За неоновлення даних та несплату штрафів можуть забрати єдине житло: юристи розповіли, в якому випадку це можливо

В Україні особам, які не повідомили ТЦК свої актуальні дані та добровільно не сплатять штрафи за порушення військового обліку, загрожує примусове стягнення коштів з рахунків, а у деяких випадках – навіть нерухомого майна.

Скільки потрібно "назбирати" штрафів, щоб виконавець зміг звернутися за стягненням на єдине житло боржника, розповідає "Судово-юридична газета".

Штрафи можуть накладатися неодноразово, при цьому сума їх складає:

  • від 17 тис. до 25,5 тисяч грн – для фізичних осіб;
  • до 59,5 тис. грн – для посадовців та юридичних осіб

Як пояснюють фахівці, постанова ТЦК про штраф – це виконавчий документ, який направляється виконавцю. Далі виконавець виносить постанову про відкриття виконавчого провадження (не пізніше наступного робочого дня з дня надходження до нього постанови ТЦК). Після цього ухилянт потрапляє до Єдиного реєстру боржників.

У першу чергу стягнення за виконавчими документами звертається на кошти боржника в банках та інших фінансових установах. Цей процес може бути доволі швидким завдяки цифровізації багатьох процедур.

У разі відсутності в боржника достатніх коштів чи рухомого майна здійснюється звернення стягнення на об’єкти нерухомого майна, наприклад:

  • квартиру;
  • будинок;
  • земельну ділянку;
  • об’єкти незавершеного будівництва.

При цьому в першу чергу звертається стягнення на окрему від будинку земельну ділянку, інше приміщення, що належать боржнику. Стягнення на житловий будинок чи квартиру, в якій фактично проживає боржник, звертається в останню чергу.

Водночас у тих випадках, коли сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати (8000 грн), звернення стягнення на єдине житло боржника не здійснюється. Тоді виконавець зобов’язаний вжити заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника.

Тобто тільки тоді, коли сума несплачених штрафів від ТЦК становитиме більше 160 тис. грн, і в ухилянта будуть відсутні кошти на рахунках або авто, то виконавець має право звернути стягнення на його єдине житло.

Джерело: 5692.com.ua