Спека повертається: в “Укренерго” розповіли про можливі відключення електроенергії з наступного тижня

Згідно з прогнозами, в Україні наступного тижня очікується значне підвищення температури. У зв’язку з цим, "Укренерго" повідомляє про можливі перебої в постачанні електроенергії через зростання споживання.

Зростання споживання електроенергії

Відповідно до даних з прес-служби "Укренерго", диспетчерський центр прогнозує збільшення споживання електроенергії на 10-12% в умовах аномальної спеки. Таке підвищення попиту потребує додаткової потужності, яка б відповідала роботі декількох великих електростанцій, проте в енергосистемі України наразі відсутні додаткові резерви.

У ситуації значного зростання споживання електроенергії, "Укренерго" планує залучити всі необхідні заходи для балансування енергосистеми та компенсації дефіциту. Як зазначили в прес-службі, у разі потреби залучать аварійну допомогу з європейських країн. Можливе також запровадження обмежувальних заходів щодо споживання електроенергії.

Спека в регіонах

Згідно з оприлюдненими даними, 19 серпня в Києві температура може піднятися до 32 градусів. Інші регіони також можуть стикнутися з підвищенням температури, що посилює навантаження на енергосистему.

Українська енергосистема продовжує відновлюватися після восьми масованих ракетно-дронових атак, здійснених росіянами з березня по липень 2024 року. Під час цих атак було втрачено понад 9 ГВт генерації. Окрім того, щоденні обстріли енергетичної інфраструктури, особливо у прифронтових та прикордонних регіонах, продовжують негативно впливати на її роботу.

Варто зазначити, що графіки відключень електроенергії в Україні не застосовуються з 30 липня. Це стало можливим завдяки виходу з ремонту двох блоків АЕС та спаду спеки.

Джерело: 5692.com.ua