В Україні можуть зупинитися хлібозаводи: пекарі вимагають підвищення цін на хліб на 20 відсотків

В Україні спостерігається вкрай складна ситуація в хлібопекарській галузі. Через стрімке зростання цін на борошно та інші складові виробництва деякі хлібозаводи можуть зупинитися, що загрожує виникненням дефіциту хліба.

Такі попередження висловлюють представники хлібопекарської галузі, повідомляє 5692.com.ua із посиланням на 24 Канал.

За словами Юрія Дудченка, президента Всеукраїнської асоціації пекарів та директора компанії "Київхліб", за останні місяці ціни на борошно зросли на 50%. Зараз тонна борошна коштує близько 15 тисяч гривень, хоча ще в квітні ціна становила 10 тисяч гривень. Очікується, що до листопада ціна зросте до 16-16,2 тисяч грн за тонну.

Борошно у собівартості хліба — це приблизно 40%. Інша сировина (цукор, соняшникова олія та ін.) подорожчала з початку року більше ніж на 20%. Зростають витрати на електроенергію, логістику, пакувальні матеріали та інше. Тому необхідно підвищувати ціни на хліб на 15 – 20%, – каже Юрій Дудченко.

Експерт вважає, що якщо не підвищити ціни зараз, почнуться перебої з хлібом по всій країні, оскільки багато хлібозаводів можуть припинити роботу. На даний час деякі підприємства зазнаюь колосальних збитків та знаходяться на межі зупинки.

Основна причина зростання цін на борошно – обмежена пропозиція зерна другого класу на внутрішньому ринку, стверджує Дудченко. В очікуванні на вигідніші ціни багато продавців притримують зерно.

Джерело: 5692.com.ua