Склад крові покращиться: вчені назвали 3 варіанти, чим замінити вершкове масло в раціоні

За словами медиків, заміна насичених жирів в раціоні рослинними ненасиченими жирами допомагає суттєво знизити ризик таких патологій, як діабет 2 типу, серцево-судинні захворювання та навіть деяких видів раку. Зміна харчових звичок призводить до покращення складу крові, зниженню в ній кількості жирових компонентів. Такі дані опубліковані в журналі Nature Medicine.

Наше дослідження ще раз підтверджує користь дієти, багатої на ненасичені рослинні жири, як, наприклад, середземноморської дієти, і може допомогти в складанні цільових рекомендацій для тих, хто прагне поліпшити свої харчові звички, – зазначають вчені.

Науковці провели дослідження, під час якого аналізували ліпіди крові – жири, що містяться в крові. Протягом 16 тижнів учасники дослідження дотримувалися певної дієти та періодично здавали аналізи крові. Учасників розділили на три групи:

  • перша група – дотримувалася дієти з високим вмістом насичених тваринних жирів;
  • друга і третя – дотримувалися дієт з підвищеним вмістом мононенасичених або поліненасичених рослинних жирів.

Підсумовуючи вплив заміни насичених жирів на ненасичені, учені прийшли до висновку, що раціон із на більшою кількістю корисних жирів сприяє зменшенню розвитку кардіометаболічних захворювань, зокрема діабету, ішемічної хвороби серця.

Тваринні жири, насичені жири, підвищують ризик серцево-судинних захворювань, збільшуючи рівень ліпідів у крові. Це пов’язано з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, – пояснюють медики.

Науковці розповіли, що рослинні джерела жирів часто містять мікроелементи, антиоксиданти та інші корисні рослинні сполуки, які зменшують запалення в організмі. А насичені жири тваринного походження, навпаки, сприяють запаленню в організмі.

Для зниження споживання насичених жирів рекомендується замінити їх ненасиченими, вживаючи горіхи, насіння або авокадо замість сиру і кулінарні олії з високим вмістом поліненасичених і мононенасичених жирів замість вершкового масла.

Найбільш корисними рослинними оліями, якими варто замінити вершкове масло, вчені називають:

  • оливкову олію;
  • олію авокадо;
  • арахісову олію.

Також можна замінити тваринний жир більш простими варіантами, як-от ріпакова, кукурудзяна або соняшникова олії. А ось пальмова та кокосова олії можуть не бути найкращим вибором, оскільки вони також містять багато насичених жирів.

Джерело: 5692.com.ua