Початок навчального року 2024-2025 у серпні: освітній омбудсмен зробив важливу заяву

В Україні жваво обговорюють можливість дострокового початку навчального року для школярів. Через проблеми в енергетичній системі, спричинені російськими обстрілами, деякі органи місцевого самоврядування планують розпочати навчальний рік 2024-2025 з середини серпня, офіційно ухваливши це рішення. Проте насправді вони не мають законних прав та повноважень втілювати такі зміни.

Про це наголошує освітній омбудсмен Сергій Горбачов. Він пояснив, чи реально розпочати навчальний рік раніше, аніж 1 вересня, виданню Espreso.tv.

За словами Горбачова, під час дії воєнного стану тривалість навчального року, дата його початку та закінчення визначаються виключно Кабміном.

Станом на зараз постанови Кабінету міністрів, яка регулює початок та кінець 2024/2025 навчального року ще не видано, тому поки що правових підстав розпочинати новий навчальний рік раніше 1 вересня немає, – зазначив омбудсмен.

Тобто навчальний рік розпочнеться як зазвичай – 1 вересня, а органи місцевого самоврядування не мали та не мають під час дії воєнного стану повноважень самостійно визначати дату початку навчального року.

Горбачов наголошує, що потрібно було надавати громадам свободу вибору щодо початку навчального року тільки після ухвалення дозволу уряду, якого наразі немає.

Але навіть за умови ухвалення урядової постанови змінити початок навчального року в Україні зараз малоймовірно. Освітній омбудсмен пояснив, що є обмеження в часі щодо підготовки до навчання та інші причини, що не дозволяють це зробити.

Йдеться про ремонти, що проводяться в школах влітку, про перебування вчителів у відпустках, а дітей – на оздоровленні. Крім того, для дострокової організації освітнього процесу потрібно було завчасно проводити опитування серед батьків, зазначив Горбачов.

Ще один вагомий момент, який унеможливлює законність початку навчального року в серпні, – те, що більшість учителів мають відпустку 56 днів й відпочиватимуть до кінця літа. Відкликати їх з відпустки раніше – це порушення трудового законодавства.

Джерело: 5692.com.ua