Виїзд за кордон із домашньою твариною: які процедури і документи потрібні

Збираючись у поїздку в іншу країну з домашніми тваринами, потрібно дізнатися місцеві правила переміщення тварин та належно підготуватися до подорожі. Що потрібно врахувати та як підготуватися, розповів голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук, передає 5692.com.ua із посиланням на РБК-Україна.

Які умови ввезення домашніх тварин до різних країн

Спрощені умови переміщення тварин до країн-сусідів, введені на початку повномасштабної війни, вже не діють. На це звертає увагу Ткачук і наголошує, що якщо у маршруті подорожі є транзитні країни, потрібно також виконувати їхні вимоги. Єдині правила діють лише на території Європейського Союзу.

Але якщо ви, наприклад, плануєте їхати до Республіки Ірландія через ЄС, то необхідно виконати правила Європейського Союзу та країни-призначення, тобто Ірландії, – зазначає він.

Усі вимоги країн до переміщення пасажирів із тваринами є на порталі Держпродспоживслужби за посиланням.

Які процедури треба зробити перед поїздкою

Для виїзду за кордон тварина насамперед має бути чипована і вакцінована від сказу, що повинно засвідчуватися в ветеринарно-санітарному паспорті тварини державного зразка. Голова Держпродспоживслужби радить заздалегідь переглянути інформацію, як має виглядати державний ветеринарно-санітарний паспорт, щоб не натрапити на шахраїв при оформленні документу.

Далі потрібно здати кров тварини на дослідження на титр антирабічних тіл. Це можливо зробити лише в трьох столичних лабораторіях, визнаних ЄС. Зразок крові можна відібрати в інших місцях та направити поштою.

Перед оформлення фінальних документів потрібно провести протипаразитарну обробку. Уже після цього державні лікарі ветеринарної медицини оформлюють ветеринарне свідоцтво Ф-1, яке дійсне протягом 72 годин.

Заключний документ, який вам необхідний, – це міжнародний ветеринарний сертифікат. Його оформлюють наші відділи прикордонного інспекційного контролю міжрегіональних територіальних органів Держпродспоживслужби, які знаходяться не тільки на кордоні, а й у кожному регіоні всередині країни, – зауважує Сергій Ткачук.

За який час слід готуватися до поїздки з твариною за кордон

У Держпродспоживслужбі зазначають, що потрібно розпочинати підготовку до поїздки щонайменше за 4 місяці відповідно до такого приблизного чекліста:

  • за 4 місяці – оформлення ветеринарного паспорта, чипування та вакцинація;
  • за 3 місяці – відбір та направлення зразка крові на дослідження на титр антирабічних тіл;
  • за декілька днів до поїздки – оформлення ветеринарного свідоцтва Ф-1 у лікарні ветеринарної медицини Держпродспоживслужби;
  • за кілька днів чи за день до поїздки – оформлення міжнародного ветеринарного сертифіката у відділі прикордонного інспекційного контролю міжрегіональних територіальних органів Держпродспоживслужби.

Такі терміни встановлені для виконання вимог країн ЄС, які введені з 1 січня 2012 року та діють до цього часу, – пояснив Сергій Ткачук.

Джерело: 5692.com.ua