Чехія запустила програму для повернення українських біженців на Батьківщину

Міністерство внутрішніх справ Чехії запустило пілотний проєкт добровільного повернення, завдяки якому біженці зможуть отримати допомогу від держави для повернення в Україну. Про це повідомляє Radio Prague International.

Мета та тривалість проєкту

Проєкт добровільного повернення українських біженців затвердив уряд Чехії у середині травня. Метою проєкту є надання допомоги особам, які бажають повернутися на Батьківщину, шляхом оплати транспортних витрат та організації санітарного транспорту для хворих. Проєкт триватиме з червня до листопада, що дає можливість біженцям скористатися цією ініціативою протягом півроку.

Фінансування та організація транспорту

На програму виділили 5,5 мільйона крон (приблизно 230 тисяч євро). Це фінансування дозволить сплатити квитки на автобус для 400 осіб та організувати санітарний транспорт для максимум 30 пацієнтів. Українські біженці зможуть скористатися можливістю оплачуваного добровільного повернення лише один раз, що підкреслює важливість обдуманого рішення.

Критерії участі

Скористатися програмою можуть біженці, які отримали статус тимчасового захисту в Чехії. Так, у квітні в країні проживало близько 339 тисяч українців, які покинули свою державу через повномасштабне вторгнення росії. Проте, лише 20 тисяч з них зможуть отримати дозвіл на довгострокове проживання, що робить програму повернення актуальною для значної частини біженців.

Соціальний контекст та ставлення біженців

Згідно з опитуваннями, більшість українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії (66%) повністю або радше задоволені своїми нинішніми умовами проживання. Це свідчить про те, що значна частина біженців адаптувалася до життя в новій країні. Однак, бажання повернутися на Батьківщину залишається сильним для багатьох, і програма добровільного повернення надає їм можливість реалізувати це бажання.

За даними опитувань, додому повернеться, в кращому випадку, половина українських біженців. Програма добровільного повернення Чехії може стати важливим кроком у цьому процесі, забезпечуючи необхідну підтримку для таких осіб.

Джерело: 5692.com.ua