбати генератор, слід вибирати пристрій із достатньою потужністю. Найоптимальнішим варіантом для міської квартири, приватного будинку або дачі є генератор на 3 кВт. Від нього можуть працювати:

  • холодильник (до 250 Вт);
  • комп'ютер і ноутбук (до 600 Вт);
  • телевізор (до 200 Вт);
  • мікрохвильова піч (до 1000 Вт).

Одночасно під'єднувати до генератора 3 кВт можна не більше трьох побутових приладів малого і середнього рівня споживання електрики.

Чому не можна підключати стабілізатор до генератора

Стабілізатор напруги служить для того, щоб забезпечувати рівномірну подачу струму на всі прилади. Не можна використовувати стабілізатор після генератора на бензині або дизелі нього. Це може призвести до того, що генератор вимкнеться, у нього вигорить АВР або ж зламається захисний пристрій. Тому слід дотримуватися черговості дії при використанні стабілізатора.

Джерело: 5692.com.ua