Церковні свята в Україні за новим календарем: повний перелік дат, які відзначають улітку

Літо 2024 року принесе українцям кілька значних церковних свят, які відзначатимуться за новим календарем. Після календарної реформи, проведеної Православною церквою України, дати багатьох із них змінилися. Публікуємо нижче повний список церковних свят на літо 2024 року.

Перехід на новоюліанський календар

З 1 вересня 2023 року ПЦУ перейшла на новоюліанський календар. Це означає, що дати всіх "неперехідних" свят змістилися на 13 днів раніше. Проте всі "рухомі" свята, такі як Великдень та пов'язані з ним свята, визначаються за старими правилами.

"Рухомі" свята – це ті, дати яких залежать від дати Великодня. Наприклад, Великдень визначається залежно від дня настання повні після весняного рівнодення, а від нього вже розраховуються інші свята: період Великого Посту, Вербна неділя, Вознесіння та Трійця.

Вознесіння Ісуса Христа

Оскільки Великдень у 2024 році припадає на 5 травня, то Вознесіння Ісуса Христа відзначатиметься на 40-й день після Воскресіння – 13 червня. Це важливе свято в християнській традиції, яке символізує піднесення Ісуса Христа на небо.

Свято Трійці (П'ятдесятниця)

Свято Трійці або П'ятдесятниця відзначатиметься 23 червня. Це свято знаменує прихід Святого Духа та народження Церкви. Трійця також є державним святом в Україні, тому в цей день українці зазвичай мають вихідний.

Різдво Іоана Хрестителя (Івана Купала)

За новим календарем, Різдво Іоана Хрестителя, який охрестив Сина Божого, тепер припадає на 24 червня (раніше 7 липня). Це свято має також народну назву Івана Купала і супроводжується багатьма народними обрядами та традиціями.

День святих апостолів Петра і Павла

День святих апостолів Петра і Павла тепер відзначатиметься 29 червня замість 12 липня. Це важливе свято для християн, яке вшановує двох великих апостолів.

Собор славних і всехвальних 12-ох апостолів

Це свято припадає на першу неділю після П'ятидесятниці, тобто на неділю Всіх святих, яка у 2024 році випадає на 30 червня.

Петрів піст

З 1 липня 2024 року мав би розпочатися Петрів піст, проте через зміщення дат у новому календарі ПЦУ його скасувала. Зазвичай Петрів піст починається за тиждень після святкування Трійці і триває до дня святих Петра і Павла. У 2024 році його неможливо дотримуватися через збіг дат.

День святого рівноапостольного князя Володимира Великого

День святого рівноапостольного князя Володимира Великого, який хрестив Київську Русь, тепер відзначатиметься 15 липня (замість 28 липня). Варто зазначити, що 15 липня також є Днем державності в Україні, який був перенесений на цю дату через календарну реформу.

Маковія (Медовий Спас)

Маковія або Медовий Спас, який відзначають 1 серпня (замість 14 серпня), знаменує початок серпневих свят Спасів.

Преображення Господнє (Яблучний Спас)

Преображення Господнє або Яблучний Спас тепер припадає на 6 серпня (замість 19 серпня). Це свято відзначає подію, коли Ісус Христос перетворився перед своїми учнями, показавши свою божественну природу.

Успіння Пресвятої Богородиці

Успіння Пресвятої Богородиці тепер відзначатиметься 15 серпня (замість 28 серпня). Це одне з найбільших свят у християнському календарі, яке вшановує завершення земного життя Богородиці.

Горіховий Спас

Горіховий Спас відзначатимуть 16 серпня (замість 29 серпня). Це третій і останній із серпневих Спасів.

Успенський піст

Перед святом Успіння Пресвятої Богородиці триватиме двотижневий Успенський піст з 1 до 14 серпня. Це один із чотирьох багатоденних постів у православному календарі.

Звертаємо увагу, що через воєнний стан у країні всі додаткові вихідні скасовуються.

Джерело: 5692.com.ua