Чи дійсно мобільні телефони можуть викликати рак: вчені спростували популярний міф

З появою мобільних телефонів виникло багато побоювань щодо їхнього можливого впливу на здоров'я людини. Одним із найпоширеніших міфів було припущення, що вони можуть спричиняти рак мозку. Проте, результати нещодавнього дослідження, проведеного на замовлення Всесвітньої організації охорони здоров'я, можуть розвіяти ці побоювання, передає 5692.com.ua.

Що показують дослідження?

Згідно з результатами дослідження, яке висвітлило видання The Washington Post, навіть тривале використання мобільних телефонів, що перевищує 10 років, не підвищує ризик розвитку раку мозку. Вчені провели масштабний аналіз даних, щоб перевірити, чи дійсно існує зв'язок між використанням мобільних пристроїв і онкологічними захворюваннями, і дійшли висновку, що такого зв'язку немає.

Дослідники також перевірили інші потенційні джерела радіохвиль, як-от радіо- або телевежі, а також стільникові вежі, які забезпечують зв'язок для мобільних телефонів. Аналіз даних показав, що перебування поблизу цих об'єктів не підвищує ризик розвитку лейкемії або раку мозку, зокрема у дітей.

Чому виникали побоювання?

Занепокоєння щодо можливого зв'язку між мобільними телефонами і раком мозку не виникло безпідставно. У 2011 році Міжнародне агентство з дослідження раку, яке є підрозділом ВООЗ, віднесло радіохвилі, які використовуються мобільними телефонами, до категорії можливих канцерогенів для людини. Це означало, що на той момент наукових доказів було недостатньо, щоб однозначно стверджувати про наявність ризику, але можливість його існування допускалася.

Проте, за словами одного з авторів останнього дослідження, Кена Каріпідіса, з 2011 року було проведено значну кількість нових досліджень. Група з 11 експертів з 10 країн проаналізувала понад 5000 наукових робіт, проведених у період з 1994 по 2022 рік. Більшість з цих досліджень не підтвердили зв'язок між радіохвилями, випромінюваними мобільними телефонами, та розвитком раку.

Чи безпечні новітні технології?

Окрім перевірки впливу мобільних телефонів на здоров'я, дослідники також звернули увагу на сучасні технології зв'язку, зокрема 3G, 4G і 5G. Було встановлено, що новітні мережі, такі як 3G і 4G, випромінюють значно менше радіохвиль, ніж старіші системи. Це означає, що з кожним новим поколінням мереж мобільного зв'язку ризики, якщо такі взагалі існують, стають ще менш імовірними.

Щодо мереж 5G, наразі немає масштабних досліджень, які б підтверджували чи спростовували можливий ризик. Проте, наявні дані свідчать, що 5G мережі також не становлять підвищеної загрози для здоров'я людини.

Джерело: 5692.com.ua