Бензин та дизель можуть подорожчати вже з липня 2024: чим обґрунтовано рішення Кабміну

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт щодо підвищення податків на підакцизну продукцію в Україні. Зокрема, планується зростання ставок акцизів на пальне, яке буде поступовим і проводитиметься до 31 грудня 2027 року (включно). Відповідно до документу, перший етап підвищення ставок відбудеться вже 1 липня 2024 року, пише УНІАН.

Передбачається, що акцизи зростуть таким чином:

  • на бензин – на 30 євро, до €242,60 за 1000 л;
  • на дизель – на 40 євро, до €177,6 за 1000 л.

Як пояснили в уряді, акцизи необхідно підвищити для виконання директиви 2003/96/ЄС. Для цього ініціатори планують внести зміни до Податкового кодексу України для наближення законодавства України до законодавства Європейського Союзу в частині акцизного податку.

У той же час за словами директора Консалтингової групи А-95 Сергія Куюна це рішення уряду взято з рекомендацій Європейської податкової директиви, які не є обов'язковими для виконання. Ця податкова директива потребує модернізації, адже розроблялася ще наприкінці 1990-х років.

Крім того, експерт зазначає, що підвищення акцизу призведе до таких негативних наслідків, як розбалансування ринку, падіння виробництва дизпалива та бензину, а також зростання залежності від імпорту.

Джерело: 5692.com.ua