Відстрочки від мобілізації діятимуть до 9 листопада: у чому причина та що слід знати військовозобов’язаним українцям

Відстрочки від призову діятимуть до 9 листопада 2024 року. У цей день набуде чинності новий указ президента про продовження строку мобілізації. Після цієї дати військовозобов'язаним українцям необхідно буде її продовжити, передає 5692.com.ua.

Відстрочки до 9 листопада: ключова інформація

Згідно з даними, наданими речником обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Полтавської області Романом Істоміним, усі відстрочки, які були надані до моменту видачі нового указу, діють лише до 9 листопада. Тобто, навіть якщо відстрочка була видана 12 серпня або пізніше, вона втратить чинність на зазначену дату. Саме з 9 листопада набуває чинності новий указ президента, що визначає продовження мобілізації. Після цього моменту всім військовозобов'язаним чоловікам доведеться самостійно подбати про її продовження або подати відповідні документи знову.

Чому відстрочки обмежені в часі

Відстрочки від мобілізації надаються на строк до 90 днів, що є максимальним періодом відповідно до законодавства. Це дозволяє зберігати контроль над потоком мобілізованих і своєчасно переглядати підстави для відстрочки. Відстрочка надається за різними категоріями підстав: стан здоров’я, навчання, сімейні обставини, робота в критичних секторах економіки, або ж наявність інших причин, які відповідають законодавчим нормам.

Однак дія таких документів має чіткий обмежений термін, після якого необхідно повторно подавати заяву для продовження.

Як продовжити відстрочку

Продовження відстрочки після 9 листопада вимагає кількох кроків з боку військовозобов’язаного. Роман Істомін пояснив, що військовозобов'язаним слід подати відповідну заяву до комісії, яка перевіряє підстави для відстрочки. Заяву можна подати як у паперовому, так і в електронному вигляді через спеціальні додатки, зокрема через додаток "Резерв+". Така електронна форма комунікації з органами ТЦК та СП значно спрощує процес і дозволяє економити час.

Крім того, комісія може перевіряти підстави для відстрочки через єдиний державний реєстр призовників та резервістів. Якщо в реєстрі відсутні необхідні дані для продовження відстрочки, ТЦК та СП зв’яжеться з військовозобов’язаним і повідомить про необхідність надати відповідні документи особисто. Це може стосуватися, наприклад, медичних довідок або інших підтверджуючих документів.

Джерело: 5692.com.ua